Elköteleződni az Úr méltó dicsérete iránt

Több jelentős hazai és nemzetközi rendezvényen is fellépett a Központi Református Kórus az elmúlt hónapokban. A feszített tempót követően sem állt le teljesen a munka. Jelenleg tagfelvételt hirdettek, és várják szeretettel azokat, akik elhívást éreznek az Úr méltó közös dicséretére – ahogy arra az énekkar jelmondata is emlékeztet. A kórus jelenéről, jövőjéről, valamint a felvétel részleteiről beszélgettünk Berkesi Boglárka és Erdélyi Dániel karnagyokkal.

A Központi Református Kórus (fotó: Hirling Bálint)

A Központi Református Kórus

Fotó: Hirling Bálint

A Központi Református Kórus is fellép augusztus 19-én Budapesten, a Kapisztrán téren, az első Protestáns Sokadalmon. Az, hogy mi már az első alkalmon is részt vehetünk, óriási öröm – nyilatkozta a reformatus.hu-nak Berkesi Boglárka karnagy. A kórus mozgalmas időszakot tudhat maga mögött. Legutóbb a 18. Református Zenei Fesztiválon megrendezett Református Énekek programon szolgáltak a Zeneakadémián.

Mint minden együttes esetében az elmúlt évek pandémia-időszaka a Központi Református Kórus munkájára is kihatott. Berkesi Boglárka elmondta, hogy nem volt könnyű a csendesség, a közös próbák elmaradása igazi kihívást jelentett a kórus számára, azonban sikerült komolyabb következmények nélkül átvészelni a járvány okozta nehézségeket. – Sőt, az az igazság, hogy utána körülbelül tíz fővel bővültünk – számolt be a pandémia utólagos pozitív hatásáról Erdélyi Dániel. Elmondta, hogy a kórusban megfigyelhető egy természetes fluktuáció, hiszen sok fiatal van a csoportban, akik tanulmányi út, családalapítás, gyermekvállalás miatt nem tudják folytatni a közös szolgálatot. – Ez a kórus részéről sajnálatos, azonban teljes mértékben megértjük – fűzte hozzá a karnagy.

Az alapvetően Kárpát-medencében szolgáló kórus számára fantasztikus lehetőség volt, hogy ez év májusában, a dán fővárosban, Koppenhágában léphettek fel. – A dániai magyar nagykövet és a konzul is reformátusok, és később elmondták, hogy nagyon meghatotta őket a műsorunk – mesélte Berkesi Boglárka. – Ezen élmény alapján nyitottak vagyunk külföldi fellépésekre is, szeretettel várjuk, hogy meghívjanak – tette hozzá a karnagy. – A Központi Református Kórus alapításakor azt tűztük ki célul, hogy olyan együttes legyünk, amely a református egyház alkalmain, rendezvényein méltó módon dicséri az Urat. Ezért változatlan célunk az is, hogy ezt a dicséretet eljuttassuk a Kárpát-medenceétől, illetve az országhatárainktól távolabb eső, diaszpórában élő magyarokhoz is – vette át a szót Erdélyi Dániel.

Karnagyok képalá: Berkesi Boglárka és Erdélyi Dániel karnagyok (fotó: Hirling Bálint)

Berkesi Boglárka és Erdélyi Dániel karnagyok

Fotó: Hirling Bálint

A kórus általában havi egy szolgálatot tudhat magáénak. – Félévente van egy nagyobb fellépésünk, általában május végén a Református Zenei Fesztivál zárókoncertje, illetve december elején az adventi szolgálatunk. – sorolta Erdélyi Dániel a rövid távú programjaikat. – Most decemberben különleges műsorral készülünk, ugyanis Kodály Zoltán – idén száz éve – komponált Psalmus Hungaricusát szeretnénk előadni. A kórus próbáinak helyszínét a Nagyvárad téri Református Egyházközség biztosítja 2021 óta. A két karnagy egyhangú háláját fejezte ki Zila Péter lelkipásztor és a gyülekezet felé, hiszen ők szolgáltatják azokat a körülményeket, amelyeknek köszönhetően újabb tagokkal bővülhet a jelenleg negyventagú kórus.

Berkesi Boglárka és Erdélyi Dániel régi álma egy hatvan-nyolcvan fős Központi Református Kórus, amely az Úristen dicséretét zengi szolgálatról szolgálatra. – Most nagyjából félúton vagyunk a megcélzott létszám felé. Így bízunk abban, hogy a mostani tagfelvétellel sikerrel járunk – osztotta meg reményeit Erdélyi Dániel. – Amatőr kórus vagyunk – folytatta –, ami azt jelenti, hogy tagjaink a munkájuk után, általában előképzettség nélkül, de azért kórustapasztalattal érkeznek a próbákra. Megvannak a nehézségei és a szépségei is az este hét órakor tartott találkozásoknak, és egyáltalán nem ritka, hogy fáradt tekintetekkel találkozunk. Azonban akkora lelkesedés hajtja az együttest, hogy valahogy megoldják ezeket az alkalmakat. Viszont a kórustagságnál kiemelném az odaszánás, elköteleződés fontosságát. Ez azt jelenti, hogy az idejüket ennek megfelelően próbálják beosztani, úgy, hogy mind a kóruspróbákon, mind pedig szolgálatainkon részt vehessenek.

A Központi Református Kórus anyák napi és dán nemzeti imanapi fellépése a Dániai Messiaskirkenben (Megváltó templomban) (forrás: RKK)

A Központi Református Kórus anyák napi és nemzeti imanapi fellépése a dániai Messiaskirkenben

Fotó: RKK

Az elköteleződés fontosságát hangsúlyozta Berkesi Boglárka is: – Az emberek sokszor fáradtak a próbákon, hiszen sokfelé élünk és dolgozunk, és emellett mindenkinek megvan a maga gondja, baja. Mégis, ezt a szolgálatot csak úgy lehet csinálni, ha odaszánjuk magunkat, csak így érezzük a munka gyümölcsét. Ez nagyon fontos, hogy azon túl, hogy kórus vagyunk egyben lelki közösség is, hiszen a próbáinkat mindig áhítattal kezdjük, és emellett négy-öt lelkész tagunk is van.

A szolgálatok alakításában a karnagyok odafigyelnek, hogy a csoport más elfoglaltságaival lehetőleg ne ütközzenek. Például igyekeznek úgy ütemezni a fellépéseket, hogy azok ne vasárnap délelőtt legyenek, mivel a kórusnak több lelkész és kántor tagja van. A nemrég meghirdetett tagfelvétellel kapcsolatban elmondták, hogy olyanok jelentkezését várják, akik saját gyülekezeti elfoglaltságuk, munkájuk mellett is tudják vállalni a részvételt. – Fontos számunkra az odaszánás, azonban arra is nagy hangsúlyt fektetünk, hogy tagjaink ne hagyják el saját gyülekezeti kórusukat, vagy másik közösségüket – emelte ki Erdélyi Dániel.

A Központi Református Kórus augusztus 31-ig várja az érdeklődők jelentkezését.

Link a jelentkezéshez: Énekelj velünk! - Reformatus.hu