Ez nem is tábor, nem is fesztivál, de kicsit mindkettő

Pillanatképek a Csillagpontról

A zánkai árnyas liget fái alatt sétálva jobbról gitár és ének, balról nevetés hangjára leszünk figyelmesek. Éppen a délelőtti kiscsoportos foglalkozást tartják. Akármerre megyünk, a fák alatt, a padokon körben ülő csoportokat látunk. Az egyik helyen egy idősebb hölgy mesél valamit, a többiek feszülten figyelik, egy másiknál éppen imádkoznak, nem is megyünk közelebb, nehogy megzavarjuk őket. Zajlik a Csillagpont, az istenközpontú fesztivál.

Csillagpont 2023 Zánka 4.nap - Fotó: Csillagpont / Rockstar Photographers

Fotó: Csillagpont / Rockstar Photographers

A vonatról a zánkai Erzsébet-tábornál leszállva mintha egy másik világba csöppennénk. Már az „Isten hozott” feliratú nagykapunál sikerül rossz felé indulnunk, de kedvesen útba igazítanak, és a regisztráción is türelmesek a Csillagpont önkéntesei.

A Köszi koktélbárjában az utazás után megfáradva vizet veszünk, és az ihlet kedvéért kikérünk egy Múzsa csókja fedőnevű alkoholmentes koktélt. Az egész fesztivál alkoholmentes, a hangulat – ennek ellenére, vagy épp emiatt? – nagyon jó, mindenki barátságos. Olyan érzés, mintha itt nem lennének idegenek, csak olyan barátok, akikkel még nem ismerkedtél meg. Az ebédnél egy csendes lány, akivel szemben ülök, zsömléjét kínálja, amit a leveshez adtak: – Kéred? Én nem eszem meg.

Egy szomszédos asztalhoz átpillantva azt látom, hogy egy lány és egy fiú – tizenhat körül lehetnek mindketten – szemérmesen egymás kezét fogja ebéd közben, a fiú addig bal kézzel fogja a kanalat, de inkább szerencsétlenkedik kicsit, minthogy elengedje a lány kezét.

Ebéd után a Csillagpont bolt sátránál éppen énekelnek. Eladók, önkéntesek és arra járók egyaránt. Miért? Mert jó kedvük van, és valaki eléjük tartott egy mikrofont.

Balaton-part és kutyasimogatás

Egy kávé és Balaton. Ez kell az ebéd után. A partra a városnézésekből ismerős kisvonat viszi a tábor lakóit, de sétálva sincs messze, bár ebéd után talán egy kis elhatározást igényel az elindulás. A strand kissé kihaltnak tűnik, de a társasponton már várják a rohamot. A különböző játékok mellett szörppel is készülnek, és ahogy elmúlik két óra, egyre nagyobb csoportok érkeznek. Ahogy gyalog visszaindulunk a táborba, a strandra vezető úton már szinte tömeg van. Hiába, jó időben a Balaton partjával nehéz versenyezni. A résztvevők többségének azért a csobbanás után más programok is beleférnek.

Csillagpont 2023 Zánka 4.nap - Fotó: Csillagpont / Rockstar Photographers

Fotó: Csillagpont / Rockstar Photographers

A felfelé vezető út mentén nagyobb tömeg gyűlik össze, a Soli Deo Gloria diákmozgalom sátra mellett a Baráthegyi Vakvezetőkutya-iskola Alapítvány kutyái és egy alig pár hónapos vakvezető tanonc késztetik megállásra az embereket. A kutyasimogatás olyasmi, amit sosem szabad kihagyni, ha van rá lehetőség, hát mi is barátkozásba kezdünk Mesével, a játékos golden labradorral. Gazdája közben elmeséli, hogy a vakvezető kutyának szánt kölykök először egy nevelőszülőnél tanulják a viselkedési szabályokat, aztán egy kiképzőhöz kerülnek, majd amikor már levizsgáztak és megvan az arcképes igazolványuk, a kutyák szolgálatba állnak egy látássérült mellett. A kutyasimogatás mellett különböző játékokkal is segítenek a látássérültek életének megismerésében, és aki igazán bátor, azt is kipróbálhatja, hogy bekötött szemmel egy vezetőkutyára bízza magát.

