Lelkésznék, lelkésznők

A lelkésznék és lelkésznők találkozójának első alkalma ez év májusában sok érdeklődőt vonzott. Kiderült, hogy a számos lelkészi kiskör, továbbképzés és egyéb egyházi program ellenére tud újat nyújtani az az alulról jövő kezdeményezés, amely nem kizárólag hittudományi végzettségű (hiszen lelkipásztor-feleségeknek is szól), de gyülekezeti szerepeikben nagyon is hasonló nők találkozását, tapasztalatcseréjét célozta meg. Az egyik ötletgazdát és szervezőt, Csűrös-Varga Vanda gyömrői lelkipásztort kérdeztük a nemrég meghirdetett második, őszi összejövetelük apropóján.

Milyen tapasztalatokat szűrtek le a szervezők az első alkalomból, lehet-e olyan közösséget alakítani, amely segítséget nyújthat az akár földrajzilag egymástól távolról érkező résztvevőknek?

Igen, errefelé mutatott az első próbálkozásunk. Úgy éreztem, azoknak, akikkel együtt szerveztük a találkozót, szintén fontos volt, hogy ne csak a rosszról lehessen beszélni, hanem a pozitív megtapasztalásokról is. Szerintem meg tudott valósulni ez az egyensúly, nem vált panaszáradattá az alkalom, de egy-egy nehézség felszínre tudott kerülni. Nekem ez nagy reményt adott arra, hogy ez majd megtartó közösséggé válhat, ahol akár mély nehézségeket is meg lehet beszélni.

Van-e önök mögött valami támogató szervezet, vagy ez teljesen ennek a néhány embernek a civil kezdeményezése?

Teljesen az utóbbi, igen. Éppen ezért részvételi díjat sem kérünk, még az az ötlet is az egyik rutinosabb jelentkezőtől származott, hogy mindenki hozzon valami kis rágcsálnivalót. A Ráday Ház támogat bennünket annyival, hogy kávét, vizet kapunk, meg a helyszínt.

Mi a közös és mi a más a lelkésznők és a lelkésznék között? Mennyi az átfedés a tapasztalataikban, problémáikban?

Elég nagy átfedést látok, ezért is szerveztük így, összevonva. A nőiség, az anyaság és a gyülekezethez való kapcsolódás témakörében szerintem egészen hasonló helyzeteket élünk meg. Nyilván vannak eltérések is, de azt hiszem, azért erősebb a hasonlóság. Azt éreztem, hogy nem a különbségeken volt a fókusz, inkább azon, hogyan éljük meg a közös helyzetünket, hogyan tudjuk egymást támogatni.

Csűrös-Varga Vanda 2023 10.06-ra reflap cikkhez

Csűrös-Varga Vanda gyömrői lelkipásztor

Fotó: Reformátusok Lapja archívum

Van-e aktív kapcsolattartás a csoportban az első alkalom óta? Egyáltalán, van-e erre már elképzelésük, vagy inkább ha adódik lehetőség és igény, akkor mindig lesz egy újabb találkozó?

Ez még nincs kiforrva. A májusi végén érződött az, hogy nem kell várni egy évet, szeretnénk már ősszel újra találkozni. Nem volt határozott elképzelésünk, hogy milyen időközönként legyen alkalmunk, a formát is igyekszünk nyitva hagyni. Ami a kérdés elejét illeti: bár egész más vonalon – de talán mégis van összefüggés a kettő között –, időközben megkerestek néhány kollégát, köztük engem is a lelkésznők gyesével kapcsolatban: tegyünk javaslatot, hogyan tudjuk orvosolni az ezzel kapcsolatos problémákat. Nem szerettük volna csak szűk körben kidolgozni a javaslatot, ezért kérdőívet készítettünk, és én ezt a közösséget kértem meg, hogy segítsenek a kitöltéssel. Milyen jó, hogy volt egy releváns bázis, amelyet meg tudtam kérdezni erről, nagy arányban válaszoltak is. Ennyi kapcsolattartás már mindenképpen volt az első résztvevőkkel.

A most meghirdetett alkalom témája a család és gyülekezet közti határok lesznek. Nincs erről már túl sokszor szó?

Szerintem mindenkinek külön meg kell ezzel birkóznia. Nekem azért tetszik ez a téma, mert aki már megküzdött ezzel, milyen jó lenne, ha elmondaná azoknak, akik még keresik a jó megoldást. Ez sem úgy működik, hogy valahová elhelyezzük az egyensúlyt, és akkor az elmegy negyven évet. Hiszen nyilván a gyülekezeti életnek, a családinak, sőt a saját lelki életünknek is vannak ciklusai, változásai, változó igényei, az egyik időszakban aktívan kell vele foglalkozni, máskor egy kicsit kevesebbel is elmegy.

Református lelkésznék és lelkésznők találkozója II.

2023. október 18., szerda 10.00, Ráday Ház, Budapest.

Téma: Szolgálat határok nélkül? – Család és gyülekezet határai. Hogyan és hova húzzunk határokat? Áhítatot tart: Pethőné Juhász Emília. A kerekasztal-beszélgetésben kérdez: Bella Violetta, válaszol: Hekli Katalin, Gottfriedné Madai Éva, Ráczné Pető Ildikó. Jelentkezés: lelkesznok@gmail.com.