Imádságra és szolidaritásra hívnak az örmény reformátusok

Az Amerikai Örmény Missziói Egyesület (AMAA) nyílt levélben kéri az egyházakat világszerte, hogy álljanak az örményországi és Hegyi-karabahi (arcahi) keresztyének mellé és imádkozzanak a 2020 szeptember 27-én Törökország hathatós támogatásával indult könyörtelen háború sújtotta népért. Mint írják: „folyamatos bombázás és a háborús bűncselekmények következtében több mint 90.000 örmény – Arcah őshonos nemzete – kényszerült elhagyni hazáját. Miközben a világ továbbra is szemet huny a tragédia felett, az örmények ismét kitelepítéssel és az etnikai tisztogatás rémével néznek szembe."

PrayActCFAAlogo.png

Fotó: amaa.org

Nyílt levél: szolidaritás a legősibb keretyén állammal

„Uram, mily sok ellenségem van, mily sokan támadnak rám! Sokan mondják rólam: Nem segít rajta Isten! De te, Uram, pajzsom vagy nekem (…)” (Zsoltárok könyve 3,2-4)
Cathedral-in-Shushi.jpg

Fotó: amaa.org

Örményország volt az első királyság a történelmben, amelyik államvallásként fogadta el a keresztyénységet 301-ben.

A történelmi nemzetnek 1700 éves keresztyén hitével és a világ legősibb keresztyén emlékhelyeivel most sürgősen imádságára és segítségére van szüksége.

Mint ismeretes, 2020. szeptember 27-én Azerbajdzsán háborút indított az örmények lakta Hegyi-Karabah ellen. Azerbajdzsán a török diktátortól, Recep T. Erdogantól kapott logisztikai és katonai támogatást, és dzsihadista zsoldosok ezreit is felbérelte Szíriából. Félreérthetetlenül kinyilvánították, hogy céljuk az ősi keresztyén jelenlét teljes eltörlése a régióban. Az örmények megdöbbenéssel fogadták, hogy Arcah területének nagy része azeri fenhatóság alá került. Ezzel véget ért a háború november 10-én.

Hogyan fejezhetjük ki szolidaritásunkat?

Az AMAA arra hívja a keresztyéneneket, hogy

  • keressék fel a szervezet honlapját,
  • a honlapon közzétett prezentációk segítségével osszák meg másokkal is a felhívásukat,
  • január 23-án, szombaton este 7 órakor vegyenek részt az online istentiszteleten, az örményekkel együtt imádkozzanak a tarós békéért és a keresztyén tanúságtételért Örményországban és Arcahban (a részvétel a Zoom eseményen regisztrációhoz kötött),
  • adományaikkal támogassák az örmény menekültek, különösen a gyermekek ellátását, a háborúban lerombolt keresztyén emlékhelyek, iskolák és civil létesítmények helyreállítását,
  • aláírásukka támogassák a Philos petíció nevű kezdeményezést, amely arra kéri az amerikai kormányt, hogy ítélje el az őshonos keresztyén lakosság földterüeteinek jogtalan annexióját.

Az Amerikai Örmény Missziói Egyesület egy 102 éves nonprofit szervezet, amelyet 1918-ban alapítottak a massachusettsi Worcesterben, hogy támogassák a Törökország által elkövetett örmény népirtás áldozatait.

A Krisztusi Szolidaritás (Christian Solidarity International – CSI) nevű svájci központú nemzetközi szervezet is támogatja az örmény felhívást, amiről a szervezet magyar honlapján bővebb tájékoztatás is elérhető.

Az „Imádkozz és tegyél Örményországért” nevű kezdeményezést az amaa.org oldalon lehet aláírni.