Várják a gyülekezetek jelentkezését a gyulafehérvári ünnepségekre

Elindult a regisztráció az idén a dél-erdélyi szórványban tartandó református egység napjára – adta hírül az Erdélyi Református Egyházkerület honlapja.

Az évente más-más helyszínen megtartott eseménynek ezúttal Nagyenyed és Gyulafehérvár gyülekezetei adnak otthont május 19–21. között. Elsősorban a részt venni kívánó gyülekezetek regisztrációját várják egy online űrlap kitöltésével.

református egység napja 2022

Kató Béla erdélyi püspök az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón április 26-án

Fotó: reformatus.ro/Kiss Gábor

Az ünnepségsorozat május 19-én egyháztörténeti konferenciával kezdődik Nagyenyeden, amelyet a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet szervez. Május 20-án 9 órától ülésezik Gyulafehérváron a Generális Konvent elnöksége.

Az egységnapi ünnepség részeként három kiállításra is sor kerül: megtekinthető lesz a Kárpát-medencei protestáns iskolahálózat történetét bemutató oktatástörténeti kiállítás, illetve egy több iskola könyves múltját áttekintő kiállítás, nagyrészt a marosvásárhelyi, kolozsvári, nagyenyedi könyvtárak könyvállományából, valamint egy műemlék-felújítási projekteket bemutató tárlat többek között a szórványban is látványosan helyreállított templomokról. Az egységnapi programok között vezetett városnézés is lesz a gyulafehérvári várban és a székesegyházban, de vásártér és a gyülekezetek által szervezett különböző programok is várják majd az érdeklődőket – tájékoztat a Reformatus.ro.

20-án 14 órától tíz, a közelmúltban felújított templomot szentelnek fel. A csombordi, magyarlapádi, székelykocsárdi, gyulafehérvári, alvinci, marosszentimrei, magyarigeni, boroskrakkói, szászvárosi, kéméndi és algyógyi templomokat és a hozzájuk tartozó gyülekezeteket a Kárpát-medence 10 református püspöke fogja megáldani, majd ezt követően Gyulafehérváron kerül sor a Generális Konvent plenáris ülésére. A Magyar Református Egység Napján, május 21-én Gyulafehérvár központjában leplezik le ünnepi istentisztet keretében Bethlen Gábor református fejedelem egész alakos szobrát, így állítva emléket annak, hogy 400 éve alapította a fejedelmi városban a Collegium Academicumot, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium elődjét.