Imádságért börtön

A karácsony előtti napokat választotta a Daniel Ortega vezette szandinista rezsim Nicaraguában arra, hogy papokat, köztük egy újabb püspököt tartóztasson le. Utóbbi bűne annyi volt, hogy elmondta: a nicaraguai püspökök imádkoznak börtönbe vetett társukért.

December 20-án éjjel hurcolták el Isidoro Mora püspököt a nicaraguai hatóságok, egy nappal azután, hogy misét celebrált a matagalpai egyházkerület megalapításának évfordulóján. Mora az egyházkerület ünnepségén püspöktársát, Rolando Álvarezt helyettesítette, akit 2022 augusztusa óta tartanak fogva. Isidoro Mora a híveknek arról beszélt, hogy a nicaraguai püspökök egységben imádkoznak Rolando Álvarezért – Daniel Ortega diktatúrájában ez már elegendő ok volt a letartóztatásához.

Isidoro Mora nicaraguai püspök 2023 dec - Fotó: Facebook/Katholiken

Isidoro Mora csak börtönbe vetett püspöktársáért imádkozott

Fotó: Facebook/Katholiken

Daniel Ortega és alelnöke – aki egyébként a felesége is –, Rosaria Murillo 2018 óta egyre élesebben támadja a nicaraguai keresztyéneket, mert az akkori kormányellenes tüntetések során sok pap és lelkész nyújtott menedéket a templomokban a brutális rendőri támadások elől menekülő tüntetőknek.

Rolando Álvarez püspököt azért tartóztatták le 2022 nyarán, mert az egyházi vezető kritizálta az Ortega-kormányt, többek között a tüntetések óta tartó megtorlásokért. Álvarezt körülbelül fél évig ítélet nélkül tartották fogva, majd tavaly februárban lehetőséget adtak neki, hogy tizenkét pap és kétszáztíz más ellenzéki társaságában elhagyja az országot, és száműzetésbe vonuljon az Egyesült Államokba. A püspök visszautasította, hogy elmeneküljön, egy nappal később pedig megszületett ellene az ítélet: huszonhat év börtönre ítélték árulásért és a nemzeti egység aláásásáért.

Rolando Álvarez nicaraguai püspök 2024 január - forrás: Nicaraguai kormány

Rolando Álvarez püspök egészségügyi vizsgálata

Fotó: Nicaragua kormánya

Álvarez szabadon engedését legutóbb január 2-án követelte az Egyesült Államok kormánya, amelyre válaszul a nicaraguai hatóságok nyilvánosságra hoztak néhány képet a püspök egészségügyi vizsgálatáról. Daniel Ortega rendszere igyekszik azt a képet mutatni, hogy a börtönben Álvarez jó körülmények között él, de erről csak a kormány által kiadott fotókból és jelentésekből lehet tájékozódni.

Mora püspök elhurcolásának előzménye, hogy áprilisban két Costa Rica-i apácát azért utasítottak ki az országból, mert Álvarezért imádkoztak. A püspök letartóztatása ugyanakkor nem jelentette a karácsony környéki keresztyénüldözés végét a közép-amerikai országban, két szeminaristát és egy tucatnyi papot tartóztattak le, többségüket a két ünnep közötti estéken-éjszakákon hurcolták el. A nicaraguai papok egyébként folyamatosan számolnak be megfigyelésükről és megfélemlítő rendőrségi látogatásokról.

Kereszt Nicaragua Forrás: Vatican News

Fotó: Vatican News

Silvio José Báez segédpüspök, aki jelenleg Miamiban él száműzetésben, a X közösségi média (korábban Twitter) felületén azt kérte a világ püspökeitől, hogy ne hagyják magukra nicaraguai társaikat ebben a nehéz helyzetben: imádkozzanak értük, és emeljék fel a hangjukat az egyházat érő üldöztetés ellen. Leopoldo Brenes managuai érsek december 31-én üzenetet küldött főegyházmegyéje híveinek, amelyben kifejezetten utalt „papjaik hiányára”. Ferenc pápa január elsején, a 2024-es első Úrangyala imádság végén elmondta, hogy aggodalommal követi a nicaraguai eseményeket, és imádkozik a szabadságuktól megfosztott papokért és püspökökért.