Már a napi betevő is kérdés

Helyzetjelentés a háború és vírus sújtotta Aleppóból

Harout Selimian, az örmény református közösség elnöke, egyben az aleppói Bétel gyülekezet lelkésze rövid beszámolót osztott meg az aktuális szíriai helyzetről nyugati partnereivel, köztük egyházunkkal. A Gustav Adolf Werk főtitkárának blogjában is közzétett rövid helyzetjelentés a szűnni nem akaró háború okozta gazdasági krízisről, a nemzetközi szankciók lakosságot sújtó hatásáról és az egyre több áldozatot szedő koronavírus-járványról számol be:

107477259_2547166822053294_1676771626721328288_o.jpg

Harout Selimian a vasárnapi iskolás gyerekekekkel

Egyházunk évről évre támogatja a szíriai református gyülekezetek gyermekprogramját

Fotó: Bethel Church

A háború kilencedik évében járunk. A helyzet továbbra is katasztrofális. Bár a fegyveres harcok Aleppóban többnyire szünetelnek, Szíriát történelme egyik legsúlyosabb gazdasági és társadalmi krízise sújtja. Külső segítség nélkül nincs jövőnk! Ez érinti magát a háborút és annak remélt végét, ami nem a szíriai néptől függ, az elengedhetetlen humanitárius segítséget, az újjáépítés támogatását. Külső támogatásra van szükség az oktatásban és egészségügyben, de az alapvető infrastruktúra, a víz- és áramellátás biztosításában is.

A június közepén az Amerikai Egyesült Államok által meghirdetett újabb szankciók, az ország vezetői ellen elfogadott úgynevezett „Caesar törvény” – ami ellen korábban a helyi egyházak is tiltakoztak, az amerikai reformátusok pedig nyilvánosan is felléptek – csak elmélyítette a kilátástalanságot és szegénységet, és elsősorban a szíriai népet sújtja. A szankciók hatására a helyi fizetőeszköz, a szíriai font tovább gyengült, a drámai infláció miatt az embereknek kenyérre és gyógyszerre is alig futja.

Ebben a helyzetben érte el a térséget a koronavírus-járvány, amelyik kontroll nélkül szedi áldozatait. Csak az örmény közösségben több mint 80 embert gyászolnak és városszerte 75 orvos vesztette életét az elmúlt hetekben. Lelkészként igyekszem a rám bízott emberekről gondot viselni és a kórházban ápolt betegeket látogatni. Együtt imádkozunk, közel vagyok hozzájuk, ezzel is bátorítom őket, hogy hitből fakadó reménységüket ne veszítsék el.

A hit összeköt

Enno Haaks, a GAW főtitkára is beszámolt az aleppói helyzetről, imádságra és támogatásra buzdítja a német protestánsokat.

PHOTO-2020-09-06-12-42-47.jpg

Fotó: Bethel Church

Az örmény református gyülekezetekben öt hét után múlt vasárnap tartottak ismét istentiszteletet. A kritikus helyzetben élő közösség számára hatványozottan fontos a személyes találkozás, amit az interneten közvetített gyülekezeti alkalmak nem pótolhatnak. A vírushelyzet miatt ugyanakkor igyekeznek minden óvintézkedést megtenni egymás védelmében.

118696479_725997481578488_2194752359319868757_n.jpg

Fotó: Bethel Church

A helyi reformátusok több iskolát és kollégiumot tartanak fent Szíriában, ahol a napokban dől el, hogy megkezdődhet-e a tanítás normál rendben. Az aleppói Bétel gyülekezet „klinikát” is működtet, ahol önkéntes orvosok biztosítják a járóbeteg-ellátást felekezeti és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül. Az egyház társadalmi szolgálatával Krisztus szeretetéről kíván kézzel foghatóan is tanúságot tenni, ami egyben elismertséget és „védelmet” is jelent a muszlim többségű lakosság körében. Az orvosi rendelőben külön részleget alakítottak ki a COVID-gyanús betegek számára, akiket a még működő kórházakba irányítanak szükséges esetben. Védőfelszerelést a helyi önkormányzat és külföldi támogatók biztosítanak. Hiány van ugyanakkor gyógyszerekből és tesztelés lehetősége egyáltalán nem biztosított.

PHOTO-2020-09-04-10-43-45.jpg

Befejezés előtt áll az új gyülekezeti központ

Fotó: Bethel Church

Harout Selimian mindeközben a magyar támogatásól megvalósuló beruházásokat is felügyeli. A Hungary Helps program keretében biztosított kormányzati támogatással iskolafelújításra, templomrenoválásra, közösségi terek kialakítására, ifjúsági központ helyreállítására került sor az elmúlt másfél évben. Befejezés előtt áll az az Aleppó központjában található gyülekezeti központ is, amely a kibővülő orvosi rendelőnek is helyet ad hamarosan.

106534748_2529704137132896_6370254827496059131_o.jpg

Fotó: Bethel Church

A külföldi, köztük a Magyarországról érkező egyházi támogatásoknak köszönhetően a gyülekezet élelmiszerrel, gyógyszerekkel, tisztálkodási és fertőtlenítő szerekkel segíti a gyülekezet tagjait és a környék rászoruló családjait.

740347_293996984036967_663015017_o.jpg

A gyülekezet otthona

Fotó: Bethel Church

Krisztusi szolidaritás egy kattintásnyira

Az aleppói örmény református Bétel gyülekezet, ahogy a város és Szíria többi helyi keresztyén közössége nyíltan tanúskodik Krisztus szeretetéről és átláthatóan számol be a gyülekezet missziói, diakóniai, ökumenikus és társadalmi szolgálatáról. A gyülekezet Facebook oldalán minderről képben és videóban is számot adnak, ami sok egyéb mellett a szélsőséges csoportok elleni védelmet és a társadalmi elismertséget is biztosítja. Imádságunk és támogatásunk mellett szolidaritásunkat azzal is kifejezhetjük, ha követjük és kedveljük a gyülekezet beszámolóit.