Pál az agorán – Keresztyénként a médiában

Világ/Nézet ajánló

– Keresztyénként nem kezelhetjük no-go zónaként a médiát, mert van egy Istentől kapott apostoli küldetésünk: hirdetni az örömhírt – mondta Földi-Kovács Andrea újságíró, az Axióma Központ igazgatója a Világ/Nézet legújabb adásában, ahol a média szerepéről, előnyeiről és hátrányairól beszélgetett a műsor házigazdájával, Molnár Ambrus lelkipásztorral.

A közösségi média és a digitális hírforrások elterjedése forradalmasította a hírfogyasztást, egyre több információhoz férünk hozzá nap mint nap, de Földi-Kovács Andrea szerint, ha reálisan akarjuk nézni a média súlyát, akkor tartózkodnunk kell a végletektől: sem túlbecsülni nem szabad annak fontosságát, sem teljesen kerülnünk és rettegni tőle.

Az újságíró úgy véli, hogy sokszor azt hazudjuk magunknak, hogy tehetetlenek vagyunk, pedig nagyon is urai vagyunk az életünknek, csak nem mindig van meg a határozottság bennünk, miközben minőségben és időben is szűrni kellene a médiafogyasztást.

– A határok elmosódtak a magánélet és a nyilvánosság között, az életünket szinte teljesen mások előtt éljük, és jogot formálunk arra, hogy mások magánéletébe is betekintsünk – mondta Földi-Kovács Andrea. Arról is beszélt, hogy szerinte ez a kukkoló életmód rossz hatással van ránk, például sokkal könnyebben ítélkezünk másokról.

Az Axióma Központ igazgatója megosztotta, hogy a közösségi médiának is egyre kevesebb pozitív hatását látja, mert olyan jelenségek és gyakorlatok terjedtek el benne, amelyek ártalmasak. Negatívumként említette például, hogy miközben a közösség érzetét kelti, egyre jobban elszigetel. – Lehet, hogy vannak benne lehetőségek, de rossz trendek és algoritmusok uralják. Amikor a közösségi médiában kommunikálunk, tulajdonképpen ellenséges terepen mozgunk – hívta fel a figyelmet az újságíró.

A kommunikáció ugyanakkor szerinte megnyilvánulás, önkifejezés is, és van egy apostoli küldetésünk is, hogy hirdessük az örömhírt. – Ezt kommunikáció nélkül nem tudjuk megtenni, hiszen egész életünkben jelen van. Keresztyénként nem kezelhetjük no-go zónaként a médiát, mert a küldetésünket ezen a terepen is el kell végeznünk – mondta Földi-Kovács Andrea. – Mint Pálnak, nekünk is ki kell mennünk az agorára, és vállalnunk kell a véleményünket – tette hozzá.

Emlékeztetett rá, hogy minden Isten hatalma alá van rendelve, a média is, és ezért nem kell tőle félnünk. A mi dolgunk az, hogy közvetítsük az üzenetet, nem pedig az, hogy aggódjunk a várható reakciók miatt, mert ha jól csináljuk, ez az egész nem rólunk szól, hanem Istenről – hívta fel a figyelmet.

Az is szóba került a műsorban, hogy a média ma már főként szórakoztató célokat szolgál, nagyon meghatározó benne a nézettség és a látogatottság, ezért a népszerű és könnyen emészthető témák, valamint a botrányok uralják. Földi-Kovács Andrea azonban nem tartja igaznak, hogy a médiában nem lehet sikeres semmi, ami a keresztyén erkölcsiséget képviseli, úgy véli, igenis van erre igény az emberek részéről, csak korszerűen és jól kell róla beszélni. – Mindenesetre először a saját fejünkben kell rendet tenni, magunkat kell megerősítenünk a hitben, és fel kell szerelkeznünk érvekkel az olyan vitás témákban, mint az eutanázia vagy az abortusz kérdése – szögezte le az Axióma Központ igazgatója.

A teljes beszélgetést, amelyben további érdekes témákról is hallhatnak, itt lehet megtekinteni.

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, Spotify-on és a többi nagy podcastfelületen.