Nem tűrnek ellentmondást

Törvényben rendelték el a tízparancsolat kifüggesztését az oktatási intézmények tantermeiben az Egyesült Államok Louisiana szövetségi államában néhány héttel ezelőtt – az intézkedésről szóló jogszabályt a kormányzó iktatta törvénybe aláírásával az MTI tájékoztatása szerint. Ezzel ez lett az Amerikai Egyesült Államok első szövetségi állama, ahol a tízparancsolat kötelezően az osztálytermek berendezésének részévé vált. Hasonló kezdeményezések vannak Texasban, Oklahomában és Utahban.

Tízparancsolat - Fotó: Kapás Csilla

Fotó: Kapás Csilla

A republikánus Jeff Landry kormányzó indoklása szerint az, „aki tiszteletben akarja tartani a jog uralmát, azaz a jogállamiságot, annak az első törvényalkotótól kell kiindulnia, aki Mózes volt, aki pedig Istentől kapta a parancsolatokat”. A jogszabály szövege szerint a dokumentumot jól látható helyen és olvasható méretű betűkkel szedve kell kifüggeszteni a közoktatás mind a tizenkét évfolyamán, valamint az állami finanszírozású egyetemeken.

Az intézkedés ellenzői kilátásba helyezték, hogy bíróságon kérdőjelezik meg annak alkotmányosságát, míg támogatói arra hívták fel a figyelmet, hogy a tízparancsolat nem puszta vallási irat: történelmi jelentőséggel bír. Liz Murrill, Louisiana állam igazságügyekért felelős vezetője és főügyésze Washingtonban az MTI-nek adott interjúban a jogszabály egyik alapvető céljának nevezte, hogy a gyerekeket visszavezessék az Egyesült Államok létét megalapozó hagyományokhoz. A politikus rámutatott, hogy a törvénybe iktatás hosszú politikai harc lezárása, ugyanis az intézkedést a korábbi kormányzó megvétózta.

„Tekintettel arra a sok szemétre, amelynek a gyermekeink ki vannak téve az osztálytermekben, elengedhetetlen, hogy a tízparancsolatot ismét kiemelkedő helyre tegyük” – idézte Dodie Horton, Louisiana állam republikánus képviselőjének gondolatait a Magyar Nemzet a döntés kapcsán. A képviselő szerint az intézkedés lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy „lássák, mit mond Isten helyesnek, és mit mond helytelennek”.
A jogszabály ellen több civil szervezet is tiltakozott, közölték, hogy bíróságon fognak szembemenni az új törvénnyel. Ezen talán már meg sem lepődünk a mai értékvesztett világunkban.

Legéndy Kristóf teológus, a Károli-egyetem bölcsészkarának tanára is hangsúlyozza – Menekülés a tiszta létbe című tanulmányában –, hogy „ma már az élet minden területén mutatkozik értékválság”. Ebben a világban viszont „csak a transzcendencia valósága képes kiemelni az embert a puszta fizikai létből, és megajándékozni értékekkel és szellemi lényeggel” – írja Legéndy Kristóf az Akiben csak hinni lehet című tanulmányában, amelyben az ateistákkal szemben azt is hangsúlyozza, hogy a hit ad értelmet és értéket az emberi létezésnek.

Legéndy a Természettudományos és a teológiai megismerés modelljei című könyvében hosszan foglalkozik Richard Dawkins nyíltan ateista brit természettudós gondolataival, aki „a Biblia tanítását teljesen meghaladottnak és egyenesen károsnak tartja”. Dawkins szerint a tízparancsolatot újra kellene fogalmazni. Saját tízparancsolatába – egyebek közt – ezt is feltétlenül belevenné: „Ne sulykolj semmit a gyermekeidnek. Tanítsd meg őket gondolkodni, tapasztalatokat értékelni és veled ellenkezni!”

És itt érkezünk el a louisianai törvényhozók és a jogszabály ellen fellépők polémiájához. Manapság ugyanis sokak szerint nem az a cél, hogy megtanítsuk a gyermekeinket és fiataljainkat a helyes magatartásra, hanem az, hogy ők maguk döntsék el, mit tartanak helyesnek. A tízparancsolat előírásai vitathatatlanok, még akkor is, ha civil szervezetek az Egyesült Államokban most az egyház és állam szétválasztására hivatkozva támadják a szövetségi állam vezetésének döntését. Amint Ravasz László püspök is fogalmazott egy prédikációjában, az Isten által felállított szabályok „ellentmondást nem tűrők, vitatkozni nem lehet velük, abszolút érvényük parancsoló.”

A szerző történész, újságíró, presbiter, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezető docense, a Szabad Föld munkatársa

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!