Egységben

Hírek a Kárpát-medencéből

Molnar_Sandor_KSZ_04.jpg

Az egyház otthont ad

Gyermekként megtapasztalta a református gyülekezet anyanyelvet is megtartó erejét, ma pedig a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház óvodafejlesztését koordinálja. Molnár Sándor zsinati főtanácsost, rimaszombati lelkipásztort a Kálvinista Szemle kérdezte hivatásáról, életének fordulópontjairól, valamint az egyházi oktatás előnyeiről a Felvidéken.

Tovább a cikkhez

További hírek

Tehetségek szolgálatában

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács idei Tehetségek Szolgálatáért közösségi díját a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium kapta meg. Az intézmény valóban sokat tesz a tehetséges diákok felkarolásáért, s ez a munka nem maradt észrevétlen.

Hazazeretet és közösséghez tartozás

A hazaszeretet és a közösséghez tartozás semmivel sem összehasonlítható érzését mutatjuk meg Önöknek a következő néhány percben. A reformátusok 12 éve, 2009. május 22-én gyűltek össze Debrecenben, hogy kimondják: a trianoni határok által szétszakított magyar reformátusság újra egy egyháznak tekinti magát.

Református és magyar

Egy magyarországi református egyházi eseményen egy másik országban szolgálatot teljesítő püspök prédikál. Miért nem furcsa ez nekünk? A Magyar Református Egység Napján Köntös László volt dunántúli főjegyző írását ajánljuk.

Magyar állami elismerésben részesült Buzogány Dezső

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést „az erdélyi magyar tudományos életben betöltött szerepe, valamint a református egyháztörténet területén végzett, kiemelkedő kutatói, oktatói munkája elismeréseként” vehette át a kolozsvári teológiai professzor.

További tartalmak

A Generális Konvent hírei

pünkösd

Tündököljék az evangélium!

A Generális Konvent elnökségének pünkösdi körlevele a Magyar Református Egyház minden gyülekezete és intézménye számára

husvet-korlevel.jpg

Éltető ajándék

Húsvéti körlevél a Magyar Református Egyház minden gyülekezete és intézménye számára.

betlehem.jpg

Menjünk el Betlehembe!

Nem rejthetjük el magunkat napjaink drámai küzdelmében, de érdemes az első karácsony pásztorainak példáját követnünk. A Generális Konvent Elnökségének karácsonyi körlevele a Magyar Református Egyház minden gyülekezete és intézménye számára.

További tartalmak

Hírek a diaszpórából

B1024955.jpg

Amikor Isten Ausztráliába küld

Mi indít egy fiatal nőt arra, hogy előbb Kijevbe, onnan Budapestre, később pedig a világ másik felére, Melbourne-be utazzon? Hogyan lesz eszközzé egy magyar lány világi hivatása az Isten Igéjének hirdetésében a déli féltekén? Ismerjék meg Marafejeva Nellit, a Kőrösi Csoma Sándor Program önkéntesét.

Tovább a cikkhez

Isten megtartó kegyelmében bízva

Jubileumi közgyűlést és konferenciát tartott a Nyugat-Európai Magyar Protestáns Gyülekezetek Szövetsége fennállásának 20. évfordulója alkalmából. A svájci Männedorfban tartott összejövetelen új vezetőséget is választottak.

Mégse lehet pályázni a diaszpórába

A korábbi tervekkel ellentétben mégis későbbi időpontra halasztja a Miniszterelnökség a Kőrösi Csoma Sándor és Petőfi Sándor Program következő szakaszának meghirdetését.

Új-Zélandról jöttem, Sárospatakon érettségizem

Fordított peregrinációt hirdetett a Sárospataki Református Kollégium. Míg évszázadokkal ezelőtt Magyarországról mentek külföldre tanulni a diákok, most a pataki kollégium hívja haza a diaszpórába szakadt magyarok érettségi előtt álló generációját. A különleges programtól a diákok magyar identitásának megerősödése mellett a kapcsolatépítést is remélik.

Elhunyt Demeter Andor

Életének 91. évében elhunyt Demeter Andor, az Amerikai Magyar Református Egyház nyugalmazott püspöke, a Phoenixi Magyar Református Egyház hűségesen szolgáló, templomépítő lelkipásztora.

További tartalmak

Videók és galériák

Visk

Visk

Az elmúlt harminc év egyik legjelentősebb leletének tartják a Kárpát-medencében a viski református templomban talált középkori falfestményeket.

Tovább a cikkhez

Események a Kárpát-medencéből

térkép no