Fehérgyarmaton is az értékek hullámhosszán

Újabb városban, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Fehérgyarmaton kezdődött el az Európa Rádió adása hétfőn. A református értékadó a 99,5 MHz-en várja a környéken élő, szakmai igényességgel készülő műsorok iránt elkötelezett hallgatókat.

Európa Rádió Fehérgyarmaton - 2024 szeptember - Fotó: Európa Rádió

Fekete Károly tiszántúli püspök a stúdióban

Fotó: Európa Rádió

Miskolc, Mezőkövesd, Nyíregyháza, Debrecen és Sátoraljaújhely után az ország keleti csücskében is hallatják hangjukat a reformátusok szeptembertől. Régi álmuk vált valóra azzal, hogy egy olyan városban lett elérhető a tiszáninneni és tiszántúli egyházkerület közös rádiójának adása, ahol a protestáns örökség mélyen áthatja és formálja a települést. A XV. századi gótikus templommal büszkélkedő Fehérgyarmati Református Egyházközség a szatmári egyházmegye legnagyobb lélekszámú gyülekezete.

Európa Rádió Fehérgyarmaton - 2024 szeptember - Fotó: Európa Rádió

Fotó: Európa Rádió

A reformáció 500. évfordulóján új iskolát kezdtek építeni. Itt, a Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola és Óvodában kapott helyet az Európa Rádió helyi stúdiója, két munkatárssal. A református rádió elkötelezettségét jelzi, hogy bár vételkörzettel a régióban eddig nem rendelkezett, hosszú évek óta rendszeresen közvetítette a magyar kultúra napja alkalmából tartott ökumenikus istentiszteletet és ünnepséget Szatmárcsekéről, a Szatmár Határok Nélkül találkozót Nagyecsedről, a reformáció emléknapján tartott istentiszteletet Mátészalkáról, és rendszeresen beszámolt a helyi vallási közösségek és intézmények jelentősebb eseményeiről.

Európa Rádió Fehérgyarmaton - 2024 szeptember - Fotó: Európa Rádió

Fotó: Európa Rádió

Az önálló frekvencia lehetőséget biztosít arra, hogy a térségben élő reformátusok az éteren keresztül is megélhessék hitüket és tovább erősítsék keresztyén identitásukat. A fehérgyarmati vételkörzetben reggel 7 és 9 óra, illetve 15 és 17 óra között a rádió nyíregyházi adása szól, amelyben mostantól még nagyobb figyelmet kapnak a szatmári régió hírei, eseményei. A nap többi részében a miskolci központban készülő, gazdag hit- és közéleti, valamint kulturális tartalmat közvetítő műsorfolyamba csatlakozhatnak be a hallgatók.

Európa Rádió Fehérgyarmaton - 2024 szeptember - Fotó: Európa Rádió

Fotó: Európa Rádió

A református értékadó műsorai a keresztyén hit és szellemiség jegyében készülnek, de felekezethez nem kötődő vagy egyáltalán nem hívő hallgatóknak is iránytűül szolgálnak a zajos világban való eligazodáshoz. Fehérgyarmattal együtt már hat városban több mint félmillió ember hallgathatja a jövőre húszéves Európa Rádiót. Műsorai az europaradio.hu oldalon és mobilapplikáción bárhonnan elérhetők.