„Bizony az Úr ajándéka a gyermek”

Hét református óvodát adtak át szeptemberre: Kisvárdán, Mándokon, Békésen, Bánkon (Debrecen), Mezőörsön, Balatonalmádiban, valamint Érden is lehetőség nyílik arra, hogy református szellemben nevelkedjenek a gyermekek. Emellett októberben Pápán is megnyitja kapuit egy református óvoda. Az intézmények több esetben jelentős helyi igényeket szolgálnak ki, ezzel hozzájárulva a települések fejlődéséhez.

Kisvárda

Szeptember 4-én hálaadó istentisztelet kísérte a kisvárdai Gyöngyszem Református Óvoda átadóját. Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke igehirdetésében „magától értetődő Isteni szeretet” ragyogását kívánta az épület falain belül. A belvárosban elhelyezkedő modern óvodával kiegészült a kisvárdai református oktatási rendszer, és méltón csatlakozik a már működő általános iskola és gimnázium mellé. Az óvoda kiemelt célja a kisgyermekekben a keresztyén értékrend kialakítása, valamint a szakmaiság, így hat óvodapedagógussal, három óvodai dajkával és egy pedagógiai asszisztenssel nyitja kapuit. Az átadó ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is részt vett, aki beszédében gyöngyszemekhez hasonlította az intézményben nevelkedő fiatalokat. Hangsúlyozta az óvodák, illetve iskolák feladatát, hogy kiteljesítsék, megőrizzék ezeket a „kincseket”, és majd „ők legyenek ennek a nemzetnek, népnek, az országnak és a keresztyénségnek az erősítői.” Leleszi Tibor, a helység polgármestere szerint „minden gyermek Isten ajándéka”, és számára fontos, hogy őket hitre, becsületre és önzetlenségre neveljék. A hálaadó istentiszteletet a nagycsoportos óvodások előadása, majd szalagvágás zárta.

Szalagvágás Kisvárda

Ünnepélyes szalagvágással megnyílik a Gyöngyszem Református Óvoda

Fotó: Gyöngyszem Református Óvoda Facebook-oldala

Mándok

„Bizony az Úr ajándéka a gyermek” – olvashatja az épület falán, aki betér az új külsővel pompázó mándoki óvodába. A református közösség régóta vágyott már helyi óvodára, és Facebook posztjukban is hálát adtak Isten ajándékáért, amelyet szeptember 5-étől vehettek birtokba gyermekeik. A két évvel ezelőtti alapkőletételi istentiszteleten Fekete Károly püspök a 127. zsoltárt idézve adott hálát a jövőbeni intézményért: „Bizony az Úr ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom. Mint a hős kezében a nyilak, olyanok a serdülő fiak. Boldog az az ember, aki ilyenekkel tölti meg tegzét.” (Zsolt 127,3-4) – Az ajándék gyermekek megérdemlik azt a boldogmondást, amit a zsoltáros mond. Az áldásra nyitott gyermekek és az áldást közvetítő felnőttek együtt számíthatnak az áldásokat osztó Istenre – tette hozzá a püspök. Az óvodával egybekötött mini bölcsőde hetvenkilenc új férőhellyel várja az apróságokat.

Mándoki Ref. Óvoda belső

A mándoki óvoda belső tere

Fotó: Mándoki Református Egyházközség Facebook-oldala

Pápa

A pápai óvodások is költözéssel kezdik majd a tanévet. Október 27-én 16:00 órakor adják majd át az Édenkert Református Óvoda megújult épületét, habár a kicsik és az óvónénik ideje eleinte feltehetően a rendrakással, valamint az óvoda teljes birtokbavételével fog telni. Az épületet szeptember elején már megtekinthették az érdeklődő szülők és hívek, akiket a következő köszöntés fogadott: „Üdv néked, ki e hajlékba lépsz, béke veled míg körünkben élsz, áldás rád, ha utadra térsz”.

