Új dékán vezeti a Károli bölcsészet- és társadalomtudományi karát

Horváth Géza egyetemi tanár mandátumának lejártával Csoma Mózes habilitált egyetemi docens vezeti a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karát október elsejétől. Programja között szerepel, hogy minden feltétel adott legyen a minél szélesebb körű tudományos kutatásokhoz.

Csoma Mózes Korea-kutató történész, orientalista egyetemi oktatói tevékenységét 2006-ban kezdte meg, tíz éven keresztül tanított az ELTE Bölcsészettudományi Karán, jelentősen hozzájárult a hazai koreanisztika tudományos alapjainak megteremtéséhez. 2008-ban kidolgozta és akkreditáltatta Magyarország első koreai szakos alapképzését, majd a koreanisztika mesterképzést és a doktori képzést is. 2018 és 2022 között diplomataként, rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként képviselte Magyarországot a Koreai Köztársaságban és Észak-Koreában. Nagyköveti szolgálata idején is rendszeresen tartott előadásokat különböző szöuli egyetemeken.

Csoma Mózes

Fotó: Károli Gáspár Református Egyetem

Diplomata szolgálatának befejezése után, 2023 elején csatlakozott a Károli Gáspár Református Egyetem oktatói testületéhez. Tavaly az ő vezetésével alakult meg a koreai tanszék, továbbá elindította a keleti nyelvek és kultúrák alapképzés koreai szakirányát. A 2024-es jelentkezési adatok alapján a koreai szakirány hiánypótló képzésnek bizonyult. Csoma Mózes a Kelet-Ázsia Intézet Koreai Tanszékének vezetője, kutatási és oktatási szakterülete a Koreai-félsziget történelme, a Koreai-félsziget politikai viszonyai, a koreai nemzeti identitás, hagyományos és modern koreai kultúra, valamint a magyar–koreai kapcsolatok története.

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara az intézmény legnagyobb hallgatói létszámával rendelkezik, a hazai humán tudományok fejlődéséhez évek óta jelentősen hozzájárul. Csoma Mózes dékáni programja között szerepel, hogy a karon minden feltétel adott legyen a minél szélesebb körű tudományos kutatásokhoz. Célja, hogy a hallgatók minél több külföldi folyóirathoz elektronikus formában hozzáférjenek. A szakmai tradíciók és új elvárások közötti harmónia megteremtését azzal szeretné elősegíteni, hogy a kar valamennyi intézetével diskurzust folytat az adott tudományterület oktatásának és kutatásának kihívásairól, valamint fontosnak tartja, hogy az elmúlt három évtizedben kialakult szakmai műhelyek tovább erősödjenek.

Csoma Mózes számos kötet, köztük koreai, angol és magyar nyelvű monográfiák szerzője, több könyvrészlet írója és szerkesztője, cikkei folyamatosan jelennek meg a különböző szakmai folyóiratokban. 2022-ben Szöul város díszpolgárává választották, a politikatudományok területén a szöuli Dankook Egyetem díszdoktora. 2023-ban megkapta a Koreai Köztársaság Kanghva-medál kitüntetését a koreai–magyar kapcsolatok fejlesztéséért.