Kolozsváron ülésezett a Magyarországi Református Egyház Doktorok Kollégiuma

A Magyarországi Református Egyház tudományos testülete 2024. augusztus 22–24-én Kolozsváron tartotta plenáris és szekcióüléseit. A konferenciának a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Kara adott otthont.

Kató Béla. Doktorok Kollégiuma 2024 augusztusi ülése, Kolozsvár. Fotó: Kiss Gábor

Kató Béla erdélyi püspök

Fotó: Kiss Gábor

Az esemény plenáris ülése Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének áhítatával kezdődött. Vladár Gábornak, a Magyarországi Református Egyház (MRE) Doktorok Kollégiuma elnökének megnyitója után köszöntőt mondott Daniel David, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektora, Kovács Sándor, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet rektora, valamint Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere. Az ülés központi témája az élő Ige éve volt. Előadást tartott Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, Karasszon István, a Károli Gáspár Református Egyetem professzora, valamint Kiss Jenő, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet professzora. A plenáris ülés kerekasztal-beszélgetéssel zárult, amelyen az említett előadók mellett részt vett Visky András író-dramaturg is, valamint moderátorként Hodossy-Takács Előd, az MRE Doktorok Kollégiuma főtitkára.

Kovács Sándor. ( Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet rektora). Doktorok Kollégiuma 2024 augusztusi ülése, Kolozsvár. Fotó: Kiss Gábor

Kovács Sándor, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet rektora

Fotó: Kiss Gábor

Augusztus 23–24-én a testület 12 szekciója tartott ülést mintegy 150 résztvevővel. A különböző szekciókban összesen 97 előadás hangzott el.

Doktorok Kollégiuma 2024 augusztusi ülése, Kolozsvár. Fotó: Kiss Gábor

Fotó: Kiss Gábor

A doktorok kollégiuma tanácskozása közgyűléssel zárult. A közgyűlés határozott az új doktorok befogadásáról – összesen 14 új belépőt regisztráltak –, és határozott arról is, hogy az Aranygyűrűs Teológiai Doktor kitüntetést Adorjáni Zoltán kolozsvári teológiai tanárnak, az Aranyokleveles Teológus kitüntetést pedig Vizi István lelkipásztornak ítéli oda. A közgyűlés támogatta az egyházművészeti szekció megalakulását, amely immár önálló részlegként folytatja munkáját.

Daniel David, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora. Doktorok Kollégiuma 2024 augusztusi ülése, Kolozsvár. Fotó: Kiss Gábor

Daniel David, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektora

Fotó: Kiss Gábor

A közgyűlés elfogadta a főtitkári jelentést, amely az elmúlt időszak eseményeinek és szervezeti kérdéseinek áttekintésén túl foglalkozott a protestáns teológiát és egyházakat érintő aktuális kérdésekkel is. A főtitkár kiemelte: fájdalmas tapasztalat, hogy egy, a szexualitás kérdését taglaló dokumentum miatt a Magyar Református Egyház nem vesz részt az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) közelgő nagyszebeni nagygyűlésén. A Európai Protestáns Egyházak Közössége a szomorú hírt nyilvánosságra hozó közleményében aláhúzza: az erdélyi és a királyhágómelléki egyháztestek kérték ennek a dokumentumnak a levételét a programról, egyeztetések is történtek, de változást nem sikerült elérni. Ez az eset rámutat arra, hogy az aktuális szexuáletikai kérdések erőteljesen polarizálnak az ökumenikus közösségen belül, ahogy erre a doktorok kollégiuma már korábban is felhívta a figyelmet. A tudományos testületnek az egyház teológiai felfogásához van köze, ehhez rendelkezésre állnak a Szentírás alapján álló nyilatkozataink, dokumentumaink, „az viszont, hogy az egyházvezetés ezt a meggyőződést hogyan kommunikálja, nem a mi dolgunk befolyásolni” – fogalmazott a főtitkár.

Vladár Gábor. Doktorok Kollégiuma 2024 augusztusi ülése, Kolozsvár. Fotó: Kiss Gábor

Vladár Gábor, a Magyarországi Református Egyház Doktorok Kollégiumának elnöke

Fotó: Kiss Gábor

Az MRE Doktorok Kollégiuma következő plenáris ülését és közgyűlését 2025. augusztus 21–23-án Debrecenben tartja.