Megélni az összetartozás örömét

Tavaly a Ráday Ház átadása a hazaérkezés és az összetartozás ünnepe volt. Az akkor átélt élmények miatt fogalmazódott meg egyházkerületünk vezetőiben a gondolat, hogy miért ne élhetnénk meg évről évre hasonlót mi dunamelléki reformátusok, akiknek ilyen nagyszabású kerületi találkozója a korábbiakban még nem nagyon volt – mondta Hajdú Bálint Kadosa lelkipásztor, a Dunamelléki Református Egyházkerület Missziói Támogató Szolgálatának vezetője, aki az idei Ráday-napok szervezői közti koordinációért felel. A hagyományteremtő célú eseményen lesz a lelkészeknek szóló bensőségesebb konferencianap, a fiatalokat megszólító ifjúsági nap és a Dunamellék református gyülekezeteit invitáló családi nap is. Regisztrálni a programokra hétfőig, szeptember 25-ig lehet.

Hajdú Bálint Kadosa 2023 szeptember - Fotó: Sebestyén László

Hajdú Bálint Kadosa elmondta, hogy a Ráday-napok mindhárom napján megjelenik a hivatás témája

Fotó: Sebestyén László

Idén újdonság, hogy egy napot a Szentendrei Skanzenban rendeznek meg. Miért döntöttek így? Marad a Ráday-napok, vagy már valami más lesz?
Ráday-napok marad, az biztos. Tavaly a Ráday Ház átadása örömünnep volt. A hazaérkezés és az összetartozás ünnepe. Az akkor átélt élményekből kiindulva fogalmazódott meg egyházkerületünk vezetőiben a gondolat, hogy miért ne élhetnénk meg évről évre hasonlót, hiszen nekünk, dunamelléki reformátusoknak eddig még nem volt ilyen nagyszabású találkozónk. A szervezők viszont egymás megismerésére is nagy hangsúlyt szeretnének fektetni, ezért minden évben más és más egyházmegye szervezi meg a családi napot. Az idei szervező egyházmegyék, a vértesaljai és az észak-pesti közül utóbbinak a skanzennel a maga megyei programjai kapcsán nagyon jó a kapcsolata, így jött a helyszínötlet.

Raday-napok-2023

Mi a családi nap célja, és megjelenik-e benne az, hogy most van a lelkipásztori hivatás éve?
A Ráday-napok rendezvény három napból áll, és mindhármon megjelenik a hivatás témája. A csütörtöki konferencianapon, amely kifejezetten a lelkipásztoroknak szól, fókuszáltan a lelkipásztori hivatás témáját járjuk körül. A püspöki alapvetés után műhelyekbe, szekciókba lehet elvonulni, ezekben a legszélesebb spektrumot igyekeztek a szervezők felvonultatni. Molnár Ambrus, a lelkésztovábbképző intézet vezetőjének nevét fontos megemlíteni, a hittudományi karral és az egyházkerület vezetésével együttműködésben az ő koordinálásával állt össze a nap programja. A szekcióvezetésre felkért lelkipásztorok rövid előadásai után remélhetően izgalmas beszélgetések alakulnak majd ki. A szervezők arra törekedtek, hogy a lelkipásztori hivatás minden szegmense teret kapjon. Szolgálatunk meghatározó területei lesznek a középpontban, de kitekintünk a közéleti szerepvállalástól kezdve a sajátos magyar karakteren át az egészen személyes családi vetületre is. A szombati családi napon a hivatással értelemszerűen kicsit tágabb értelemben foglalkozunk, de ott is ez a gondolatkör lesz a fókuszban. Lesz kerekasztal-beszélgetés, ahol szó esik arról, hogy mit jelent a hivatás a család és a társadalom szempontjából, vagy hogy mit jelent egy keresztyén embernek a társadalmi felelősségvállalás. Ilyen módon az elhívásnak minden területét körüljárjuk. A nap természetesen ünnepi istentisztelettel kezdődik, Balog Zoltán dunamelléki püspök szolgálatával.

A Ráday-napokra az alábbi linkeken lehet jelentkezni:

Mitől lesz családi nap?
A családi nap jelleget az biztosítja, hogy minden korosztálynak igyekeztek a szervezők programot szervezni, amelyekhez a skanzen biztosít impozáns helyszínt. Az egészen pici gyerekeknek lesz gyerekfoglalkozás, jelen lesz a Refisz is, az ifjúsági misszióban foglalkoznak majd az ifis korosztállyal, és természetesen a felnőttgenerációnak is lesznek programok: a fent említett kerekasztalon túl például a zsoltárkoncert, Tímár Sára és együttese közreműködésével. Így leszünk együtt, az ebéd is közös lesz, hiszen az is fontos, hogy amikor leülünk együtt a terített asztal köré, az sokkal több legyen, mint puszta táplálkozás.

