Egységben

Hírek a Kárpát-medencéből

palfi2.jpg

Száz esztendős, be nem forrott sebek

Átmenetinek gondolt állapotból száz éve tartó helyzet – röviden így foglalható össze a Királyhágómelléki Református Egyházkerület története. A trianoni békediktátum aláírásának centenáriuma alkalmából Pálfi József nagyváradi lelkipásztorral, a Partiumi Keresztény Egyetem rektorával beszélgettünk.

Tovább a cikkhez
harangtrianon.jpg

Három harangszó

Trianon a mai napi napig sajgó sebeket ütött a magyar nemzet lelkén. A 100. évfordulón arra emlékezünk, milyen változásokat hozott 1920. június 4. a Magyarországon maradt és a szomszédos országokba került református elődeink számára.

Tovább a cikkhez

További hírek

Örökségünkért minden nap meg kell küzdeni

„Nem igaz, hogy a határon túl jobb vagy nagyobb magyarok élnek. Az viszont igaz, hogy mivel mindennap meg kell küzdeni nemzeti örökségünk megtartásáért, ezért arra sokkal nagyobb értékként tekintenek" – június 4-re készülve ezúttal Nagy Ákos Róbert esperes osztja meg velünk gondolatait. Olvassák napról napra a nemzeti összetartozásról szóló sorozatunkat!

A fizikai határ nem változtat ezen

„Épp azok a nehézségek és akadályok, amelyekkel szembesülünk, kovácsolnak minket össze" – június 4-re készülve ezúttal a Nagy-Méhész Tünde osztja meg velünk gondolatait. Olvassák napról napra a nemzeti összetartozásról szóló sorozatunkat!

Legyünk kovász!

„Mi, magyarok, úgy éljük meg hitünket, hogy környezetünk számára, bárhol éljünk is a nagyvilágban, áldásként használjon az élő Isten!" – június 4-re készülve ezúttal a Nyakas Gergő teológus osztja meg velünk gondolatait. Olvassák napról napra a nemzeti összetartozásról szóló sorozatunkat!

Kölcsönös szeretet

„Hálás vagyok mindazért, amit külhoni barátaimtól kaptam" – június 4-re készülve ezúttal a budapesti Kiss Bianka osztja meg velünk gondolatait. Olvassák napról napra a nemzeti összetartozásról szóló sorozatunkat!

Mint ahogy levegőt veszünk

„Trianon legfontosabb hatása az életemre, hogy általa még jobban értékelem és megbecsülöm azt, hogy magyar lehetek ott, ahová Isten helyezett" – június 4-re készülve ezúttal a kárpátaljai Soós Zsolt osztja meg velünk gondolatait. Olvassák napról napra a nemzeti összetartozásról szóló sorozatunkat!

További tartalmak

A Generális Konvent hírei

punkosd.jpg

Maradjunk mégis reménységben!

A Generális Konvent elnökségének pünkösdi körlevele a Magyar Református Egyház minden gyülekezete és intézménye számára.

gke zoom

Békesség zárt ajtók mögött is

Bátorítson bennünket az ige szava a karantén idején: a Feltámadott Úr Jézus Krisztus a zárt ajtók mögött is velünk van és békességet tud adni a számunkra – a Generális Konvent elnökségének körlevele.

közös_zsinat002.jpg

Jövőre tartjuk meg az Egységnapot

Egy évvel elhalasztotta a magyar református egység napi ünnepséget a Generális Konvent Elnöksége: 2021-ben szervezik meg az idén májusra Marosvásárhelyre tervezett programokat.

További tartalmak

Hírek a diaszpórából

Sarospataki-Reformatus-Kollegium-2_640.jpg.500x500_q85.jpg

Új-Zélandról jöttem, Sárospatakon érettségizem

Fordított peregrinációt hirdetett a Sárospataki Református Kollégium. Míg évszázadokkal ezelőtt Magyarországról mentek külföldre tanulni a diákok, most a pataki kollégium hívja haza a diaszpórába szakadt magyarok érettségi előtt álló generációját. A különleges programtól a diákok magyar identitásának megerősödése mellett a kapcsolatépítést is remélik.

Tovább a cikkhez

Lelkészt keresnek Kaliforniában

A San Francisco és Környéke Református Egyházközség pályázatot hirdet megüresedett lelkipásztori állásának betöltésére.

Elhunyt Demeter Andor

Életének 91. évében elhunyt Demeter Andor, az Amerikai Magyar Református Egyház nyugalmazott püspöke, a Phoenixi Magyar Református Egyház hűségesen szolgáló, templomépítő lelkipásztora.

Szórványstratégia és hídépítés

Határozott keresztyén/keresztény címmel tartotta hittudományi tanácskozását június 20–23. között Balatonfüreden a Nyugat-Európai Magyar Református Lelkigondozó Szolgálat.

Második család a diaszpórában

„Ez nem csupán egy ösztöndíj, hanem annak a jele, hogy a diaszpórában élő magyarok is számon vannak tartva, figyelmet fordítanak rájuk az anyaországbeliek, és ahogyan az lehetséges, segítik és támogatják őket” – mondja Kertész Adrienn, aki olyan szerető és befogadó közösségre talált az Amerikai Egyesült Államokban, hogy egymás után két évben is megpályázta a Kőrösi Csoma Sándor-programot.

További tartalmak

Videók és galériák

Visk

Visk

Az elmúlt harminc év egyik legjelentősebb leletének tartják a Kárpát-medencében a viski református templomban talált középkori falfestményeket.

Tovább a cikkhez
borum2020_03.jpg

BORUM 2020

Ebben az évben március 6. és 8. között, a rendkívüli jogrend és veszélyhelyzet bevezetése előtti utolsó szabad hétvégén gyűltek össze a Kárpát-medence református szőlészei és borászai a BORUM-on.

Tovább a cikkhez

Események a Kárpát-medencéből

térkép no