A Károli idén is a legnépszerűbb egyetemek egyike

Töretlen népszerűségnek örvend a felvételizők körében a Károli Gáspár Református Egyetem – tudatta közleményében az intézmény a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után. A Károli világi képzéseire összesen 20 864 jelentkezés érkezett, ebből 4584 első helyes jelentkezés, ezzel a Károli Magyarország hetedik legnépszerűbb felsőoktatási intézménye. Az előző évi eljáráshoz képest 1651-gyel, azaz 8,59 százalékkal nőtt az összes jelentkezők száma, míg az első helyes jelentkezések száma 156 fővel, vagyis 3,53 százalékkal emelkedett. Két új szakot is meghirdetett az egyetem, a rekreáció és életmód alapképzési szakot, valamint a keleti nyelvek és kultúrák alapképzési szak koreai szakirányát. Ezeket az egyetem közlése szerint nagy érdeklődés fogadta.

Károlyi-Csekonics

A felvételt nyert diákok ősztől egy családias és sportos egyetemen kezdhetik meg tanulmányaikat, amelynek sikerességéhez az intézmény minden támogatást megad – írta a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) a közleményben, amelyben arra is kitértek, hogy magas színvonalú tehetséggondozó rendszerük a tanulmányi előmenetel elősegítését teszi lehetővé, kiemelt ösztöndíjprogramjuk és a kollégiumi férőhelyek biztosítása pedig anyagi támogatást nyújt.

Hangsúlyozták: a szellemi fejlődésen túl a Károli Sportegyesület és az egyetemi sportolási lehetőségek folyamatos bővítése számtalan lehetőséget kínál a hallgatók fizikai egészségének megőrzéséhez is.

A 2024. évi általános felvételi eljárásban a többletpontok rendszerét felváltotta az intézményi pontok rendszere. A közlemény szerint ezt a Károli Gáspár Református Egyetem arra is felhasználta, hogy egyházi felsőoktatási intézményként támogatta a református háttérrel rendelkező jelentkezőket, de a tanulmányi és sporteredményeket is kiemelten elismerte. A Károli Junior Akadémia elvégzésével pedig maximális intézményi pontszámot szerezhettek a felvételizők. A KRE szerint az akadémia egyedülálló módon segítette a diákokat a jövőjüket meghatározó döntés meghozatalában, és közölték, hogy a képzésprogram a résztvevők visszajelzései alapján is hiánypótló. A Károli Junior Akadémia választható kurzusainak listája idén a sport és rekreációs alapismereti képzéssel bővült.

Károli szabadegyetem - Forrás: Károlis Gáspár Református Egyetem

A felvettekről is közölt adatokat a Károlis Gáspár Református Egyetem. A július 24-én közzétett ponthatárok alapján az egyetem világi képzéseire összesen 3134 fő nyert felvételt, ebből állami ösztöndíjas képzésen 2341 fő, míg önköltséges képzésen 793 fő kezdheti meg tanulmányait szeptembertől. A hitéleti képzéseken augusztusban lesznek végleges felvételi eredmények.

A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karára 419 fő, Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karára 1589 fő, Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és Szociális Karára 657 fő, míg a Pedagógiai Karára 469 fő nyert felvételt – közölte az egyetem.

Az intézmény tájékoztatása szerint az állam- és jogtudományi kar nappali munkarendű jogász képzésére idén nőtt a felvettek száma, állami ösztöndíjas képzésre 436 ponttal lehetett bekerülni. A bölcsészet- és társadalomtudományi Kar fennállása alatti legjobb eredményét érte el a felvett jelentkezők 3,99 százalékos összlétszám-növekedésével. Az anglisztika, a pszichológia és a keleti nyelvek és kultúrák alapképzési szakok továbbra is a kar legkeresettebb képzései közé tartoznak, utóbbi 2024 szeptemberétől a japán és kínai szakirány mellett koreai szakiránnyal is elindul – közölte a KRE.

Károli az Education 1. (Károli Gáspár Református Egyetem)

A gazdaságtudományi, egészségtudományi és szociális kar tavaly óta új képzési helyszínen folytatja széles körű oktatási tevékenységét. Az intézmény legfiatalabb kara a múlt évhez hasonlóan ismét növelni tudta felvett hallgatói számát. Az ápolás és betegellátás, a szociális munka és szociálpedagógia alapképzési szakokra nőtt a felvettek létszáma, a tudományterületek tekintetében országos szinten listavezetőnek számító gazdaságtudományi képzési területhez tartozó képzések a Károli Gáspár Református Egyetemen is kiemelt népszerűségnek örvendtek: a nappali munkarendű, állami ösztöndíjas alapképzéseken több mint 40 százalékkal nőtt a felvettek száma. A Nagykőrösön, Budapesten és Kecskeméten is oktatási tevékenységet folytató pedagógiai kar a csecsemő- és kisgyermeknevelő, az óvodapedagógus és tanító alapképzési szakok egyik kiemelt képzőintézményének számít 2024-ben is – írta a közleményben az egyetem.

Az elmúlt évek sikeres közösségteremtő intézkedései mellett az intézmény infrastrukturális fejlesztése is prioritás, amelynek egyik legjelentősebb mérföldköve a Károli Gáspár Református Egyetem új ferencvárosi campusának nemrégiben kihirdetett nyertes pályázata – olvasható a közleményben. A hagyományosan református városrészben, Ferencváros Ráday utca és Üllői út közé eső negyedében tervezett új oktatási egység az állam- és jogtudományi karnak, valamint a pszichológiai intézetnek ad majd otthont – írta a Károli Gáspár Református Egyetem a közleményben.