Ráday Napok 2022 Fotó: Bazánth Ivola

A Ráday-napok 2022-ben

Fotó: Bazánth Ivola

Ha már a korosztályoknál tartunk, lesz egy ifjúsági nap is. Kiket szeretnének megszólítani és milyen jellegű programokkal?
Az ifjúsági nap már a tavalyi háznyitó ünnepségnek is része volt. Akkor délelőtt a református gimnáziumok fiataljait vártuk, közülük is az érettségihez közeledő évfolyamok tanulóit, akik egyre inkább szembesülnek a pályaválasztás kérdésével. A délelőtt idén is az ő meghívásukról és vendéglátásukról szól. A nyitó istentiszteleten Németh Balázs egyetemi lelkész, aki egyben a műszaki egyetem oktatója is, hirdeti az Igét. Ezt követően egy játékos rész következik, amikor a diákok birtokba veszik a Ráday Házat, és állomásról állomásra járva, kreatív feladatokat megoldva találkozhatnak az egyetemi missziókkal és az ifjúsági szervezetek képviselőivel. Fontos kiemelni, hogy a hittudományi kar hallgatói és oktatói is készülnek állomásokkal, hiszen itt leszünk a Ráday utca 28.-ban, ahol a lelkészképzés is zajlik. Ők is szeretnék egy kicsit a fiatalok figyelmét magukra vonni. Hisszük, hogy néhányan közülük akár ezen a napon is kaphatnak olyan impulzust, megerősítést, ami őket a lelkipásztori pálya irányába segíti. Nagyon fontos, hogy az egyetemi missziók megmutathassák magukat, hogy a gimnáziumból kilépve rögtön tudják a fiatalok, hol találnak nekik való keresztyén közösséget. Az ifjúsági napon már a 10–11. évfolyamon megszólíthatjuk őket, fontos, hogy ne veszítsük el őket. Az én munkámnak is kifejezett célja, hogy az egyetemi és a középiskolai missziót jobban összekapcsoljuk.

Hajdú Bálint Kadosa 2023 szeptember - Fotó: Sebestyén László

„Hisszük, hogy néhányan a fiatalok közül akár ezen a napon is kaphatnak olyan impulzust, megerősítést, ami őket a lelkipásztori pálya irányába segíti”

Fotó: Sebestyén László

És az ifjúsági nap délutáni része?
Tavaly a mottónk az volt, hogy „A Ráday Ház mindenkié”, úgyhogy most megnyitjuk azt a gyülekezetek ifjúsági csoportjai előtt is. A Budapest-Északi, Budapest-Déli Református Egyházmegyék és az agglomerációs gyülekezetek ifi csapatait hívtuk meg. Thoma László gazdagréti lelkipásztornak pattant ki a szívéből, fejéből a gondolat, hogy a gyülekezetek ifjúsági csapatait is szólítsuk meg. A nekik szervezett programokban is megjelenik az a kérdés, hogy mi a küldetésem keresztyén fiatalként az egyházamban, az egyházi iskolában és a tágabb környezetben. Az egyik egyetemi lelkész úgy fogalmazta ezt meg: mi van a buborékon kívül? Hogyan élhetem meg keresztyénként az elhívásomat a gyülekezet védett közegében és azon kívül is, hiszen nem minden ifisünk jár egyházi iskolába, és az ő korosztályukban a környezeti hatás, a kortársak nyomása elég erős. Fiatal, tehetséges lelkipásztorok szolgálnak majd ezen az alkalmon, az áhítatot Pálfalvi Viola, az előadást pedig Kovách Bendegúz tartja. Reméljük, hogy ezzel is hagyományt teremtünk, hogy évről évre legyen találkozó a gyülekezetek ifijeinek is, hogy lássák, milyen sokan vannak szerte a kerületben. A Sófár Band lesz az esti dicsőítés vezetője, ezzel a programmal zárul az ifjúsági találkozó, de ezt megelőzően lehet majd beszélgetni, és természetesen finom vacsorát is kapnak a fiatalok. Reménykedünk, hogy áldott lesz ez az este, amikor az örömteli találkozások és az Istenre figyelés sokunkat épít és erősít majd.

Ráday Napok 2022 Péntek Ifjúsági nap Fotó: Hurta Hajnalka

Az ifjúsági nap a tavalyi Ráday-napokon

Fotó: Hurta Hajnalka

Van-e olyan, bárki számára nyitott program, amire csak úgy be lehet sétálni?
A csütörtöki tudományos konferencia délutánja, amikor egy izgalmasnak ígérkező előadást hallgathatunk meg Visky András írótól, amelynek a címe: A könyvek Könyve. Ezt követően a Bibliamúzeum időszakos megnyitójára is várjuk az érdeklődőket, amely egybeesik a Bibliás Könyvesbolt megnyitójával is. Az ifjúsági és a családi nap is nyitott, de regisztrációhoz kötött. Hétfő éjfélig lehet regisztrálni mindkettőre. Ha bejön egy gyülekezeti ifis tag, aki nem regisztrált, őt persze senki nem fogja elküldeni, de a regisztráció nekünk fontos a szervezés miatt.

Hajdú Bálint Kadosa 2023 szeptember - Fotó: Sebestyén László

„Mind tudjuk, hogy milyen nagy erőforrás, amikor közösségben vagyunk, és hogy mekkora öröm, mikor ezt minden generáció együtt éli meg”

Fotó: Sebestyén László

Hogyha reklámszlogennel jellemezné a Ráday-napokat, akkor mi lenne az az egy-két mondat, amivel le lehetne írni?
A Ráday-napok az összetartozás örömének a megélése. Mind tudjuk, hogy milyen nagy erőforrás, amikor közösségben vagyunk, és hogy mekkora öröm, mikor ezt minden generáció együtt éli meg. Ez az összetartozás ünnepe. Bátorítjuk a lelkészeket és a gyülekezetek tagjait, hogy legyenek részesei ennek a hagyományteremtő alkalomsorozatnak.

A részletes programot megtalálhatják az alábbi linken: