Nemcsak diplomások, de értelmiségiek is

Elkezdődött a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Humán Szekciója a Károli Gáspár Református Egyetemen

– Az egyetemek nemcsak diplomásokat képeznek, hanem az a feladatuk, hogy értelmiségieket bocsássanak ki kapuikon – mondta Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) rektora a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Humán Szekciójának megnyitóját megelőző sajtótájékoztatón április 12-én az Erkel Színházban Budapesten. A szekció házigazdája idén a KRE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara. A szervezők szerint az egyetem egyházi intézmény jellegét kifejezve viszi tovább a rendezői hagyományt.

Horváth Géza, Trócsányi László, Weiszburg Tamás, Borsodi Csaba. 36. OTDK Humán Szekció sajtótájékoztató és megnyitó 2023. április 12 Erkel Színház - Fotó: Sebestyén László

Horváth Géza, Trócsányi László, Weiszburg Tamás és Borsodi Csaba a sajtótájékoztatón

Fotó: Sebestyén László

– A tehetséggondozás minden egyetem, így a KRE számára is kiemelt fontosságú, ennek egyik eleme a szakkollégiumi rendszer, a Károlin például a Benda Kálmán Szakkollégium – emelte ki Trócsányi László, a KRE rektora a sajtótájékoztatón. Szerinte az egyetemek feladata nemcsak az, hogy diplomásokat képezzenek, hanem az is, hogy olyan értelmiségieket bocsássanak ki kapuikon, akik felelősséget vállalnak az országért, magukért és családjukért. Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke azt hangsúlyozta, hogy aki ott van az OTDK-n, az már eleve nyertes. Szerinte a résztvevőkben, a zsűritagokban és a felkészítő tanárokban közös, hogy többet szeretnének tenni, mint a társadalom által tőlük elvárt minimum, ezért vállalják a megméretést. Ugyanakkor fontos, tette hozzá, hogy a hallgatók a tudományos tevékenység mellett építsenek barátságokat is.

36. OTDK Humán Szekció sajtótájékoztató és megnyitó 2023. április 12 Erkel Színház - Fotó: Sebestyén László

Fotó: Sebestyén László

Borsodi Csaba, az OTDK Humán Tudományi Szakmai Bizottságának elnöke elmondta, hogy a hetven éve működő OTDK túlélt egy forradalmat, egy kádári ellenforradalmat és számtalan felsőoktatási változást, és mindezek ellenére megmaradt az egyik legrégebbi és legnagyobb magyar tudományos eseménynek. Azt is kiemelte, hogy a humán szekció az elsők között volt, amelyet megnyitottak a határon túli hallgatók számára is.

Horváth Géza, KRE bölcsészettudományi és társ. tudományi kar dékánja. 36. OTDK Humán Szekció sajtótájékoztató és megnyitó 2023. április 12 Erkel Színház - Fotó: Sebestyén László

Horváth Géza, a KRE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának dékánja

Fotó: Sebestyén László

A résztvevőket a házigazda KRE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának dékánja, Horváth Géza is köszöntötte, a rendezvény fővédnöke, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a sajtótájékoztatót követő megnyitón videóüzenetben üdvözölte a megjelenteket.

Gulyás Gergely videoüzenete. 36. OTDK Humán Szekció sajtótájékoztató és megnyitó 2023. április 12 Erkel Színház - Fotó: Sebestyén László

Gulyás Gergely miniszter, a rendezvény fővédnöke elfoglaltságai miatt videóüzenetet küldött

Fotó: Sebestyén László

A megnyitón fellépett Lovász Irén, Kossuth-díjas magyar népdalénekes, a KRE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának egyetemi docense, majd Hermann Róbert hadtörténész, a KRE Történettudományi Intézetének egyetemi tanára tartott előadást a Nemzeti dalt övező mítoszokról. A megnyitó során Szabó Gergely hallgató beszélt szociolingvisztikai kutatásairól, a Roska Tamás Tudományos Előadás keretében. Az előadónak Trócsányi László rektor adott át emlékérmet.

Weiszburg Tamás, Szabó Gergely, Trócsányi László. 36. OTDK Humán Szekció sajtótájékoztató és megnyitó 2023. április 12 Erkel Színház -36. OTDK Humán Szekció sajtótájékoztató és megnyitó 2023. április 12 Erkel Színház - Fotó: Sebestyén László

Weiszburg Tamás, Szabó Gergely és Trócsányi László

Fotó: Sebestyén László

A jövő tudósai számára tizenhat nagy tudományterületi szekcióban megméretési lehetőséget kínáló OTDK programjain több mint ötezer hallgató ad elő ötszáznegyven tagozati zsűri előtt. A KRE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara által szervezett humán tudományi szekció negyvenhárom tagozatában négyszázhuszonegy pályamunkát mutatnak be a hallgatók. Ebből harminckilenc fő határon túli versenyző, középiskolások pedig hat pályamunkával neveztek a konferenciára. A további részletekről az esemény oldalán tájékozódhatnak.