Háromnapos egységünnep Gyulafehérváron

Gyulafehérvár és Nagyenyed ad otthont a Magyar Református Egység Napjának május 19. és 21. között, a 400 éves református erdélyi oktatásra is emlékeznek majd, tájékoztat a Reformatus.ro. A háromnapos rendezvénysorozatról sajtótájékoztatón számolt be Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Gudor Kund Botond, a Nagyenyedi Református Egyházmegye esperese és Tussay Szilárd főszervező április 26-án, kedden.

Az egységnap idei helyszínét az erdélyi református oktatás megszervezésének évfordulója adta, hiszen Bethlen Gábor fejedelem 400 évvel ezelőtt alapította a Collegium Academicumot Gyulafehérváron. A református egységet ünneplő közös istentiszteleten, május 21-én ezért a fejedelemnek emléket állító szobrot, Deák Árpád nagyváradi szobrászművész alkotását is leleplezik majd.

Az egység hivatalos ünnepe május 21-e, szombat, de a gyulafehérvári várban rendezett közös istentiszteletet számos esemény megelőzi.

A Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet által szervezett iskola- és egyháztörténeti konferenciával csütörtökön Nagyenyeden kezdődnek el a rendezvények. Gyulafehérváron is több kiállítás nyílik hasonló témában. Május 19-én délután a Kárpát-medencei protestáns iskolahálózat történetét bemutató oktatástörténeti tárlat nyílik a Művészeti Múzeumban. Május 20-án pedig a gyulafehérvári megyei múzeumban az erdélyi iskolák könyves múltját áttekintő kiállítást nyitnak meg. Bemutatják az egykori iskolákban használt köteteket, az érdeklődők Bethlen Gábor kézírását tartalmazó példányt is láthatnak majd. A tárlat összeállításához több múzeum is hozzájárult, a kötetek főként a marosvásárhelyi, kolozsvári és nagyenyedi könyvtárak állományából gyűltek össze. Emellett a Teleki László Alapítvány műemlék-felújítási projektjeit bemutató kiállítás is megnyílik, amelyen a szórványban látványosan helyreállított templomok is megtekinthetők.

Erdélyi ref sajtótájékoztató

Tussay Szilárd szervező, Kató Béla püspök és Gudor Kund Botond esperes ismertették az eseménnyel kapcsolatos tudnivalókat

Fotó: Kiss Gábor / reformatus.ro

Az egységnapot körülölelő eseménysorozat kiemelt alkalma lesz, hogy tíz dél-erdélyi egyházközség felújításáért adnak hálát egyszerre, 20-án, pénteken délután. Csombord, Magyarlapád, Székelykocsárd, Gyulafehérvár, Alvinc, Marosszentimre, Szászváros, Kéménd, Algyógy, Magyarigen és Boroskrakkó református templomaiban egyszerre adnak hálát magyar püspökök vezetésével. Szintén ülésezik a Generális Konvent, a Kárpát-medencei magyar református egyházak tanácskozó és javaslattevő testülete.

DSC_8305 (2).jpg

A Magyar Református Egység Napja 2019-ben, Debrecenben

Fotó: reformatus.hu/archiv

A május 21., szombati egységnapi ünnepségre a szervezők a Kárpát-medence minden szegletéből várják a résztvevőket, hogy együtt élhessék meg és fejezzék ki a református egyház közösségének összetartozását.

Kató Béla erdélyi püspök az eseményről rendezett sajtótájékoztatón elmondta: a Magyar Református Egyház vezetői 2009-ben, Debrecenben döntötték el, hogy május utolsó vasárnapján ünneplik az összetartozást. A találkozót azóta a Kárpát-medence különböző pontjain rendezték, az elmúlt időszakban azonban a koronavírus-járvány miatt nem lehetett megtartani az egységnapot – például két éve Marosvásárhelyen szerettek volna ünnepelni, és a trianoni évfordulóhoz kapcsolódva száz felújított templomért készültek hálát adni.

Gudor Kund Botond esperes, gyulafehérvári lelkipásztor a sajtótájékoztatón rámutatott: a gyulafehérvári iskolaalapítás és az azt követő intézmények, a nagyenyedi kollégium, a kolozsvári teológia, valamint az ugyaninnen elindult marosvásárhelyi vagy sárospataki oktatás a teljes Kárpát-medencére nézve meghatározó volt.

Tussay Szilárd, az esemény főszervezője arra hívta fel a figyelmet, hogy az egységnapi ünneplés az évek során többnapos eseménysorozattá nőtte ki magát, így az idei gyulafehérvári találkozón is tartalmas programokon vehetnek részt a Kárpát-medence különböző pontjairól érkező vendégek. A szervezők felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül várják az ünnepelni vágyókat, hiszen hitmélyítő, az egész magyar közösséget megerősítő alkalmat szeretnének rendezni.