Túlélték a nyári szezont a református szálláshelyek

Szezonvégi református turisztikai körkép

aug20.jpg

Vegyes képet mutat a református üdülők, konferencia-központok idei nyári szezonja. Május 18-án nyithattak ki újra, hiszen tavasszal a koronavírus-járvány első hulláma miatt nekik is be kellett zárniuk. Mátraházán nőtt a forgalom, míg a balatonszárszói SDG Hotelnek hitelt kellett felvennie, akkora az idei vesztesége. Közben a debreceni Nagytemplomba is sokan látogattak el a nyáron. Mit várnak őszre?

Mátraháza: meglepő, de nőtt a vendégforgalom

Közvélemény-kutatások szerint idén az elmúlt évekhez képest kevesebben mentek nyaralni, ám akik igen, azok jellemzően belföldön maradtak, elsősorban a Balaton környékére látogattak. – Nőtt a Mátrában kirándulók száma is – mondja Kovács Péter, a Mátraházai Református Üdülő vezetője, aki a foglalások alapján már a júniusi újranyitáskor reménykedett, hogy elfogadható lesz a nyári szezon. Hiszen akkorra elcsitult a tavaszt jellemző lemondási hullám, sőt úgy tapasztalta, a kijárási korlátozások okozta bezártság után a szabadba kívánkoztak az emberek.

Mátraháza

Az állami rendelkezések szerint júniusban legfeljebb ötven főt fogadhattak, júliustól viszont nyolcvanöt-kilencven százalékos kihasználtsággal működtek. Hétvégéken a teltház sem volt ritka. A kényszerszabadságok miatt sokaknak már tavasszal, a járvány első hónapjaiban elfogytak a hétközben kivehető szabadnapjaik, ezért inkább a hétvégi szabad helyeket keresték. Ám még így is igaz, hogy Mátraházán az idei nyár erősebb volt a tavalyinál. Idén több egyéni vendégük is volt, mint korábban. Tavaly előfordult, hogy két csoport között napokig kevesebb vendég volt az üdülőben, idén viszont jóformán egymásnak adták a kilincset: reggel búcsúzott az egyik csoport, délután érkezett a másik. – Hálás vagyok Istennek, mert a kegyeiben hordoz bennünket, segíti a munkánkat – értékeli a történteket Kovács Péter. Munkatársaikat nyáron is meg tudták tartani, mellettük havonta három-négy diákot alkalmaztak.

– A vírushelyzet miatti tavaszi lemondási hullám az őszi időpontokra nem gyűrűzött be – mondja az intézményvezető. Hozzáteszi, újabb foglalások viszont csupán kis mértékben érkeztek az őszi időszakra. A most naptárban lévő időpontokat már régebben rögzítették, azok többsége hétvégére esik. A bizonytalanság persze az őszi szezont is belengi, hiszen nem tudni, hogyan alakul majd a járványhelyzet. – Reménykedünk, hogy nem lesz erős második hullám, és az őszi vendégek nem mondják le a foglalásokat – bizakodik Kovács Péter, aki szerint egyébként – leginkább az élelmiszerárak radikális növekedése miatt – előbb-utóbb kénytelenek lesznek árakat emelni, de 2021. január elsejéig erre biztosan nem kerül sor.

Mátraházai Református Üdülő

3233 Mátraháza, Üdülőtelep 1.

+36-30-205-8568

refudulo@gmail.com

Berekfürdő: van, aki még óvatos, de a számok biztatók

A május közepi nyitás után néhány hétig még alig volt vendég a berekfürdői Megbékélés Háza Református Üdülő és Konferencia-központban. Júniusban harminc, júliusban hetven, míg augusztusra nyolcvan százalék fölötti kihasználtsággal üzemeltek. – Az augusztusi adatok már majdnem elérték a korábbi évek számait: most háromezer vendégéjszakánk volt, tavaly ennél ötszázzal, tavalyelőtt pedig kétszázzal több – magyarázza Molnár János intézményvezető. Ez jelzi, hogy vannak még óvatos vendégeik, de szerinte biztatók a kilátások.

A meleg vizű gyógyvizes termálfürdő szomszédsága miatt a Megbékélés Háza nem kizárólag nyári célpont. Ősszel általában a nyári forgalom kétharmadának felel meg az üdülő kihasználtsága. Főleg szeptember-októberben, de néha akár november közepéig is sokan pihennek itt.

Berekfürdő

Idén őszre tekintve a ház vezetője azt mondja, bezárniuk remélhetőleg nem kell, de nem kizárt, hogy lesznek szigorítások, és csak csökkentett létszámmal üzemelhetnek a szálláshelyek. Szerinte a turizmusban dolgozók betartják a járványügyi szabályokat, ezért a legtöbb most a vendégeken múlik. A legfontosabb, hogy ha valaki betegnek érzi magát, semmiképp se utazzon, a foglalás ellenére sem, hanem maradjon otthon – hangsúlyozza. A csoportokat is kéri: ha a legkisebb gyanú is felmerül valakinél, hogy beteg, ne utazzon sehová, a többiek viszont bátran jöjjenek. – Ez a felelős döntés, ezt kérjük a vendégeinktől – mondja Molnár János, majd hozzáteszi: ebben a helyzetben ha valaki előleget fizetett, és a betegség gyanúja miatt mondja le a foglalását, visszautalják neki a pénzt.

A Megbékélés Házában minden munkatársat meg tudtak tartani, és áremelést sem terveznek. A tavaszi bezárás miatt keletkezett húszmilliós veszteségüket a fenntartó támogatásával rendezni tudták. A ház felújítás miatt idén már november utolsó hetében bezár, és a tervek szerint a tavaszi szezon kezdetén, márciusban nyit ki. A fenntartó Tiszántúli Református Egyházkerület pályázati forrásából a főépület szobái újulnak meg. A komfortfokozaton is tudnak emelni: a zuhanyzók mellé most már vécéket is beszerelnek a szobák többségébe.

Megbékélés Háza Református Konferenciaközpont

5309 Berekfürdő, Berek tér 19.

+36-59-319-011

megbekeleshaza@ reformatus.hu

Balatonfenyves: „Jó estét! Körbetekertük a tavat. Van még számunkra hely?”

– Minimális veszteséggel zárhatjuk az évet, ha mindenki eljön még, akinek foglalása van, akár nullára is ki tudjuk még hozni – mondja Petró László, a Kaposvári Református Egyházközség lelkipásztora. Az ő gyülekezete üzemelteti – az egyébként zsinati tulajdonú – Balatonfenyvesi Református Gyermek- és Ifjúsági Üdülőt. A szezon elején hét turnusukat le kellett mondani, július közepén nyitott ki a tábor. A csonka szezonban a legtöbb vendéget a Bárka táborok hozták az üdülőbe. A nyitás után még két tábort mondtak le a nyárra, a felszabadult helyeket viszont gyorsan értékesíteni tudták. Ez a furcsa időszak arra is alkalmas volt, hogy a tábor nyisson a nem feltétlenül református családok, kirándulók felé is: sokan nem találtak maguknak máshol szállást, akkora volt az érdeklődés a Balaton iránt.

Fenyves

– Sokszor kopogtattak be hozzánk – például a tavat megkerülő kerékpáros csoportok –, hogy csak egy éjszakát szeretnének nálunk pihenni, és reggeli után már mennének is – magyarázza a lelkész. Mivel a tábor kétszáznyolcvan főt képes befogadni, így időnként eleget tudtak tenni ezeknek a kéréseknek. Előfordult azonban, hogy hiába volt szabad kapacitásuk, a szerződés kizárólagosságról szólt, az adott tábor ideje alatt más vendégeket nem engedhettek be a területre.

Meg tudták őrizni a meglévő munkatársaik állását, sőt a megnövekedett takarítási és fertőtlenítési feladatok miatt új kollégákat is fel kellett venniük. Árat nem emeltek, a januárban meghatározott tarifákkal dolgoztak. 2021-re sem terveznek a szálláshely árain változtatni, viszont az élelmiszerárak növekedése miatt elképzelhető, hogy az étkezések díját meg kell emelniük.

A balatonfenyvesi tábor üzemeltetői tavasszal még nagyon bíztak az utószezonban, hiszen a korszerűsítésnek köszönhetően több mint százötven embert tudnak fűtött szobákban elhelyezni. Azt várták, november végéig nyitva lesznek. A foglalások végül nem igazolták a reményeket, ezért úgy döntöttek, hogy szeptember 20-án bezárják a tábort.

Balatonfenyvesi Református Gyermek- és Ifjúsági Üdülő

8646 Balatonfenyves, Mária u. 54.

+36-82-511-468

refugyintezo@gmail.com

Nőtt a Nagytemplom látogatottsága

A debreceni református nagytemplomnak a június végi újranyitástól augusztus végéig ezerrel több látogatója volt, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Főleg az augusztus volt erős, az államalapítás ünnepén többen váltottak jegyet a Nagytemplomba, mint az előző évek bármelyikében. Lucski Zsófiát, a nagytemplomi gyülekezet turisztikai referensét meglepték az adatok, és örül, hogy legalább a nyári szezont jól zárták. Szerinte a kedvező számok mögött az áll, hogy a nyaraló magyarok többsége idén itthon üdült, de reméli, hogy a fejlesztéseik, az esti meghosszabbított nyitvatartás és az ingyenes tárlatvezetések is hozzátettek az eredményükhöz.