Pápa ovisok

Óvodások és óvónénik takarítanak az új óvoda udvarán

Fotó: Édenkert Pápai Református Óvoda Facebook-oldala

Békés

A Csillagfürt nevet viseli a szeptember 23-án átadott református óvoda Békésen. Az ünnepség Fekete Károly püspök és Soltész Miklós államtitkár részvételével zajlott. A város legmodernebb épületének tartott intézményben a szokásos és szükséges helyiségek mellett óvodapszichológusi szobát, logopédiai foglalkoztatót és egyéni fejlesztőhelyiséget, sőt még egy kisebb sószobát is kialakítottak. Az épület száz új férőhellyel rendelkezik, amely harminccal több, mint előzőleg volt. Molnár Máté, a Békési Református Egyházközség vezető lelkésze örömmel tudatta, hogy az új óvoda teltházzal kezdi meg működését, beszédében így fogalmazott: „Hála Istennek, van kereslet a református nevelésre.” Palatinus Pál, a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatója visszaemlékezett az épület elkészülését megelőző hónapokra: „A várakozás néha hosszúnak tűnik, mert szeretnénk, ha megvalósulna, szeretnénk, ha minél előbb elérnénk. Így voltunk mi is az új óvodával.” A formális átadó és szalagvágás után a gyermekek műsorát tekinthették meg az egybegyűltek az óvoda aulájában.

Csillagfürt Békési ovi külső

A Csillagfürt Református óvoda modern külsővel tündököl

Fotó: Csillagfürt Református Óvoda Facebook-oldala

Debrecen-Bánk

A szimbiózisban működő bánki közösség és egyház szeptember 25-én adta át új, a kornak megfelelő felszereltségű és külsejű református óvodáját. Az egyre növekvő várólisták csökkentése miatt volt szükség újabb intézményre a környéken, így az épület ötven kisgyermek református szemléletben való nevelkedésnek fog helyszínéül szolgálni. Pósán László országgyűlési képviselő Facebook posztjában közölte az átadó örömhírét, ahol megköszönte Buzás Dénes lelkipásztor közösségszervező munkáját is.

ovi belső bánk

Felkerültek az őszi dekorációk is az újonnan átadott bánki óvodában

Fotó: Dr. Pósán László Facebook-oldala

Érd

Ég-Ígérő névre keresztelték az új érdligeti óvodát, melyet augusztus 28-án adtak át ünnepélyes keretek között. Az intézmény honlapján szótörténésként írja le a választott nevet, melyben kifejezik az Isten ígéreteiben való bizakodást, amely „eget ígérő, mennyet ígérő, Istent ígérő.” A hat csoporttal működő óvoda 150 gyermekkel indította a szeptembert, akik a keresztyén lelkiség szerint töltik a mindennapjaikat és élik meg Isten szeretetét. Balog Zoltán püspök az intézmény 2021-es alapkőletételén Isten ajándékát hangsúlyozta, amelyet a jövőben ott nevelkedő gyermekek kapni fognak, és ez nem más, mint „Isten hozzánk, az égből lehajló szeretete.” Az átadó istentiszteletet az óvoda udvarán tartotta Literáty Zoltán helyi református lelkész.

érdligeti_óvoda.jpg

Fotó: Érdligeti Református Egyházközség

Mezőörs

Mezőörsön közel 900 millió forintos beruházás keretében, a helyi gyülekezet, a település, a református egyház, valamint az állam támogatásával készült el a Talentum Református Óvoda és Mini Bölcsőde új épülete. Ezen felül egy modern főzőkonyha is épült, amely ellátja az óvoda mellett az Ujvári János Református Szeretetotthont, a mezőörsi iskolát, valamint a környező települések intézményit és szociális étkeztetését is. Emellett elkészült a temetőben az új ravatalozó is. Az ünnepi, hálaadó istentiszteleten Steinbach József püspök arról beszélt, hogy a keresztyén neveltetésben részesülő óvodások bizonyítékai az Élő Isten jövőre is mutató, gondoskodó szeretetének – számolt be a refdunantul.hu.

talentum_ref_óvoda

Fotó: Bonita Játszóterek Group Kft. Facebook-oldala

Balatonalmádi

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szeptember elején átadták a Nádas Református Óvodát Balatonalmádiban. A település egyre növekvő számú lakosságának az igényeit jól mutatja, hogy három éven belül már a második óvoda épült meg. Az új református intézményben mintegy száz gyermeknek jut hely a bölcsőde és az iskola közvetlen szomszédságában. Az átadón Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke a hála szerepét hangsúlyozta. A Zsoltárok könyve 105. fejezetének első versét idézte: „Adjatok hálát az Úrnak, hívjátok segítségül nevét, hirdessétek tetteit a népek között!” Úgy fogalmazott, hogy a teremtő, megtartó és megváltó Urat illet minden hálaadás. Mindent tőle kaptunk, hogy hűséggel éljünk – emelte ki.

Balatonalmádi oviátadó 5 - (F. Todoroff Lázár).jpg

Fotó: Todoroff Lázár