Az egyetemet alapító püspökre emlékeztek a Károlin

Nélküle ma nem lenne egyházi egyetemünk – a Károli Gáspár Református Egyetemen február 24-én avatták fel a tíz éve elhunyt egyetemalapító, Hegedűs Loránt emléktábláját. A Parokia.hu beszámolójának rövid összefoglalója.

Károli 30 hegedűs emléktábla leleplezése Trócsányi-Gulyás Fotó: parokia.hu / Füle Tamás

Trócsányi László rektor és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter leplezte le a püspök emléktábláját

Fotó: Parokia.hu / Füle Tamás

Harminc évvel ezelőtt, 1993. február 24-én alapították meg a Károli Gáspár Református Egyetemet, amiben kiemelkedő szerepe volt Hegedűs Loránt akkori dunamelléki püspöknek.

Az intézmény fennállásának harmincadik évfordulóját számos programmal ünneplik meg 2023. február 24. és október 1. között. A rendezvénysorozat megnyitóját február 24-én délelőtt tartották a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, majd ezt követően az egykori egyetemalapító püspök emléktábláját avatták fel a Reviczky utcai Károlyi–Csekonics-palota aulájában.

A délutáni megemlékezésen beszédet mondott Balog Zoltán dunamelléki püspök, a Zsinat lelkészi elnöke, ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Trócsányi László, az egyetem rektora.

– A Károli Gáspár Református Egyetem alapításához kellett a hit bátorsága, a prófétai látás és az offenzív, tudományos igényű teológiai gondolkodás – mondta Balog Zoltán, aki szerint sok nehézségen kellett átküzdenie magát az új egyetemnek, de Hegedűs Loránt előre látta, hogy a világ szellemi zűrzavarával is meg kell majd harcolni, ehhez kellett a prófétai látás.

Trócsányi László rektor felidézte, hogy Hegedűs Lorántban olyan embert ismert meg, aki tele volt lendülettel és elképzelésekkel. Szerinte nélküle ma nem lenne magyar református egyetem.

Az egyház és az egyetem közösen állíttatta a Babusa János szobrászművész által készített emléktáblát, amelyet Trócsányi László és Gulyás Gergely leplezett le.

A teljes beszámolót ide kattintva olvashatják a Parokia.hu portálon.