A Skót Misszió és Derencsényi István a Bizony, Isten! csatornán

Két újabb református tematikájú videót tekinthetnek meg az érdeklődők a Bizony, Isten! YouTube-csatornán. Az egyik videóban a két éve nyugalmazott debreceni lelkipásztorhoz, Derencsényi Istvánhoz látogathatnak el a stábbal, míg a másikban a Skót Misszió munkájával és mindennapjaival ismerkedhetnek meg.

Kóstolgassuk, hogy jó az Isten

Az ember létezésének legfőbb célja és értelme Isten dicsérete – ezt vallja Derencsényi István, aki negyvenkét év szolgálat után, két éve vonult nyugdíjba. Debreceni otthonában elmondta, hogy nagy hatással volt életpályájára, hogy édesapja is lelkész volt, aztán a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában egyik tanárának prédikációi megérintették. 1979-től szolgált lelkészként a Debrecen-Kossuth utcai Református Egyházközségben, ahol lelki építkezésre és az épület felújítására egyaránt szükség volt.

Derencsényi István felidézett számos emléket negyvenkét éves szolgálatából, például a pillanatot, amikor kezet fogott a Debrecenbe látogató II. János Pál pápával. – Egy cél felé tartunk, és ez nem más, mint Krisztus – mondta a lelkipásztor a videóban.

Kettős „egyházi állampolgárság”

Egy skót misszionárius leesett egy tevéről – ez nem egy vicc, hanem a magyarországi Skót Misszió történetének kezdete. A Szentföldről sérülten hazafelé tartó térítők egy időre Budapesten rekedtek. Megtalálva itt is a feladatot, hazaérésük után, 1841-ben tértek vissza, hogy elindítsák a Skót Missziót. A videóból kiderül, hogyan kezdődtek el a német nyelvű istentiszteletek a Hold utcában, és hogyan épült fel a Skót Misszió leányiskolája, amelynek vezetője, Jane Haining 1944-ben Auschwitzban mártírhalált halt. A missziót a második világháború utáni rendszer sem kímélte. Mégis itt vannak, és az Ukrajnából menekülő emberek és a kárpátaljai magyarok segítéséből is kivették a részüket. És hogy hogy került egy amerikai a Skót Misszió élére? A videóból ez is kiderül.