Készülj nyugodtan a csodára!

MRE_advent_index_DEC20.jpg
„Miután meghallgatták a királyt, elindultak, és íme, a csillag, amelyet láttak napkeleten, előttük ment mindaddig, amíg odaérve meg nem állt a hely fölött, ahol a gyermek volt. Amikor ezt látták, igen nagy volt az örömük. Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát.” (Biblia, Máté evangéliuma 2. fejezet 9-11. vers)

A keleti bölcsek egy király után kutattak, de Istenig jutottak. Protokollesemény helyett ünnepük lett, igazi ünnep, amelynek három dimenziója volt.

Volt szélessége ennek a furcsa meglepetés-ünnepnek. Nem egyedül, egymástól függetlenül élték meg a kutatást, az utazást, az ezzel járó veszélyeket, hanem közösen. Nem volt versengés köztük, az istálló ajtaján is együtt léptek be. Elfértek egymás mellett, amikor meghajoltak Jézus előtt.
Volt mélysége az Úrral való találkozásnak, „igen nagy volt az örömük”, ezt olvassuk. Döntöttek, cselekedtek, megtették, amit meg kellett, de a szívüket is közel tartották a nem várt eseményekhez. Engedték, hogy megérintse őket az, ami velük történt.

Az első karácsonynak magassága is volt. Egy királyt kerestek és a világ urát találták meg. Földi uralkodóra számítottak, de a mennybe botlottak, amikor a jászol mellé értek. Ajándékaik diplomácia helyett imádsággá lettek.

Mi kell ahhoz, hogy velem is ez történjen?
Mi kell ahhoz, hogy legyen szélessége a karácsonyomnak? Kit kell közel engednem magamhoz, kivel kell rendeznem a sorokat? Mit kell tennem, hogy elférjünk egymás mellett, akik együtt ünneplünk majd, egy légtérben? Miben kell változtatni, hogy ne egymás mellett karácsonyozzunk, hanem közösen?
Mi kell ahhoz, hogy legyen mélysége a karácsonyomnak? Miben kell addig formálódni? Hogy szabad legyek átélni megrendülést és örömöt, hiányt és meglepetést? Hogy szíve is legyen az ünneplésemnek, ne csak terve? Milyen belső munka vár még rám ehhez, így, advent végén?

Mi kell ahhoz, hogy a karácsonyomnak magassága is legyen? Hogy az emberin túl meglássam, meghalljam, megsejtsem a hozzám is közel lépő Istent? Mi hiányzik még, hogy karácsony valódi találkozás legyen a Megváltóval?

Az advent lehetőség arra, hogy legyen szélessége, mélysége, magassága az ünnepemnek. Adjuk meg magunknak az esélyt, hogy ez megtörténjen.

Bontogassuk napról napra!

A kalendárium kitáruló, virtuális ablakai mögött rövid történetek várják a járvány miatt jelenleg magányosan, vagy csak nagyon szűk körben élő és mozgó olvasókat.