A magyar támogatás elérte Örményországot

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) az örmény református egyházzal együttműködve valósította meg a magyar kormány által támogatott humanitárius programját Örményországban. A projekt a fegyveres konfliktus elől, Hegyi-Karabahból Örményországba menekült, áttelepült családok, kiemelten is gyermekek átmeneti lakhatását, higiéniai és élelmiszer ellátását támogatja az egyház tizenkét gyülekezetében, különös tekintettel a hatérmenti térségre, ahol a templomokat és egyházi ingatlanokat a menekültek fogadására és elszállásolására nyitották meg.

Screen Shot 2020-11-18 at 15.23.08.png

Ebéd az AMAA egyik létesítményében

Az örmény református közösség, amelyik a libanoni székhelyű Közel-Keleti Örmény Református Egyházak Uniójának (UAECNE) tagja, átmeneti gyermekotthonkat is létrehozott. A humanitárius segélyprogram az Amerikai Örmény Missziói Egyesülettel (AMAA) együttműködsében valósul meg, amelyik maga is egy egymillió dolláros humanitárius programot indított a térségben. A projektben az AMAA és a helyi egyház huszonkét gyülekezete, hat diakóniai központja, négy tanodája és családi napközije vesz részt.

Screen Shot 2020-11-18 at 15.23.43.png

Gyermekek az egyik jereváni AMAA létesítményben

Az Amerikai Örmény Missziói Egyesület létesítményei 221 evakuált családnak adnak otthont. A civilek ételt, gyógyszereket és ruházatot kapnak, valamint pszichológiai támogatásban részesülnek és szabadidős programokban vehetnek részt. A gyermekek számára kézműves foglalkozásokat és oktatást is szerveznek. A missziós egyesület emellett 156 édesanyának nyújtott segítséget: pelenka és tápszer számára helyeztek el tárolókat a létesítményekben, ezzel támogatva azokat a fiatal anyákat is, akik nem képesek anyatejen nevelni gyermekeiket. Ezen kívül 16 családnak biztosítottak készpénztámogatást, hogy az alapvető élelmiszereket beszerezhessék. A hideg idő közeledtével a meleg ruházatról is gondoskodtak: 280 család kapott ruhaneműt és cipőket az egyesülettől.

A magyar kormány a Hungary Helps program keretében biztosított húszmillió forint gyorssegélyt az azeri agresszió miatt otthonaikat elhagyni kényszerült, Örményországban átmeneti menedéket kereső örmény civilek támogatására. Az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Református Szeretetszolgálat helyi partnereikkel együttműködve biztosították, hogy a szimbolikus jelentőségű magyar támogatás gyorsan és hatékonyan jusson el azokhoz, akiknek arra leginkább szükségük van: a fegyveres agresszió elől menekülő, arcahi otthonaikat elhagyni kényszerült örmény keresztyén családokhoz.

A nemzetet az elmúlt hetekben sújtó felfordulás katasztrofális végkifejlete nyomán minden örmény ember számára gyötrelmes tapasztalat most, hogy a háború utáni elkeserítő valóssággal szembesülünk Örményországban és Arcahban (Hegyi-Karabahban). A jelenlegi konfliktus kirobbanása óta született fiatal hősök generációjának áldozata; a békés örmény civilek lakta városok és falvak megsemmisülése; a történelmi erdőket sújtó tűzvész; a templomokat, kórházakat és iskolákat ért bombatámadások; nemzetközi tiltólistán szereplő fegyverek bevetése mind az Örményországot és Arcahot sújtó héthetes brutális támadássorozat részei" – fogalmazott közös nyilatkozatában a magyar támogatás kedvezményezettje, az Amerikai Örmény Missziói Egyesület és az Örmény Református Világtanács.

Screen Shot 2020-11-18 at 15.25.12.png

Ruhanemű gyűjtés

Az örmények mellett az amerikai egyházak és a világ reformátussága és az ökumenikus közösség is határozottan kiállt. Az Egyházak Világtanácsa is kifejezte szolidaritását az örmény közösségekkel, akiket az ökumenikus szervezet legutóbbi nyilatkozata szerint „ismét népirtás fenyeget”. Az EVT Végrehajtó Bizottsága igazságos és emberi jogokon alapuló, tartós békét sürget Hegyi-Karabah/Arcahban a hat hetes, véres harcok befejeztével, az azerbajdzsáni, örmény és orosz vezetők egyezményét követően.