Tanulni remélni

MRE_advent_dec5_index.jpg

Vettünk egy jövő évi naptárat. Gyorsan, mert most akciós. Tudod, az amit szeretünk, amit a hűtőn tartottunk, aminek olyan jó a beosztása! Szóval itthon a 2021-es, még sikerült belőle a vágyott kutyásat is megcsípni. Nem tettük még fel, valójában kallódik a lakásban, tesszük innen oda, onnan ide. Akármikor ránézek, elgondolkodom, hogy vajon volt-e értelme megvenni. Vajon lesz-e benne időpont a gyerek kötelező státuszvizsgálatain, a műszakin meg a szemétszállításon túl? Lesz-e benne találkozás, összejövetel, családi nyaralás, lakodalom, tábor? Ezeknek az üres rubrikáknak lesz-e olyan tartalma, amire vágyom? Vagy csak nézzük majd a falon, és nagy néha ráírom a heti bevásárlást? Nehéz bizonytalanságban lenni. Nem tudni, meddig tart, hány hullám, mikor lesz végre orvosság, és ki betegszik meg még addig. Tervezhetünk-e, foglaljunk-e vagy sem?

És bármennyire nyomaszt, eszembe jut, hogy ez a bizonytalanság a mi életünkben még csak egy éve van, de az ószövetségi ember élete így telt. Mindenkié, aki Kr. e., azaz Krisztus előtt élt. Nem tudva, hogy még mennyit kell várni a megígért Messiásra, a megváltóra, és addig még mi jön, hány fogság, hány válság, milyen nehézségek. A mostani világhelyzet ha másra nem is, hát arra jó, hogy tanuljunk várakozni és vágyakozni. Ébren tartani a reményt.

Ahogyan a fogság fokozta a megváltás iránti vágyat a népben, talán bennünk sem csak a feszültséget fokozza az otthonmaradás, hanem tanít őszintén vágyakozni. A szarvas szomjára vágyom. Ahogy egymást bátorították a kitartásban, és összébb kovácsolta a népet egy-egy ilyen szorult történelmi helyzet, hátha bennünk sem csak megosztottságot szül, hanem elkezdünk szomorkodni a gyászolóval, aggódni a tünetessel, örülni a gyógyulóval. A sorstársak egységére vágyom.

Örülnék, ha az első igazi tartalmas dátumokat a naptárba írva visszanézve azt tudnám mondani, hogy azok a lapok és rubrikák sem teltek el hiába, akkor sem, ha üresek.

„Ki tudja, milyen erős haragod, és milyen félelmetes felháborodásod? Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk! Fordulj hozzánk, Uram! Meddig késel? Könyörülj szolgáidon!” (90. zsoltár 11-13. versek)

Bontogassuk napról napra!

A kalendárium kitáruló, virtuális ablakai mögött rövid történetek várják a járvány miatt jelenleg magányosan, vagy csak nagyon szűk körben élő és mozgó olvasókat.