Nagytemplom

Hogy ősszel mi lesz, azzal kapcsolatban Debrecenben is bizonytalanok. – Figyeljük a híradásokat, rendelkezéseket, és amíg lehet, nyitva tartjuk a templomot a látogatók előtt – mondja Lucski Zsófia. Szeptemberre egyébként már több mint harminc csoport, főleg osztálykirándulók jelentkeztek be – hetven százalékban olyanok, akik a május vagy júniusi elmaradt látogatásukat tették át őszre. De van olyan munkatársi közösség is, akik csapatépítő program keretében néznék meg a templomot. Először áprilisra, majd júniusra volt foglalásuk, de a nemzeti emlékhely sajnos mindkét időpontban zárva volt. Most szeptemberben újra megpróbálják megnézni a kéttornyú református templomot. – Októberre és novemberre szinte nincs is foglalásunk. Mindenki csak egy hónapra mer előre tervezni – teszi hozzá a turisztikai referens.

Balatonszárszó: elkeserítő szezonkezdés, biztató őszi előfoglalások

– Az augusztus volt az egyetlen jobb hónap az idei évben – mondja Vass Pál, az SDG Családi Hotel és Konferencia-központ ügyvezető igazgatója. A balatonszárszói szálláshely júniusi forgalma elkeserítő volt. – A hónap első felében egyetlen vendéget sem láttunk, négy gyülekezet is lemondta a nyári táborát – árulja el az intézményvezető. A júliusuk már valamivel jobb lett, érkeztek csoportok, jöttek egyéni vendégek is, de itt is akadt nehéz időszak. Előfordult, hogy egy gyülekezeti program elmaradása miatt kétszáznegyven helyett csak ötven vendég tartózkodott a hotelben. Augusztusban pedig – ahogyan azt már májusban sejteni lehetett – elmaradt a Reformátusok Szárszói Konferenciája. A gyülekezeti táborokra is mindegyik csoport kisebb létszámmal érkezett az előre jelzettnél.

Az SDG Hotel már a tavaszi bezáráskor nehéz helyzetbe került, a jóval gyengébb nyári forgalom miatt pedig nem tudta pótolni a keletkezett hiányt. A jelenlegi állapotokat jól jellemzi, hogy úgy tűnik, az idei teljes éves bevétel – beleszámítva a már meglévő foglalásokat, terveket is – nem éri el a tavaly nyári szezon bevételét sem. Ezért úgy döntöttek, hitelt vesznek fel a veszteségek kezelésére. – Az idei krízisév, ezért van szükségünk a hitelre, de meglátjuk, mikor kell hozzányúlnunk a pénzhez – mondja az ügyvezető. Noha gondoltak rá, a kieső bevételt nem kívánták áremeléssel kompenzálni: úgy érezték, a körülmények nemcsak nekik, hanem a hozzájuk pihenni, feltöltődni járó gyülekezeteknek is gondot okoz.

SDG

Biztatók viszont az őszi hétvégi előfoglalások. – Decemberig szinte telt házunk van – derül ki a vezető szavaiból. Persze nem tudni, lesznek-e szigorító intézkedések, és lemondják-e a – főleg gyülekezeti – csoportok az utakat. A hétköznapok értékesítése a nyári időszakon kívül kevésbé sikeres. Vass Pál azt mondja, ragaszkodnak ahhoz, hogy egyházi csoportokat fogadjanak, mert ezt bízta rájuk Isten. De a gyülekezeteknek a nyarat kivéve szinte kivétel nélkül alkalmatlanok a hétköznapi időpontok, ezért egy-két kisebb konferenciát, képzést tudnak erre az időszakra befogadni.

A járványügyi szabályok betartása sok akadályt jelentett, és odafigyelést igényelt a vendégektől, dolgozóktól egyaránt. Balatonszárszón például érintésmentes érkeztetés van. Ez azt jelenti, hogy az egy csoportba tartozó vendégek vezetői egy csomagban kapják meg a szobák fertőtlenített kulcsait, és azt ők osztják szét. Az SDG Hotel főépületében ajánlott a maszkviselés. A személyzet – azokat kivéve, akiket plexifallal választottak el a vendégektől – egész szezonban hordta is azt. – Nálunk a vendégek többségén is volt maszk – mondja Vass Pál. Ugyanakkor a közös, két-három órán át tartó alkalmakon kevésbé volt jellemző a maszkhasználat, itt a székek rendezésével tudták biztosítani a legalább másfél méteres védőtávolságot.

A gondokkal terhelt nyár ellenére is hálásak – már csak azért is, hogy újranyithattak. Ebben a furcsa szezonban is születtek istenélmények, megérintettségek, voltak megelevenedő istenkapcsolatok. – Különösen hálás vagyok Istennek a környezetért, amelyben dolgozhatom, azért, hogy ezen a nyáron is megélhettünk a munkahelyemen áldásokat – összegzi az SDG ügyvezetője.

SDG Családi Hotel és Konferencia-központ

8624 Balatonszárszó, Csárda utca 41.

+36-30-811-4557

vass.pal@sdghotel.hu

Az írás megjelent a Reformátusok Lapjában.