Célba ért vallomások

Az idei versenyeken is számos olimpikon tett hitet és jelenítette meg különböző módon, miként szerepel életében és spotteljesítményében az Ige. A Francia Bibliatársulat kétszázezer Bibliát osztott ki a 2024-es párizsi olimpia alkalmából. A kiadványban az Újszövetség és keresztyén sportolók bizonyságtételei szerepelnek. Mit jelent a keresztyén sportoló? Hogyan hívja be Istent a pályafutásába? Ezeket a kérdéseket jártuk körül.

A Francia Bibliatársulat kétszázezer példányt nyomtatott ki és osztott szét az olimpia alkalmából az Aranynál is drágább című kiadványból: száznegyvenezer példányt franciául, további hatvanezret pedig angolul jelentetett meg. A különleges kiadás címe Péter első levelének 1. fejezetéből a 7. versre utal: „hogy a ti megpróbált hitetek, amely sokkal értékesebb a veszendő, de tűzben kipróbált aranynál, Jézus Krisztus megjelenésekor méltónak bizonyuljon a dicséretre, a dicsőségre és a tisztességre.” Az ötkarikás játékokra szerkesztett kiadványban az Újszövetség és keresztyén sportolók bizonyságtételei is szerepelnek. Többek között Allyson Félix amerikai futóé, aki arról ír: a legfontosabb lecke, amit megtanult, hogy minden körülmények között bízzon Istenben. Sokszor megy keresztül különböző megpróbáltatásokon, ilyenkor úgy tűnik, hogy Isten terve követésének semmi értelme sincs. De mindig Isten irányít, és soha nem hagy el minket.

2024 olimpia biblia

Fotó: Francia Bibliatársulat (Alliance Biblique Francaise) honlapja

A Francia Bibliatársulat bízik benne, hogy az ingyenes példányok olyan maradandó örökséget hagynak maguk után, amely messze túlmutat a sportarénákon. A szervezet különböző keresztyén sportszolgálatokkal együttműködve adta ki a Bibliát. – Annyira inspiráló olvasni a sportolók bizonyságtételeit, amelyek erőteljes emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy a Szentírás milyen tartós hatást gyakorol világunkra – fogalmazott Jonathan Boulet, a Francia Bibliatársulat főtitkára. A kétszázezer Bibliát eljuttatták iskolásoknak, gyülekezeteknek, és a tengerentúlra is jutott, a Reunion szigetre és Francia Polinéziába, ahol a szörfversenyeket szervezték az olimpián.

párizsi olimpia 2024

Fotó: Svet Foto/Shutterstock

A Biblia is használ sportból vett képeket: futás, edzés, önmegtartóztatás, fegyelmezettség, kitartás. Ahhoz pedig tudatosnak kell lennünk, hogy keresztyén értelemben meg tudjunk maradni az élet különböző területein, így a sportban is. Pál apostol azt írja, hogy az életünk nemcsak egy út, hanem versenypálya. Életére gyakran hivatkozott úgy, mint egy atléta: „ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé” (Fil 3,14), vagy „Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam.” (2Tim 4,7)

Olimpia vívók

Az aranyérmes párbajtőr- és az ezüstérmes kardvívócsapat

Fotó: A Magyar Vívószövetség Facebook-oldala

Gémesi Csanád olimpiai ezüstérmes kardvívó a Világ/nézet egy korábbi adásában beszélt arról, hogy a kitartás, a fegyelmezettség és a képességek fejlesztése olyan értékek, amelyeket a sport nyújt. A kardvívó keresztyén hite megjelenik a munkájában, a sportban és az élet minden más területén is. Azzal, hogy a keresztyén értékeket követi élsportolói pályafutásában is, azt közvetíti, hogy bármennyire is fontos a sportbéli célok elérése, hogy minél magasabbra kell jutni, ám nem szabad ennek mindent alárendelni. Hozzáfűzte: igyekszik úgy élni, hogy kiélezett helyzetekben is példát mutasson másoknak. Tehetsége Istentől jön, és ha ezzel jól él, azzal az Urat dicséri.

Késely Ajna úszó, a 800 méter előfutama után úgy nyilatkozott: – Csak azt kértem az égiektől, hogy Isten ereje szánjon meg engem, és le tudjam úszni ezt a 800 gyorsot jól. Úgy éreztem, hogy nem fog úgy sikerülni, ahogy elvárnám. De belülről megharcoltam azt, amiért idejöttem az olimpiára.

érmek, olimpia 2024

Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság honlapja

Néhány ízelítő a párizsi olimpia külföldi versenyzőinek nyilatkozataiból:

Katie Ledecky amerikai olimpiai bajnok úszó a nyolcadik aranyérme után úgy nyilatkozott, hogy a hite mindig nagyon fontos volt számára, és mindig az marad.

A második aranyérme átvétele után az amerikai futó Sydney McLaughlin-Levrone így nyilatkozott: – Egyfolytában hallom Istentől: „Csak koncentrálj rám!” Tudom, történhet bármi, ő rajtam keresztül megdicsőül. És ezért teszek mindent. Rekordok jönnek, mennek, Isten dicsősége örök – fogalmazott.

Az olimpián különös látvány volt a szörfversenyek közvetítése, ahol egy alkalommal, tisztes távolságban egy bálna is a nézők között volt. A versenyen a brazil szörföző Gabriel Medina idézte a Bibliát: „Mindenre van erőm Krisztusban, aki megerősít engem.” (Fil 4,13)

Dél-Afrika aranyérmes úszója, Tatjana Smith pólóján az őt segítők szerepeltek: Isten–Jézus–Szentlélek felirattal.

Nicola McDermott, a magasugrásban ezüstérmes ausztrál atléta közösségi oldalán ezt írt: „Dicsőség Istennek, az én sziklámnak! Ő az én erőm és dalom!”

A teniszező Novak Djokovic – miután megnyerte az aranyérmet férfi egyesben – először az Úrnak adott hálát győzelméért.

verseny

Fotó: Getty Images

Rayssa Leal, bronzérmes brazil gördeszkás az előfutama előtt jelbeszéddel idézte a Szentírást a 2024-es párizsi olimpián. A tizenhat éves sportoló bemutatkozása közben János evangéliumából Jézus szavait idézte: „Én vagyok az út, az igazság és az élet”. (Jn 14,6)

A brit ezüstérmes úszó, Adam Peaty szintén a Bibliából idézte A Példabeszédek könyvét: „Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.” (Péld 3,5–6)

A Francia Bibliatársulat közösségi oldalán felidézte Eric Liddell skót atléta történetét is, aki a 400 méteres síkfutás versenyszámának olimpiai bajnoka lett 1924-ben. Megingathatatlan hite és meggyőződése történelmet írt, különösen azzal, hogy nem volt hajlandó vasárnap futni, amelyet a Tűzszekerek című film is feldolgozott. Végül a 400 méteres síkfutásban állt rajthoz, amelyet nem vasárnap rendeztek.

Az ingyen elérhető olimpiai kiadványokat az augusztus 28-án kezdődő és szeptember 8-án véget érő paralimpiai játékok alatt is osztogatják majd Párizsban.