Beszélgetések hanggal és hang nélkül

Az összes plüssmaci elfogyott – hallani a Magyar Református Szeretetszolgálat sátránál, amikor két fiatal lány érdeklődik. Festhető vászonzsák se nagyon akad már, amit egész hétre hoztak, már csütörtök kora délután elfogyott. De az asztaloknál zajlik az élet: a vakmisszió, a börtönmisszió és a többi missziós terület is képviselteti magát, és különböző feladatokkal, játékokkal mutatkoznak be a fiataloknak. Kicsit odébb, a fák alatt a körben ülők egy hölgyet figyelnek, aki jelnyelven beszél velük, és oktatja őket a nyelvre. Számolni is tanulnak, de mindennapi kifejezésekkel is ismerkednek az érdeklődők. A Károli Gáspár Református Egyetem sátránál épp egy beszélgetés kezdődik, Dezdemónát, a Károli Interdiszciplináris Akadémia bőbeszédű, energikus hallgatóját kérdezhetik az érdeklődők. Ő épp a beszélgetés előtt osztja meg, hogy sikerült egy külföldi tanulmányi utat megszerveznie, nem sokkal korábban pedig a cigánymisszió programjaiban is ő volt az egyik szereplő, akivel beszélgetni lehetett. Az Ökogyülekezeti Mozgalom sátránál nemcsak mikroszkóppal vizsgálhatják a tudóspalánták a teremtett világ csodáit, de mind egy kvízen, mind egy többállomásos feladatsoron próbára tehetik tudásukat. Minden sátor egy újabb világ, minden szervezet készült valamilyen játékkal, programmal, de közben persze a tájékoztatás és a lelki tartalom sem marad el.

Képgaléria a Csillagpont negyedik napjáról

Fotó: Csillagpont / Rockstar Photographers

Végigjárni is alig győzzük a sátrakat és egyéb helyszíneket, néha kell egy-egy pihenő. Fontos találkozási pontok a kávét árusító helyek és a limonádés-üdítős pultok, a sorban állók közt számos régi ismerősre bukkanhat az ember, és rengeteg új bemutatkozást is láthat-hallhat. – Húsz perc múlva kezdődik a számháború a parton! – hirdeti valaki egy hangosbeszélőn. Van, aki ugrik is a lehetőségre, míg mások a fülük botját se mozdítják a büfékocsik mögötti ligetben egy nyugágyon fekve. Van, aki a csendes pihenőt is komolyan veszi. Azért közben egy közeli padról odaszűrődik, hogy fiatalok arról beszélgetnek épp, Isten milyen szerepet játszik az életükben. Hallani lehet ilyen beszélgetéseket az ebédlő előtt, a strandon és bárhol máshol is. De „földhözragadtabb” témák ugyanúgy megütik az ember fülét, ahogy jár-kel a rendezvény területén: „Nem biztos, hogy megyek vissza Angliába”, „Lehet, hogy jövőre beadom a jelentkezést a közgázra is”. Ez is növeli a családiasság érzését: mindenhol beszélgető csoportokat látni.

Ez a Csillagpont

A Csillagpont egyik kerekasztal-beszélgetésén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vesz, akit el is kapunk pár kérdésre. Elmondja: azért érezte fontosnak, hogy eleget tegyen a szervezők meghívásának, mert elengedhetetlennek tartja, hogy beszéljünk a politika és az egyházak, valamint az egyházak által képviselt értékek viszonyáról. – Okkal merülhet fel, hogy az eldurvult európai és magyar közélet miatt esetleg már nem lehet összefüggést találni, de szerintem a legfontosabb pontokon még van – véli a miniszter. Gulyás Gergely megosztja:  a Csillagponton sok érdeklődővel, a szűkebb és tágabb közösségéről gondolkodó fiatallal találkozott, valamint részt vett egy futballmeccsen is, ahol a Csillagpont futballbajnokságában győztes fiatalokkal mérte össze erejét az egyházi dolgozókból és néhány meghívottból álló csapat. A miniszter az itt elszenvedett szoros vereséget említi viccesen az egyetlen negatívumként, amit a rendezvényen átélt. Arra a kérdésre pedig, hogy a Csillagpont jelmondata, a „Találj rá(m)!” és a politikus honlapján található Reményik Sándor idézet, a „Menj és keresd! Lehet, hogy megtalálod” között lát-e kapcsolatot, Gulyás Gergely azt válaszolja, hogy ha az összefüggés véletlen is, akkor is sokatmondó.

Csillagpont 2023 Zánka 4.nap - Fotó: Csillagpont / Rockstar Photographers

Fotó: Csillagpont / Rockstar Photographers

Útjára engedjük a minisztert, és az étkezőkocsik felé indulunk, ahol egyre gyűlik a tömeg, hiszen lassan közeleg a vacsoraidő. Még az esti „tali” előtt igyekszik mindenki feltölteni a testi energiaraktárakat, hogy utána már teljes figyelmével a lelkiekre tudjon koncentrálni. Végül egy kis bulizás és esti beszélgetés is belefér a napba, hogy aztán mindenki saját erejét felmérve menjen aludni, hogy ne kelljen kihagynia a másnap reggeli áhítatot.

A Csillagpont egyedi hangulatát nehéz lenne bármihez hasonlítani. Bulis, de lelki tartalmak és érdekes előadások is vannak. Ez nem is tábor, nem is fesztivál, de kicsit mindkettő: ez a Csillagpont.