Ahol az etika, a technológia és a hitélet találkozik

A Mérnökmisszió nevű műegyetemi keresztyén közösség célja továbbadni azt, hogy a keresztyén hitben rejlő öröm, reménység és erő a mérnöki hivatással összhangban megélhető valóság. Ennek szellemében szervezték meg az érdeklődő fiatalok számára a Reformula Challenge Nagydíjat is, amit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem aulájában tartottak meg március 25-én.

Reformula nagydíj , Mérnökmisszió 2023. március 25 - Fotó: Todoroff Lázár

Fotó: Todoroff Lázár

A verseny technológiai hátterét az autonóm járművekhez, drónokhoz kapcsolódó feladatok és az ezzel kapcsolatos egyre aktuálisabb technikai kérdések adták. Ilyen például az automatikus környezetérzékelés, a járművek közötti kommunikáció, az önvezető autók stratégiaalkotása. Ezek a kutatási kérdések azonban hamar felvetnek etikai kérdéseket is. Például elkerülhetetlen baleseteknél olyan opciók közül kell választanunk, amelyek közül mindegyik kimenetel veszteséggel jár. A verseny egyik fő programpontját ez adta: a résztvevőknek bibliai elvek alapján kellett megoldási javaslatokat kidolgozniuk szükségszerűen káresettel járó, kritikus közlekedési szituációkra. A lehetséges válaszok leprogramozása és általánosítása az önvezető járművek intelligenciájáért felelhet hosszú távon. Fontos tehát, hogy a keresztyén értékrendben gyökerezzenek a megoldások. Itt függ össze a hitéleti és tudományos dimenzió, amelyre a Mérnökmisszió a rendezvényeivel újra és újra felhívja a figyelmet. – A mesterségesintelligencia-kutatás nemcsak egy matematikai vagy algoritmuselméleti diszciplína, nemcsak szoftver és hardver technológia kell hozzá, hanem igazából kihívást jelent a teológia és a filozófia számára is – mondta Levendovszky János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) tudományos és innovációs rektorhelyettese a verseny megnyitóján.

Reformula nagydíj , Mérnökmisszió 2023. március 25 - Fotó: Todoroff Lázár

Fotó: Todoroff Lázár

A különböző versenyszámok kiterjesztett valóságban zajlottak, a szituációkat egy VR-szemüvegen keresztül, annak látványát kivetítve szemléltették. A virtuális drónok, versenyautók megtöltötték a BME auláját, a Hungaroring pályarendszerén keresve a legideálisabb pályaíveket a lehető leggyorsabb célba érkezésért. A feladatokat bibliai kvízkérdésekkel tűzdelték meg, amelyek sikeres megválaszolása pluszpontokat, a csapatok járműveinek pedig pluszenergiát jelentett. Keresztyén szimbolikájú virtuálisdrón-koreográfiát is programoztak a diákok, amelyek megalkotására majdnem fél éve volt a nevezőknek. A győztesek pályamunkáján meg is látszott a rengeteg befektetett munka.

Reformula nagydíj , Mérnökmisszió 2023. március 25 - Fotó: Todoroff Lázár

Fotó: Todoroff Lázár

A harmadik alkalommal megrendezett versenyre több mint százötven diák jelentkezett, nagyrészt 15–21 évesek. A BME-re felvételizőknek pluszpontot érhet a versenyen való sikeres szereplés, a különböző egyéni és csapatszintű kategóriák díjazottjai pedig díszes serlegekkel térhettek haza. Somogyi Péter, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökhelyettes főjegyzője tartott áhítatot a fiataloknak a rendezvényen. Ezt követően az utolsó versenyszámban távirányítós versenyautók vették birtokba az aulában kialakított pályarendszert. Az ország különböző részeiről érkező diákoknak teljes lehetett a napja, és a kérdésre, lehet-e rájuk számítani jövőre is, szinte mindenki igennel felelt.

Somogyi Péter Reformula nagydíj , Mérnökmisszió 2023. március 25 - Fotó: Todoroff Lázár

Somogyi Péter, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökhelyettese tartott áhítatot

Fotó: Todoroff Lázár

Németh Balázs kutató, egyetemi lelkész lenyűgöző lendülettel és alapossággal vezette végig a műsort, és felhívta a figyelmet a Mérnökmisszió különleges programjain kívül a közösség csütörtök esti alkalmaira is. Itt istentisztelettel, lelki beszélgetésekkel és persze technológiai különlegességekkel várják a közösségre, hitéletre vágyó mérnökhallgatókat.