Magyarul is olvasható az üldözött keresztyéneket segítő közösség, az Open Doors weboldala

Elindult az Open Doors nemzetközi szervezet magyar honlapja. Az üldözött keresztyéneket segítő közösséget a szeptemberben elhunyt Brother Andrew (András testvér) indította el több mint fél évszázada, amely azóta a világ számos országában tevékenykedő szervezetté nőtte ki magát. Literáty Zoltán érdligeti lelkipásztor beszélt nekünk arról, miért indult el az Open Doors magyar oldala, és milyen közösség áll mögötte.

Open Doors magyar oldal 2 - 2023. január

Fotó: Open Doors

„A Magyarországon működő egyházak hívei évtizedek óta odaszántan imádkoznak a világszerte üldözött testvéreikért. A World Watch List jelentés közzététele harmincadik évfordulójának részeként az Open Doors International hivatalos magyar nyelvű honlapot indított” – olvashatjuk az oldalon egy sajtóközleményben. Literáty Zoltán érdligeti lelkipásztor, a honlap fordításán dolgozó egyik önkéntes elmondta, hogy a felület egy hosszú távú együttműködés első lépése. Leginkább azoknak a híveknek az összegyűjtése áll a fókuszában, akik egyrészt imádkoznak az üldözött keresztyénekért, másrészt szívesen szolgálnak értük – osztotta meg Literáty Zoltán. Hangsúlyozta, hogy ezek közül a közös imádságszolgálat már több helyen zajlik, ezt próbálják most összefogni, és ebben az Open Doors munkájának magyar nyelvű bemutatása is segíthet.

Hatvan éve az üldözött keresztyénekért

Az Open Doors több mint hatvan éve támogatja és erősíti az üldözött keresztyéneket, és több mint hatvan országban dolgozik azon, hogy felhívja a helyi hívők figyelmét, valamint közbenjáró imádkozókat toborozzon. A szervezet gyakorlati segítséget is ad az üldözött keresztyéneknek, például élelemmel, gyógyszerekkel, traumafeldolgozást segítő kurzusokkal, jogsegéllyel, menedékházak és iskolák működtetésével, képzések szervezésével támogatja őket, de bibliákat, keresztyén kiadványokat és egyéb szükséges anyagokat is biztosít számukra.

Az érdligeti lelkipásztor azt is elmondta, hogy nem ők keresték meg az Open Doorst a fordítás szándékával, hanem a szervezet döntött úgy, hogy fontos neki Magyarországon az üldözött keresztyéneket segítő hívek elérése.

Literáty Zoltán egyike azoknak a lelkipásztoroknak, akik saját környezetükben – ő Érd környékén – igyekeztek napirenden tartani a keresztyénüldözés témáját a helyi gyülekezetekben. A lelkipásztor először úgy került kapcsolatba az Open Doorsszal, hogy elkezdte a szervezet kisfilmjeit magyarul feliratozni, és ehhez kért szerzői engedélyt tőlük. Később kiderült, hogy az Open Doorshoz több hasonló megkeresés is érkezett Magyarországról az utóbbi években, ezért a szervezetnél úgy gondolták, ha itt már ennyi ember szolgál Istentől kapott belső elhívásából, akkor érdemes lenne egy mederbe terelni ezt a sok munkát.

Literáty Zoltán

Literáty Zoltán

Fotó: reformatus.hu

Az Open Doors magyar nyelvű oldalának elkészítésében négy különböző felekezetű hívő keresztyén alkotja a magot, és egy-két fordító, családtag, teológushallgató segít be nekik.

Literáty Zoltán kiemelte, hogy az üldözött keresztyén testvérek segítésében a magyar gyülekezetek legfőbb lelki fegyvere az imádság, de emlékeztetett arra is, hogy ez kölcsönös viszony, és nem szabad minderre úgy tekintenünk, hogy mi vagyunk a segítők, ők pedig a megsegítettek, hiszen azáltal, hogy mi, magyar keresztyének kapcsolatba kerülhetünk velük, magunk is erősödünk. Ezért az érdligeti imaalkalmakra igyekeznek meghívni olyan keresztyéneket is, akik az üldöztetés miatt kényszerültek elhagyni hazájukat. – Az ő élettörténeteik és bizonyságtételeik óriási erőforrást jelentenek számunkra – vallja a lelkipásztor.

Open Doors magyar oldal 1 - 2023 január

Fotó: Open Doors

– Akik jelenleg is a szolgáló csapatot alkotják, mind kapcsolatban állnak üldözött testvérekkel is. Talán ez is oka annak, hogy foglalkozás és minden egyéb elfoglaltság mellett szívvel-lélekkel teszik, amit tenni tudnak. Ugyanakkor fontos látni, hogy ez most még csak az első lépés, amelyet később továbbiak követhetnek. Fontolva haladunk, de a cél biztos – mondta Literáty Zoltán.

Az Open Doors oldalának magyar nyelvre fordítását azért is tartja az első fontos lépésnek, mert így több emberhez eljuthatnak az információk az üldözött keresztyének sorsáról. Így már az angolul nem beszélő magyar hívek is pontosabb képet alkothatnak arról, hogyan élnek és milyen nehézségekkel szembesülnek mondjuk Észak-Koreában, Afrikában vagy a Közel-Keleten az üldözött keresztyének. – Ügyüket imádságainkban pedig úgy a legkönnyebb Isten elé vinni, ha tudjuk, milyen szenvedés éri az üldözött keresztyéneket, akikért könyörgünk – mondta Literáty Zoltán.

Egyetemi kurzus az üldözött keresztyénekről

Literáty Zoltán, a Károli Gáspár Református Egyetem docense a külső érdeklődők számára is nyitott szemináriumot hirdet a tavaszi félévben az üldözött keresztyénekről. Az órákon iráni, pakisztáni, nigériai, etiópiai, indiai és más országokban élő vagy onnan menekült keresztyének számolnak be tapasztalataikról. A képzés február végén indul, és tíz héten keresztül tart majd május közepéig. A kurzust csütörtökönként délután öt órától tartják majd a Ráday Házban, Budapesten. Érdeklődni e-mailben lehet Literáty Zoltánnál a literaty.zoltan[kukac]kre.hu címen.