„A sátramban megfagyott a víz” – Versenyfutásban az idővel az MRSZ mentőcsapata

– Mínusz van, a sátramban megfagyott a víz – számolt be ma reggeli tapasztalatáról Juhász Márton, az Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) ügyvezetője, aki a szervezet hétfős kutató- és mentőcsoportjának tagjaként Törökország délkeleti részén segít a túlélők keresésében a hétfő hajnal földrengés által sújtott településeken. A mentőcsapatot három keresőkutya is elkísérte, hogy az idővel versenyt futva segítsenek a romok alatt rekedteken. Eddig két embert sikerült élve a felszínre hozni.

Mentés a törökországi földrengés után 2023.február 9. Fotó: MRSZ/Juhász Márton

Fotó: MRSZ/Juhász Márton

Kedd éjszaka érkezett meg a földrengés sújtotta Törökországba az MRSZ Kutató- és Mentőcsoportja, és szerdán már meg is kezdték mentési szolgálatukat.

„Szerdán kora délután érkeztünk. Döbbenetes a látvány, minden romokban áll, folyamatosan halljuk a tűzoltóság és a mentők szirénáját. Éjszaka is folytatjuk a munkát, jelenleg egy húszfős nagycsalád tagjait keressük, két túlélő férfi családtag van segítségünkre a keresésben. Több kisebb csapatban dolgozunk, hogy egyre nagyobb terepet lefedve végezzük a munkát kutyás keresőinkkel, tűzoltóinkkal és a mentőcsapat további tagjaival” – írta a helyszínről Juhász Márton, a csoport operatív vezetője még szerda délután.

A csütörtök reggeli ébredés után azt is elmondta, olyan hideg volt éjszaka, hogy még ők is fáztak a sátraikban. Hozzátette, a mai és a holnapi nap rendkívül fontos lesz, mert a zord körülmények miatt is napról napra egyre csökken az esélye annak, hogy túlélőket találjanak.

Tegnap az MRSZ csapata négy embert talált a romok alatt, közülük ketten még életben voltak. Óriási a pusztítás, és nagyon nagy szükség van a kutyákra. Egész nap és az éjszaka jelentős részében is dolgoznak. Juhász Márton elmondta, hogy munkagépek segítenek a bontásban, feltárásban, és helikopterek jönnek-mennek folyamatosan, a helyszínre segélyt, gyógyszert visznek, visszafele pedig sérülteket szállítanak.

Sok mindentől függ, hogy a túlélők meddig bírják a romok alatt: akaraterőtől és egészségügyi állapottól ugyanúgy, mint attól, hány szintes épület alá szorult az illető – magyarázta a csapat operatív vezetője.

Mentési munkálatok a földrengés után

A galéria a képekre kattintva nyílik meg

Fotó: MRSZ/Juhász Márton

– Szívszorító az, ahogy folyamatosan kérik a kutyák segítségét, mert nagyon kevés kutyás mentő van a terepen, és a kutyák olyan helyen is tudnak észlelni túlélőt, ahol az ember elsétál mellettük – mondta Juhász Márton, és hozzátette, hogy az embert az is megviseli, ahogy látja, hogy nagyszülők, szülők és gyerekek keresik a hozzátartozóikat. – A romok alól számtalan gyerekjáték kerül elő, és munka közben is folyamatosak a kisebb-nagyobb omlások. A levegőben száll a por, amin a keresést segítő gépek fényszórói és a tábortüzek fénye sejlik csak át. Utóbbiakat azért gyújtották meg, hogy a túlélők és a mentésben résztvevők néha meg tudjanak melegedni valahol – mondta a szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója a helyszínről jelentve.

Az MRSZ munkatársai és önkéntesei idehaza sem tétlenkedtek, a szervezet szerda délután tizenötmillió forint értékű humanitárius gyorssegélyt küldött Törökországba. A mintegy négy tonna tartós élelmiszerrel és higiéniás felszereléssel az átmeneti szálláshelyeken meghúzódó túlélők ellátását támogatják. Az adomány csütörtök délelőtt érkezik Adanába, ahol azonnal kiosztják az otthonukat vesztett embereknek.

MRSZ adomány Törökországba a földrengés után - 2023. február 8. - Fotó: MRSZ

Adomány indul Törökországba a földrengés után

Fotó: MRSZ

Az MRSZ Kutató- és Mentőcsoportjának szolgálatához bárki hozzájárulhat támogatásával. A karitatív szervezet országos adománygyűjtést hirdetett, a befolyt összegből a további humanitárius segélyszállítmányok biztosítása válik lehetővé a nincstelenné és otthontalanná vált túlélők számára. Az adománygyűjtéshez bárki csatlakozhat online az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül bankkártyával, a Magyar Református Szeretetszolgálat CIB Banknál vezetett 10702019-85008898-51100005 számú számlájára küldött átutalással (közlemény: „Adomány – földrengés”), valamint a 1358-as adományvonal felhívásával.