Egyetem lesz a sárospataki akadémia

December 12-én az Országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást, amely a nem állami alkalmazott tudományok egyetemei közé sorolja a Sárospataki Református Teológiai Akadémiát – jelentette be sajtótájékoztatón az iskola vezetése.

Sárospataki teológia Fotó: Facebook/ Sárospataki Református Teológiai Akadémia

A sárospataki teológia épülete

Fotó: Facebook/ Sárospataki Református Teológiai Akadémia

– Több évtizedes tudatos és fokozatos építkezés eredményeként jövő február elsejétől egyetemnek nevezik az akadémiát, és ezzel a majd 12 ezer lakosú Sárospatak – amelyet iskolaváros jellege miatt „Bodrog-parti Athénnak” vagy a „magyar Cambridge-nek” is hívnak – már két egyetemmel büszkélkedhet majd: a Sárospataki Református Hittudományi Egyetemmel és a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel – mondta el Szemán Ákos, az intézmény fenntartó testületének elnöke a sajtótájékoztatón.

Szemán Ákos. Egyetem lesz a sárospataki teológia sajtótájékoztató, 2023. december 13 - Fotó: TIREK

Szemán Ákos: Sárospataknak két egyeteme is lesz

Fotó: TIREK

A hagyomány szerint 1531-ben alapított Sárospataki Református Kollégium felsőoktatási intézménye, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia idén az utolsó kritérium teljesítésével eleget tett az alkalmazott tudományok egyetemévé válás valamennyi törvényi feltételének, ezért a Sárospataki Református Teológiai Akadémia Szenátusa 2023. október 30-i ülésén javaslatot tett az alapító okirat módosítására, a fenntartó Tiszáninneni Református Egyházkerület Tanácsa pedig november 2-án módosította a felsőoktatási intézmény alapító okiratát, és kérelmezte az Oktatási Hivatalnál az adatváltozás nyilvántartásba vételét – ismertette Szemán Ákos a döntést megelőző lépéseket. Egyben köszönetet mondott Hörcsik Richárdnak, a térség országgyűlési képviselőjének, amiért a törvényjavaslat vitájában méltatta az intézményt, valamint Hankó Balázs államtitkárnak és a kormánynak, amiért gyorsan reagáltak a kérésre.

Az egyetemi címet nem ajándékba kapta az akadémia, ezért 1991 óta sokan és sokat dolgoztak – emelte ki Enghy Sándor rektor. A Sárospataki Református Kollégium felsőoktatási intézménye 1951-ben megszűnt, és a rendszerváltás után a négy református teológiából csupán a budapesti és a debreceni kapott egyetemi rangot, de Sárospatakon sem tettek le róla soha, hogy elérjék ezt – hívta fel a figyelmet az intézmény vezetője.

Enghy Sándor. Egyetem lesz a sárospataki teológia sajtótájékoztató, 2023. december 13 - Fotó: TIREK

Enghy Sándor rektor: Az egyetemi címet nem ajándékba kapta az akadémia

Fotó: TIREK

A teljesített feltételeket ismertetve a rektor kifejtette: legalább négy alap- és két mesterképzést kell kínálnia az intézménynek, ezt túl is teljesítették a három elérhető mesterképzésükkel. A teológia mesterképzésen már évek óta zajlik angol nyelvű képzés, és folyik tudományos diákköri munka is, azt a feltételt pedig, hogy az oktatók és kutatók legalább 45 százaléka rendelkezzen valamilyen tudományos fokozattal, az intézmény jelentősen túlteljesíti, a 28 oktatóból 18-nak ugyanis van doktori fokozata, ami 64 százalékos arány, és további öt munkatársuk PhD-szerzése most van folyamatban – sorolta Enghy Sándor. Azt is megosztotta, hogy utolsóként azt az előírást sikerült teljesíteniük, amely legalább két szakon duális képzést vár el, ez idén szeptemberre valósult meg.

A sajtótájékoztatót Szemán Ákos szavai zárták: – Hálás vagyok, hogy Isten megadta nekünk azt, hogy megélhettük ezt a nagyszerű pillanatot. Ugyan sok ember munkája, hogy idáig eljuthattunk, de ne feledjük: emberé a munka, Istené az áldás. Soli Deo gloria. Egyedül Istené a dicsőség – hangsúlyozta, majd Isten áldását kérte az intézmény minden tanárára, hallgatójára és munkatársára, akik február elsejétől már egy egyetem polgárai, illetve alkalmazottai lesznek.