A segítés és hála ezernyi formája

Szinte naponta oszt meg a nyilvánossággal összefogásról szóló történeteket a református Bethesda Gyermekkórház: a kis betegek gyógyulásáért, hálás gyerekekről és szüleikről, adományokról és jótevőkről olvashatunk híreikben. Limonádékészítés, sporteredmény, macik, vagy éppen speciális robot készítése – mind-mind olyan felajánlások, amelyek az intézményben gyógyulókért születtek. Az elmúlt pár hónap történeteiből szemezgettünk.

Szívből jövő szomjoltás

Limonádé árusításból 400 ezer forint adományt kapott a Bethesda Gyermekkórház Rehabilitációs Osztálya. Csohány Ágnes osztályvezető főorvos még egy július elején készült interjúban mesélt a jeles eseményről a reformatus.hu-nak. A 6 éves Zsozsó, – aki az elmúlt években hosszabb-rövidebb időszakokat töltött az intézményben – azt találta ki, hogy otthon a kertben limonádét árul, az ebből befolyt összeget a kórháznak adta ajándékba. A kisfiú elárulta, hogy nagyon szeret a kórházban gyógytornázni, és ha még lenne pár új tornaszer, az más gyerekeknek is segítene a gyógyulásban. A doktornő az adomány átadásakor úgy fogalmazott: mindenki a beteg gyermek és családja érdekében lép, egy emberként segítve egymás munkáját.

Bethesda kedves történetek 2..jpg

Zsozsó adománya

Fotó: Bethesda Gyermekkórház Facebook oldala

Futás a gyógyuló gyerekekért

Július közepén az intézmény két futónagykövetének teljesítményéről adott hírt. Oszaczki Géza és Sperka Tamás nekivágott a 250 km-es Eiger Ultra Trail nevű versenynek, megkerülve Svájc legnagyobb gleccserhegyét, a pályán csak párban lehetett haladni a terep kihívásai miatt. Tamás egy izomsérülés miatt 20 óra után kénytelen volt kiszállni. Géza viszont úgy döntött, nem hivatalosan végig futja a többnapos versenyt. 68 óra után ért célba a svájci Grindelwaldban. Önmagáért, csapattársáért, a Bethesdában gyógyuló gyerekekért és a készülő meseösvényért teljesítette a távot. Szintén az innovatív játszótér megvalósításáért indultak a kórház futói az Ultrabalatonon. Azóta számos egyéni adományozó, sportoló és cég is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Bethesda kedves történetek 5..jpg

A célban

Fotó: Bethesda Gyermekkórház Facebook oldala

A Bethesda gyermekkórház Ilka utcai épületének parkjában különleges játszótér épül. Speciális helyszínt álmodott meg mozgáskorlátozott gyerekeknek Kő Boldizsár látványtervező és az intézmény. Céljuk, hogy a kerekesszékes és a járni tudó kis betegek ingergazdag környezetben kapcsolódhassanak ki, játszhassanak együtt. A parkban minden érzékszervre ható meseösvény: zenei pavilon, inkluzív homokozó és terápiás foglalkozásra kialakított rügykunyhók is helyet kapnak. A hinta kerekesszékkel is használható, a magaságyás növényeit pedig a gyerekek gondozhatják. Az alapítvány célja, hogy az egyéni támogatók és a cégek segítségével összegyűjtsék a meseösvény és a kertépítés költségét, 2 millió forintot, és őszre elkészülhessen a játszópark. A meseösvényről korábban a reformatus.hu is beszámolt.

A játszóhely létrejöttéhez a budapesti Zrínyi Miklós Általános Iskola 8. c osztálya is felajánlotta az évek alatt megtakarított osztálypénzét, 40 ezer forintot.

Kerékpár és speciális robot

A Bethesda Gyermekkórházat nyáron megkereste Judit, hogy az ott gyógyuló Vili kaphasson egy speciális kerékpárt. Judit 6 nap alatt, július 23-28. között körbe tekerte az országot, 1650 kilométert teljesített, ezzel segítve a Rehabilitációs Osztályon gyógyuló betegeket. A kórház Facebook oldalán Judit így írt: Nem csupán önmagamat (és kilométereket) győzöm le, hanem azokért is tekerek, akiknek minden lépés kihívás!

Két 10 éves kislány: Kamó és Klári mesterien programoznak. Egy nemzetközi versenyre olyan social robotot terveztek, amely könnyebbé teszi a kórházban fekvők hétköznapjait. A két diák szeretné jobbá tenni a környezetét, ezért elmentek a református kórházba, hogy megértsék, miért is nehéz egy gyermeknek a gyógyulás időszaka, hogyan lehet neki segíteni. Ehhez tervezték és programozták a robotot. A World Robot Olympiad Hungary országos versenyen másodikok lettek projektjükkel.

Bethesda kedves történetek 6..jpg

A két diák szeretné jobbá tenni a környezetét

Fotó: Bethesda Gyermekkórház Facebook oldala

Szívből jövő adományok és hála

A szeretet cérnájával készülnek a gyógyító macik címmel közölt a reformatus.hu korábban interjút Somlainé Kiss Viktóriával, akit a kórház már szinte tiszteletbeli gyógyítójának tart. Saját kezével készített macikkal gyógyítja a gyermekek lelkét. Nemcsak a kicsik, hanem a tizenéves fiatalok is nagy örömmel fogadják az alkotásokat. De volt olyan gyermek, aki a testvérének is kért egyet.

A Csillaghegyi Öltögetők varrócsapata gyönyörű színes takarókat készített. Hiszen a kórházban vannak olyan osztályok, ahol a hosszan bent fekvő gyerekeknek mindennél fontosabb az otthonosság.

A Bethesda Gyermekkórház legutóbb egy nagy összegű adományról számolt be közösségi oldalán. Egy nagy cég nyereményjátékán a legnépszerűbb kép beküldője 1 millió forint fődíjat nyert és még 1 millió forintot felajánlhatott. Varga Beatrix kislánya győztes fotójával a Bethesda Gyermekkórház Alapítványát támogatta.

Bethesda kedves történetek 4..jpg

A nyeremény felajánlása

Fotó: Bethesda Gyermekkórház Facebook oldala

Az édesanya így írt a kórházban töltött időszakról: "Legelső perctől kezdve nem volt kérdés számomra, hogyha sikerül nyerni, kinek fogom felajánlani. Hogy miért? Mert nemcsak szakmailag, de emberségből is jelesre vizsgáztak előttem/előttünk, és ezt tapasztalatból mondom! Emberfeletti erővel küzdöttek/ küzdenek a kórházban fekvő beteg gyermekekért. Családbarát kórház, minden ott dolgozó – ideértve a takarítókat és az irodában dolgozókat is – az én szememben jelesre vizsgázott! Ők azok, akikre bármelyikünk életét rá merném bízni! Mert tudom, mert tapasztaltam, hogy a lehetetlent is megteszik mindenkiért!... Minden lehetőséget kimerítettek annak érdekében, hogy a beteg gyermek számára minden tökéletes legyen! Ezentúl lehetőségeimhez mérten továbbra is fogom a kórházat támogatni."

A református gyermekkórházban folyó munkát az alábbi oldalon más is támogathatja: bka.hu/online-adomanyozas-fooldal/