Letették a Baár–Madas új tornacsarnokának alapkövét

A Budapest II. kerületében működő évszázados múltú református gimnázium életében fontos mérföldkő volt a hétfői ünnepség: végre elindulhat az új tornacsarnok építése, amelynek átadását a jövő év végére tervezik. Magyarország egyik legjobb oktatási intézményében tizenkét évfolyamon már hétszáz diák tanul, ezért meglévő közösségi tereit és rendezvényhelyszíneit a diákok számának jelentős növekedése miatt az iskola mostanra „kinőtte”.

Baár-Madas tornacsarnok alakőletétel 2022. december 19. - Fotó: Hurta Hajnalka

Tombor László igazgató, Balog Zoltán püspök, Őrsi Gergely polgármester és Varga Mihály pénzügyminiszter elhelyezik a tornacsarnok alapkövét

Fotó: Hurta Hajnalka

„Mert más fundamentumot senki nem vethet azon kívül, amely vettetett, mely a Jézus Krisztus” (1Kor 3,11) – hangsúlyozta áhítatában az iskola alapigéjét Berta Zsolt lelkipásztor, majd Tombor László, a Baár–Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatója köszöntötte a vendégeket és az ünneplő gyülekezetet.

Berta Zsolt, Baár-Madas tornacsarnok alakőletétel 2022. december 19. - Fotó: Hurta Hajnalka

„Mert más fundamentumot senki nem vethet azon kívül, amely vettetett, mely a Jézus Krisztus”

Fotó: Hurta Hajnalka

Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a többcélú csarnok létrehozásához 2018-ban 1,7 milliárd forint kormányzati támogatást biztosítottak. A növekvő költségek miatt tavaly további 712 millió forint állami segítség érkezett.

Varga Mihály, Baár-Madas tornacsarnok alapkőletétel 2022. december 19. - Fotó: Hurta Hajnalka

Varga Mihály pénzügyminiszter a csarnokra adott kormányzati támogatásokról számolt be

Fotó: Hurta Hajnalka

– Együtt élek ennek az iskolának a sorsával – kezdte köszöntőjét Balog Zoltán dunamelléki püspök egykori vallástanári szolgálatára emlékezve. Beszédében visszautalt Ravasz László püspök 1934-ben itt elhangzó mondataira, aki a gimnázium kapujáról mint Aranykapuról beszélt. Ez a kapu a jeruzsálemi Templom-hegyen ma be van falazva. Az Aranykapun való belépés és az ott való járás – ahogy Ravasz László fogalmazott – számunkra azt jelenti, hogy állítsuk helyre a régit, és legyünk képesek folyamatosan újat is alkotni a régi biztos alapokon.

Balog Zoltán, Baár-Madas tornacsarnok alapkőletétel 2022. december 19. - Fotó: Hurta Hajnalka

Balog Zoltán együtt él az iskola sorsával

Fotó: Hurta Hajnalka

Balog Zoltán szerint az iskolában évről évre mindezek a helyreállítások szép sorban és rendben történnek. Most pedig egy új tornacsarnok építésére készülünk. Ez a közösségi tér is jó eszközül szolgál majd arra, hogy az adventi lelkekből pünkösdi lelkeket varázsoljunk az Úr segítségével – fejezte be a püspök, megköszönve a kormányzati támogatást, az önkormányzati segítséget és az összefogást.

Az ünnepség záróeseményeként az építkezés helyszínén Balog Zoltán püspök, Varga Mihály pénzügyminiszter, Őrsi Gergely polgármester és Tombor László igazgató közreműködésével letették a felépülő tornacsarnok alapkövét.

Baár-Madas tornacsarnok alapkőletétel 2022. december 19. - Fotó: Hurta Hajnalka

Magyarország egyik legjobb oktatási intézményében tizenkét évfolyamon már hétszáz diák tanul

Fotó: Hurta Hajnalka

Tombor László igazgató elmondta, hogy az iskola életének szabályozott rendje szerint hétfőn a diákok és a pedagógusok közös istentisztelettel kezdik a hetet. Jelenleg helyszűke miatt a pasaréti református gyülekezet templomában tartják ezt az alkalmat. A mostani tornaterem jóval kisebb befogadóképességű, és a múlt század elején kimondottan lányok számára tervezték, így annak a kornak a jellegzetessége miatt labdajátékokra sem alkalmas.

Tombor László igazgató, Baár-Madas tornacsarnok alapkőletétel 2022. december 19. - Fotó: Hurta Hajnalka

Tombor László: „A tornacsarnok az órák mellett istentiszteletnek, közös iskolai alkalmaknak is helyet ad majd”

Fotó: Hurta Hajnalka

Évek óta nem tudják egy épületben megtartani a közös eseményeket – az évnyitót, az évzárót, az istentiszteletet –, de még egy időben több osztály számára a testnevelés órát sem. Ez a tornacsarnok tornateremként kettéválasztható lesz, így egyszerre akár két osztály is használhatja majd – ismertette a terveket Tombor László –, és hétszáz fős mobil lelátóval látják el.

Baár-Madas tornacsarnok alapkőletétel 2022. december 19. - Fotó: Hurta Hajnalka

Itt áll majd a többfunkciós tornacsarnok

Fotó: Hurta Hajnalka

– Lehetővé válik majd az istentiszteletek és a közös iskolai alkalmak megtartása, de helyet tudnak biztosítani a szalagavató megrendezésének is. Többfunkciós tornacsarnok lesz, amely szolgálja majd a testnevelésórák megszervezését, és lelki közösségi térként is működik intézményi rendezvények számára – foglalta össze az igazgató.