Teremtésvédelmet kérek reggelire!

Az ország több mint félszáz pontján várták reggelivel a bicikliseket május 17-én, kedden. A Magyar Kerékpárosklub országos rendezvényéhez immár harmadik alkalommal csatlakozott a Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Mozgalma, összekapcsolva ezzel a hit, a teremtésvédelem és a kerékpározás ügyét.

Biciklivel közlekedni örömteli tevékenység. Igaz lehet ez akkor is, ha az éjszakai műszakból tekerünk fáradtan hazafelé, vagy ha nehéz nap elé nézünk. Május 17-én a Kálvin téren összesereglett bringásokon mindenesetre a derű jeleit láthattuk. Ez nem meglepő: az önkéntesek kedvessége, a szeretettel tálalt reggeli, meg a sport nyújtotta elégedettség boldogítja a biciklistákat: jókedvűen pedáloznak tovább úti céljaik felé.

Szűcs Boglárka, a Károli Gáspár Református Egyetem Teremtésvédelmi Műhelyének referense elégedetten összegezte a mostani kitelepülés tapasztalatait. – Számos új e-mail cím került az Ökogyülekezet hírlevelére, és nagyszámú vendég ismerkedett meg a teremtésvédelem és a fenntarthatóság alapjaival, miközben a reggelit fogyasztotta. A Magyarországi Református Egyház több mint tíz éve indult teremtésvédelmi programjának elméleti és gyakorlati szintjei is vannak.

A közösségeket magába foglaló Ökogyülekezeti Mozgalomnak a Károli Gáspár Református Egyetem Teremtésvédelmi Műhelye ad nélkülözhetetlen hátteret, amely az országban elsőként formálódott teremtésvédelmi felsőoktatási szervezet. A Mozgalom gyakorlati fókuszú munkájának az egyetemi műhely ad tudományos hátteret, így a két láb egymást erősíti, kiegészíti. – hangsúlyozta a referens (Együtt a teremtett világ megóvásáért). amely az országban elsőként formálódott teremtésvédelmi felsőoktatási szervezet. A Mozgalom gyakorlati fókuszú munkájának az egyetemi műhely ad tudományos hátteret, így a két láb egymást erősíti, kiegészíti (A teremtett világ ritkán látható szegletei). A végső cél a környezetre érzékenyebb életmód kultúrájának megteremtése, a teremtésvédelmi felelősségvállalás melletti elköteleződés általános elősegítése, tudva, hogy világunkat ajándékba kaptuk. Sok tényezős a képlet, de az ilyen stílusú közvetlen és hétköznapi programok előnyére válnak a mozgalomnak.

bringa.jpg

Fotó: Ökogyülekezeti Mozgalom

Az önkéntesi háttér erős és megbízható a szervezet életében, számos aktív, a környezetvédelem fontosságát mélyen átérző fiatal vett részt a reggeli programban. A Kálvin téren összegyűlt sokszínű önkéntesi csapat tagjai a környezetvédelem tudatos gyakorlói és támogatói, nem utolsósorban pedig fanatikus biciklisták. Az ilyen típusú rendezvényeken a kedvező megerősítés, a visszacsatolás a kulcs – állítják egységesen. A keresztyén gondolatiság, azon belül a teremtésvédelem így kaphat egyre nagyobb, egyre szélesebb körű figyelmet, például a közös reggeli kerékpározással.

A mostani akció sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az étel-ital kínálatot háromszor is újra kellett tölteni: a müzlicsoki, kávé, tea, alma, kakaós csiga példás gyorsasággal fogyott. A hulladékgyűjtés, a repoharas kiszolgálás, illetve a megmaradó élelmiszerek felhasználásának tekintetében ugyancsak példaértékűen járt el az ökogyülekezetesek csapata. A reggeli után továbbtekerő biciklisták alighanem elégedetten csettintettek, summázva, hogy így a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal kell indítani a napot.