Otthon a templomban

kesznyeten03.jpg

Fotó: Kojsza Péter

Átadták a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kesznyéten megújult református templomát. A felújítás érdekében a református gyülekezetek is összefogtak.

Tizenkét év után először tartottak istentiszteletet október 4-én a kesznyéteni református templomban. Ennyi ideje annak, hogy a templom felmérését végző szakember megállapította: a födém és a padlásszerkezet állapota életveszélyes, ezért az épületet nem lehet használni. Teljes körű felújítás volt szükséges a külső-belső tatarozást, a vizesedés megállítását, a nyílászárók, a padló és az elektromos vezetékek cseréjét is beleértve.

A magyar kormány 184 millió forintot adott a munkákhoz. A beruházást az egyházkerület és a hívők is támogatták: a református gyülekezetek két éve az október végi perselypénzüket ajánlották fel erre a célra.

Pásztor Dániel tiszáninneni püspökhelyettes az istentiszteleten tartott igehirdetésében hálát adott a több mint százéves templom megújulásáért. Mint mondta: Isten a legjobbat és a legszebbet érdemli, az elsőt, a tökéletest. Ilyen ez a templom is, ami – mint mondta – ajándékokat rejteget a hívők számára. – A templom otthon, ahol a bennünket szerető Isten lakozik. Ahol letehetjük terheinket, gondjainkat, mert van, aki biztosan meghallgat. Ahol hálát és köszönetet mondhatunk, és őszintén beszélgethetünk Istennel – fogalmazott Pásztor Dániel.

kesznyeten05.jpg

Fotó: Kojsza Péter

Mint azt Nagy István Károly kesznyéteni lelkipásztor az ünnepségen elmondta: rendkívüli összefogás indult az 1908-ban épült templom felújításáért. Milliós nagyságrendű összeg gyűlt össze a munkálatokra. Környékbeli áruházak és a szomszédos települések is csatlakoztak a gyülekezet által meghirdetett adománygyűjtő programokhoz. Tiszaújváros reformátusai például templomukat adták kölcsön egy jótékonysági orgonaversenyhez.

kesznyeten10.jpg

Fotó: Kojsza Péter

Az ünnepségen köszöntőt mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Szőnyi Tamás esperes és Csernaburczky Ferenc egyházmegyei gondnok is. Az alkalomról készült tudósítást a tirek.hu oldalon olvashatják.

A 2020. évi október utolsó vasárnapi perselyadományokat a Balatonakarattyai Református Egyházközség javára gyűjtjük majd.