Idén is találkoztak a lelkésznők és lelkésznék

Amikor olyasvalamire lenne igény, ami nincs, két lehetőség közül választhat az ember. Sopánkodni felette és ábrándozni róla, vagy cselekedni a megvalósulásáért. Csűrös-Varga Vandával, Hekli Katalinnal és Varga Fannival az utóbbit választottuk, és nemcsak megálmodtunk egy megtartó és támogató közösséget, hanem mindent megtettünk, ami rajtunk állt, annak létrejöttéért. Elkezdtünk szervezni a valahol egy cipőben járóknak a találkozás lehetőségét, így és ezért született meg a lelkésznők és lelkésznék találkozója. Április 17-én már a harmadik ilyen együttlét valósult meg Budapesten, a Ráday utca 28-ban, amelyre Debrecentől Pápáig az ország különböző gyülekezeteiből gyűlt össze huszonkét lelkésznő és lelkészné, hogy arra keressék a választ: hogyan és mire vagyok szabad?

Lelkésznők és lelkésznék találkozója 2024. április

Az eddigi két alkalomtól eltérően most a kerekasztal-beszélgetés helyett nagyobb hangsúlyt kapott az egyéni meglátás kifejezése és a közös beszélgetés. Kezdésképpen mindenki megjeleníthette különböző eszközök segítségével (cérna, ragasztó, papír, lufi, gyertya, potpourri stb.), számára mit is jelent a szabadság. Az úszás, a természetben való séta, a kirándulás, a biciklizés, a nyitott ajtós kalitka, a híd, a tágas tér – csak néhány példa az elhangzott asszociációkból. Majd a közös imádság és éneklés után Jákób Judit Ibolya, a fehérvárcsurgói gyülekezet lelkipásztora hirdette az Igét közöttünk az Efézus 5 alapján. Már az igehirdetés elején elhangzott az, amiért nem mondtuk le a mostani eseményt: vannak ugyan történések, akár a közelmúltban is, amelyek hatnak ránk, közösségeinkre, amelyeknek akár aktív résztvevői vagyunk, akár passzív elszenvedői, de egy biztos: szükségünk van egymásra! Az első találkozó egyik üzenete vált újra fontossá: Isten úgy alkotott meg minket, hogy nem jó egyedül lenni, Krisztus szolgái egy test tagjai. Ez kiváltság, ajándék és csoda, hogy nemcsak tagok, hanem eszközei is lehetünk az Úrnak, mert ő nem mondott le rólunk! Beavat a terveibe, használ, ha engedelmes szívvel vagyunk felé, és ha az a mozgató rugónk: „Legyen meg a te akaratod.” Akik Krisztust követjük, létünk értelme őt felragyogtatni. Ezért intett az Ige, hogy vigyázzunk, hogyan élünk: használjuk ki bölcsen az időt, és ne legyünk meggondolatlanok! Ennek egy titka van, szüntelenül az Úr Jézusra nézni, vele lenni, és ő adja a Szentlelkét, hogy megtapasztaljuk mindennek a valóságát. És ahol Isten Lelke, ott a szabadság!

Lelkésznők és lelkésznék találkozója 2. 2024. április

A kávészünet után megoszthattuk egymással a gondolatainkat arról, hogy jelenik meg a szabadság a szolgálatokban, a pihenésben, van-e szabadságunk a hibák beismerésére, érzelmeink vállalására? Jó volt megtapasztalni, hogy noha különbözőek vagyunk, sokféle válaszaink vannak, mégis Krisztus szeretete, a hozzá való ragaszkodás összeköt bennünket. Egyikünk se kíván Krisztus nélküli szabadságot magának, de tanulnunk kell, mit is jelent ez a hétköznapokban. Ezt mélyítette el a morzsaszedegetés is, amikor ki-ki elmondhatta, mit visz magával, milyen ajtón megy most ki, hogyan van jelen benne a szabadság.

A találkozót imaközösséggel zártuk, ahol leginkább megérezhettük: nem vagyunk egyedül a kérdéseinkkel, küzdelmeinkkel, örömeinkkel és terheinkkel. Mert az Úr velünk van, de mi is itt vagyunk egymásnak. Áldott legyen az Úr a találkozásért, és köszönet mindazoknak, akik segítettek ennek a lebonyolításában! Imádságos szívvel várjuk a következőt.