Misszió koreaiakkal, énekszóval

Több magyarországi református templomban is fellép a Milánóban élő dél-koreaiakból álló Immanuel missziós kórus október végén. Nem először járnak nálunk, ez már a negyedik alkalom, legutóbb tíz éve is megfordultak több helyen. A kapcsolat alapja a több mint húsz éve Hatvanban élő, a református gyülekezetben hitoktatóként szolgáló Jang Bokyeung és lelkész férje, akik a kórus turnéjának szervezőiként és tolmácsaiként is szolgálnak – például azzal is, hogy a koreaiak által előadandó magyar énekek szövegével segítettek nekik. A magyarul kitűnően beszélő Bokyeung árulta el nekünk a részleteket.

Jang Bokyeung 2023 - Fotó: Reformátusok Lapja

Jang Bokyeung

Fotó: Reformátusok Lapja

Hogyan alakul meg egy dél-koreaiakból álló kórus Olaszországban?
A tagok mind Milánóban, az ottani egyetemen tanultak énekelni, és ma is ott élnek, közülük többen nem ezen a pályán helyezkedtek el végül, hanem például vállalkozók – de a kórus révén nem veszítették el a kapcsolatot az énekművészettel. Az Immanuel missziós kórust 1989-ben alakították meg azzal a céllal, hogy ének-zene által hirdessék Jézus szeretetét. A felekezetektől független kórustagok nagy része a Hanmaum presbiteriánus gyülekezethez tartozik, és az énekesek közül sokan és sokszor nyertek első helyet nemzetközi versenyeken. Európában és Afrikában több helyi gyülekezettel és missziós alapítvánnyal működnek együtt, idősotthonokban, kórházakban, börtönökben lépnek fel.

Magyarországra hogyan jutottak el?
Nekünk volt kapcsolatunk ezzel a milánói gyülekezettel, így ismerkedtünk meg a kórussal is. Először hozzánk jöttek el, Hatvanba, már akkor mondták, hogy ők több helyre járnak missziós célból énekelni, ide is szívesen jönnének. Voltunk velük több helyen, Veresegyházon, Bátonyterenyén, Tiszafüreden a református szeretetotthonban, a hatvani kastélyban is felléptek. Még csoda is előfordult egy koncertjük alatt, egy presbiterünk régóta fájó lába meggyógyult, aki bizonyságot tett akkor erről. Megható alkalmak voltak ezek. Többször megfordultak nálunk, úgy tapasztaltuk, hogy mélyen megérintették a fiatalokat itt, Hatvanban, az Úr munkálkodott rajtuk keresztül. Tíz éve voltak legutóbb, és amikor a férjemnek a milánói koreai lelkészt kellett helyettesítenie, ismét felelevenedett a kapcsolat, mondogatták, hogy szívesen jönnének most ősszel ismét.

Önök segítettek megszervezni a programot? Hasznos egy ilyen, magyarul kitűnően beszélő kapcsolat…
Igen, mi már huszonhárom éve Hatvanban élünk, ide tartozunk a gyülekezetbe, itt szolgálunk is, a férjem missziós lelkészként járja a környéket. Ami a kórust illeti, szervezzük a programot, a vendéglátó gyülekezetekkel egyeztetünk. Két nagy blokkban énekel a kórus, műsoruk első részében zongorakísérettel jól ismert klasszikus darabok, a másodikban evangéliumi dicsőítő kórusművek szerepelnek. A kettő között néha a karvezető beszél, máskor a helyi lelkész, ez változó, de evangelizálós célja van az alkalmaknak. Természetesen magyar nyelven is fognak énekelni, ebben mi segítettünk a lányommal, aki zongorista és a hatvani gyülekezet kántora: a magyar szöveget a kottába illesztve, sőt hangfelvétellel együtt elküldtük nekik, ők pedig nagyon gyakorolnak. Én hallottam már, hogyan szól, gyönyörű lesz!

A Milánóban élő dél-koreaiakból álló Immanuel missziós kórus nemcsak koreaiul és olaszul énekel, hanem a fellépésüknek helyszínt adó országok nyelvén is, így lesz, amit nálunk magyarul adnak elő. Október 26-án, csütörtökön érkeznek tizennyolc kórustaggal, aznap Újszászon, 27-én délelőtt Hatvanban a Széchenyi István Római Katolikus Technikum és Gimnáziumban, este a veresegyházi református templomban, 28-án Tótvázsonyban és Veszprémben, 29-én délelőtt ismét Hatvanban, este a budapest-svábhegyi református templomban adnak koncertet. Az utóbbi helyszínen – a többihez hasonlóan – nincs belépőjegy, de a diakóniai perselyben összegyűlt bevételt, a zenebarátok és a keresztyén testvérek felajánlásait a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központja javára gyűjtik.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!