Hálát adtak az angyalföldi templom felújításáért

A bölcsesség kezdete, amikor az ember megrendül azon, hogy a világ teremtője arra méltatja őt, hogy utat nyit az ő megismeréséhez – mondta Balog Zoltán dunamelléki püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az angyalföldi református templom felújításáért tartott hálaadó istentiszteleten vasárnap.

A Budapest-Angyalföldi Református Egyházközség felújított Frangepán utcai temploma 2023. március 26-án Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Budapest-Angyalföldi Református Egyházközség felújított, Frangepán utcai temploma

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Frangepán utcai református templom építése 1933-ban fejeződött be, felújítása pedig 2017-ben kezdődött a második világháborúban megsérült torony eredeti formára történő visszaépítésével, és 2022-ben fejeződött be a tető és a homlokzat renoválásával. A költségeket állami támogatásból és gyülekezeti adományokból fedezték.

Balog Zoltán az angyalföldi templom felújításáért tartott hálaadó istentiszteleten 2023 március 26. Fotó: Facebook/Balog Zoltán

Balog Zoltán a templom felújításáért tartott hálaadó istentiszteleten

Fotó: Facebook/Balog Zoltán

Balog Zoltán püspök igehirdetésében a Példabeszédek könyvének egy szakaszát magyarázva azt mondta: – Salamon egyik legbölcsebb tanácsa, hogy az ember ne magával kezdje, mert aki magával kezd, az előbb-utóbb csak magánál marad, ezért kezdjük Istennel, és akkor előbb-utóbb rádöbbenünk, hogy nem mi kezdünk Istennel, hanem ő kezd velünk. Isten kezdett valamit annak idején Ábrahámmal, amikor azt mondta neki, hogy menj ki a te földedről, ő kezdett Mózessel, felszólítva, hogy vigye ki népét a szolgaság házából, és ő állította meg Pál apostolt a damaszkuszi úton, hogy aztán Saulusból Paulus lehessen – emlékeztetett a püspök. Balog Zoltán kitért arra: az igaz ismeret, a bölcsesség kezdete az, amikor az ember megrendül azon, hogy a világ teremtője arra méltatja őt, hogy utat nyit az ő megismeréséhez. – A megrendülésből bizalom lesz, a bizalomból hit, a hitből pedig hitvallás – mondta a Zsinat lelkészi elnöke.

Gulyás Gergely és a gyülekezet az angyalföldi templom felújításáért tartott hálaadó istentiszteleten 2023 március 26. Fotó: Facebook/Gulyás Gergely

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy a templomaink élő közösségek otthonai maradjanak

Fotó: Facebook/Gulyás Gergely

– Magyarország érdeke, hogy templomaink ne csupán kulturális örökségünk élettelen részei, hanem élő közösségek otthonai maradjanak. A keresztyénség a legszemélyesebb közügy – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Úgy vélte, hogy végigtekintve Magyarország történelmén jól látható, hogy a keresztyénség mit tett hozzá a magyarság életéhez. A gyülekezet tagjairól elmondta, hogy nemcsak felépítették, de a XX. század legnehezebb évtizedeiben is megőrizték a templomot és a közösséget.

Résztvevők az angyalföldi templom felújításáért tartott hálaadó istentiszteleten Fotó: Facebook/Balog Zoltán

Fotó: Facebook/Balog Zoltán

Tóth József, a XIII. kerület polgármestere köszöntőjében fontosnak nevezte, hogy a kerület templomai megmaradjanak és szolgálják a közösséget. Úgy ítélte meg, hogy az önkormányzat és a történelmi egyházak együttműködése harmonikus.

A felújított angyalföldi templom 2023 március 26-án. Fotó: Facebook/Balog Zoltán

Fotó: Facebook/Balog Zoltán

„Ez a templom nem ragyogó, nem csodálatos, nem ősrégi és nem századokra szóló. Irtózatos nehéz küzdelmek árán született, szegény emberek temploma ez, amelynek könnyből és verítékből keverték a habarcsát. Emlékeztek, hogy éveken át itt állott befejezetlenül, eső verte, szél mállasztotta, árva kálvinista proletár népnek készülő temploma, amelyről nem tudtuk, miért feledkezett meg mindenki, azért mert szegény emberek, vagy mert református emberek számára készült? De akárhogy is, mégis református templom. Mint ilyen, képe és mása az örök magyar református templomnak, amely lehet kicsi, lehet pompás, támadhat tündér gyorsasággal vagy épülhet századok alatt, egy a törvénye: ki kell tárnia a kapuját, hogy bevonuljon oda a dicsőség királya” – mondta Ravasz László püspök 1933. december 10-én, az angyalföldi templom felszentelésekor. A reformatus.hu egy régebbi cikkében ide kattintva röviden megismerkedhetnek a gyülekezet és a templom történetével.