Heródest a betlehembe!

MRE_advent_index_DEC9.jpg

Betlehemet gyártok. Jó ideje kigondoltam, szabom, festem, vágom. Ha már be nem hívogathatunk a templomba, legalább költözzön ki elé az örömhír. Új élet a költöztetődobozoknak, feltöltődés nekem. Jönnek sorra az alakok: Jézus a jászolban, Mária, József egy kartoncsoportként, keleti bölcsek másikként, aztán a kötelező állatok… Gondolkodom, hogy Heródest miért nem szoktuk ábrázolni valahogy a betlehem körül. Legalább valami hátsó sötét sarokban gonosz szempárként. Csak úgy emlékeztetőnek.

Mert amikor Jézus megjelent, az sokak lelki trónfosztásával járt. Heródes pedig a trónféltés koronázatlan királya. Rengeteg rokonát ölte meg, nehogy a hatalmára törjenek. A betlehemi kisgyermekek is ennek estek áldozatul, hisz a keleti bölcsek olyan próféciáról beszéltek, amely szerint aki ott születik, az a világ királya lesz. A betlehem idilli képéből hiányolom ezt. Hogy nemcsak öröm van és megszabadulás, de lelepleződés is. Amikor az igazi hatalom eljön, akkor lebuknak a szemétdombi kiskakasok. Elharapózik a trónféltés.

Lelepleződik Heródes. Remélem, a koronavírus is hamar lelepleződik, mert látszathatalma egyre jobban dörzsöl és szorít mindannyiunkat. De leginkább az foglalkoztat, ahogy én lepleződöm le. Ahogy szembesülök a saját jól belakott trónjaimmal. Hogy kreativitásból, szereplésvágyból készítgetek koronát, jóanyaságból palástot, jogart formálok a teljesítményeimből, maximalizmusból építek várat. Még a vírus alatti szabálykövetésemet is plecsniként teszem ki a mellkasomra, és a friss hírekben való tájékozottságom is a vállaimon pihen, mint rangjelzés. És ha valaki ezekbe köt bele, jaj annak…

Szeretném, ha Heródes olyan kövér, zsírosbajszú Döbrögi-formán ott pufogna egy sarokban, azért, hogy emlékeztessen: nemcsak a kisboci vágyakozó szemeivel vagyok Jézus körül, hanem irigységgel, féltékenységgel, gőggel is. Mert ha ezekre nem figyelek, elfelejtek harcolni velük, bocsánatot és szabadulást kérni alóluk. Egy másik király, Dávid, tudta, kinek jár a trón és a hatalom. Ilyen szeretnék lenni én is.

„Tied, Uram, a méltóság, a hatalom és a tisztelet, a hírnév és a fenség, bizony minden, ami a mennyben és a földön van! Tied, Uram, az ország, magasztos vagy te, mindenség fejedelme! Tőled ered a gazdagság és a dicsőség, te uralkodsz mindenen. A te kezedben van az erő és a hatalom, a te kezed tehet bárkit naggyá és erőssé. Most azért, Istenünk, hálát adunk neked, és dicsérjük a te fenséges nevedet. Bizony, tőled van mindez, és csak azt adtuk neked, amit a te kezedből kaptunk!” (A Krónikák első könyve 29. fejezet 11-14. vers)

Bontogassuk napról napra!

A kalendárium kitáruló, virtuális ablakai mögött rövid történetek várják a járvány miatt jelenleg magányosan, vagy csak nagyon szűk körben élő és mozgó olvasókat.