Dániában adott koncertet a Központi Református Kórus

Egy Koppenhága melletti kisvárosban lépett fel anyák napja és a dán nemzeti imanap alkalmából a Központi Református Kórus Magyarország dániai nagykövetségének meghívására. Az eseményt Jakab Gabriella nagykövet és Mike Gyula konzul is megtisztelte jelenlétével.

A Központi Református Kórus Koppenhágában 2023 május 8. - Fotó: RKK

Fotó: RKK

Charlottenlund város Messiaskirken (Megváltó templom) nevű templomában adott nemzeti imanapi és anyák napi koncertet a Központi Református Kórus. Az énekkar huszonhárom tagja a koppenhágai magyar nagykövetség és Jakab Gabriella nagykövet meghívására érkezett az észak-európai városba, hogy koncerttel köszöntsék az édesanyákat, és közreműködjenek a nemzeti imanap megünneplésében.

A Központi Református Kórus Koppenhágában 2023 május 8. - Fotó: RKK

Fotó: RKK

A nemzeti imanapot Dániában a mélyen vallásos V. Keresztély király vezette be hivatalosan 1686-ban. A király rendelete több kisebb egyházi ünnepnapot egyesített, és a húsvét utáni negyedik pénteket jelölte ki a Store bededag, azaz a nagy imádságnap megtartására. Mivel ilyenkor mindenki templomba ment, ezért munkaszüneti nappá is nyilvánították ezt a napot, de ennek megszüntetéséről pont nemrégiben döntött a dán kormány: az ünnep maradt, de a munka alól már nem kapnak mentességet az imanap résztvevői.

A Központi Református Kórus Koppenhágában 2023 május 8. - Fotó: RKK

Fotó: RKK

A dániai magyar nagykövetség az ünnep utáni vasárnapra hívta meg a Központi Református Kórust, amely változatos, elsősorban magyar énekkari művekre építő műsorral készült. Berkesi Boglárka és Erdélyi Dániel vezényeltek, az orgonán Monostori Ferenc játszott. Az eseményen felszólalt Jakab Gabriella nagykövet, Zila Gábor, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ügyvezetője és Vas Norbaek Krisztina, a Messiaskirken zenei vezetője is, akinek a vezényletével a Gentofte Nemzetközi Énekesek adtak műsort magyar és dán énekkari művekből. A koncertre Mike Gyula konzul is ellátogatott.

Jakab Gabriella dániai magyar nagykövet. A Központi Református Kórus Koppenhágában 2023 május 8. - Fotó: RKK

Jakab Gabriella, Magyarország nagykövete Dániában

Fotó: RKK

A koncerten a templom gyülekezetének számos tagja mellett sok, Dániában élő magyar is megjelent.

Zila Gábor. A Központi Református Kórus Koppenhágában 2023 május 8. - Fotó: RKK

Zila Gábor, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ügyvezetője

Fotó: RKK

Zila Gábor lapunknak elmondta, hogy felmerült a további együttműködés lehetősége a nagykövetséggel, de ennek részleteiről később egyeztetnek.

A Központi Református Kórus Koppenhágában 2023 május 8. - Fotó: RKK

Az első sorban Mike Gyula konzul, Erdélyi Dániel karmester, Jakab Gabriella nagykövet, Vas Norbaek Krisztina művészeti vezető, Berkesi Boglárka karmester és Zila Gábor, az RKK ügyvezetője, mögöttük a Központi Református Kórus és a Gentofte Nemzetközi Énekesek tagjai

Fotó: RKK

A Központi Református Kórus egy hónapja a Károli Gáspár Református Egyetemen is fellépett az intézmény alapításának harmincadik évfordulóját ünnepelve, ahol a szíriai földrengés károsultjainak gyűjtöttek adományokat.