Életet keresni a romok alatt

Elindult az MRSZ Kutató- és Mentőcsoportja Törökországba

A modern kori történetének egyik legsúlyosabb földrengése által sújtott Törökországba indult kedd este a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány Kutató- és Mentőcsoportja, hogy az épületek romjai alatt túlélők után kutassanak. A csapatban összesen hét ember és három kutya dolgozik majd a következő napokban azon, hogy életeket mentsen, miközben az idővel is harcot vívnak, mert a fagypont körüli hőmérsékletben minden óra számít. A tragédia áldozatainak javára ugyanakkor adománygyűjtést is hirdetett a szeretetszolgálat.

Törökországba indul az MRSZ Kutató- és Mentőcsoportja 2023- február 7. Fotó: Todoroff Lázár

A Törökországba induló mentőcsapat egy része a sajtótájékoztatón, középen Juhász Márton, tőle balra Hegedüs Gábor

Fotó: Todoroff Lázár

Zöldbe öltözött, szokatlan társaság gyülekezett kedd este Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér egyik konferenciaterme előtt, köztük érdeklődő, szimatoló kutyák ugrándoztak, ismerkedtek a hellyel és az új emberekkel. Az emberek és a kutyák többsége is még kipihentnek tűnt, amire szükségük is lesz, mert komoly munka vár a csapat mindkét felére. Törökország délkeleti részébe készültek, ahol hétfő hajnalban a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés döntött romba több ezer épületet és oltott ki közel négyezer életet. Szíriát is sújtotta a földrengés, ott a halálos áldozatok száma több mint ezer. A török hatóságok szerint eddig körülbelül hatezer embert sikerült kimenteni a romok alól, de az óra ketyeg, a hidegben néha hajszálon múlhat a túlélés. A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) csapata pedig azért indult hét emberrel és három keresőkutyával Törökországba, hogy minél több ilyen hajszálat megragadjon.

– Rendkívüli jelentősége van a katasztrófa után eltelt időnek, ezért igyekeztünk minél gyorsabban elindítani kutató-mentő alakulatunkat – mondta el Juhász Márton, az alapítvány ügyvezetője, a csoport operatív vezetője az indulás előtt tartott sajtótájékoztatón, amelyen öten vettek részt a hétfős csapatból.

Törökországba indul az MRSZ Kutató- és Mentőcsoportja 2023- február 7. Fotó: Todoroff Lázár

„Mi arra kaptunk elhívást, hogy segítsünk azoknak, akik rászorulnak”

Fotó: Todoroff Lázár

– Mi arra kaptunk elhívást, egyértelmű és világos iránymutatást a Bibliában, hogy ha van lehetőségünk, akkor segítsünk azoknak, akik rászorulnak, és most török és szíriai testvéreink azok, akiknek szükségük van a segítségre. Az Úr elhívását szolgálatunk útján teljesítjük – hangsúlyozta. Elmondta, a céljuk az, hogy minél gyorsabban a helyszínre érjenek, és bevethessék a keresőkutyákat. A mostani útnak az is célja, hogy felmérje, milyen típusú segítségnyújtásra van a legnagyobb szükség – tette hozzá Juhász Márton, és arra is felhívta a figyelmet, hogy az MRSZ hamarosan adománykamiont is indít a katasztrófa sújtotta térségbe.

Izgalom és várakozás

A képekre kattintva nyílik meg az első képgaléria

Fotó: Todoroff Lázár

Hegedüs Gábor, a csapat szakmai vezetője, aki külföldi szabadságáról tért vissza, hogy részt vegyen a segélyakcióban, elmondta, hogy Adana repterére érkeznek (a cikk megjelenésekor már valószínűleg meg is érkeztek), és a török hadsereg és a hatóságok segítik majd őket abban, hol van rájuk a legnagyobb szükség. Háromfős csapatokban fognak dolgozni: egy kutya, egy kutyavezető és egy segítő, akik együtt keresnek majd élő embereket a törmelék alatt. – Reméljük, hogy hozzá tudunk majd járulni minél több élet megmentéséhez – mondta Hegedüs Gábor.

A terv az, hogy vasárnapig maradnak kint, de a csapat tagjai elmondták, még nem látják előre, hogy meddig lesz rájuk szükség.

Törökországba indul az MRSZ Kutató- és Mentőcsoportja 2023- február 7. Fotó: Todoroff Lázár

Krasznai Andrea, a repülőtéri lelkészség misszióvezetője megáldja a Törökországba induló csapatot

Fotó: Todoroff Lázár

Krasznai Andrea, a repülőtéri lelkészség misszióvezetője a sajtótájékoztató végén áldást kért az útnak indulókra. Mindegyiküknek adott egy igés kártyát is, felidézve, hogy egy korábbi hasonló küldetésnél egy orvosnő összegyűrve hozta vissza neki, és elmondta, hogy ebbe kapaszkodott, amikor nehéz helyzetben volt.

Búcsú és útrakelés

A képekre kattintva nyílik meg a második képgaléria

Fotó: Todoroff Lázár

Ezek után már csak a reptéri adminisztráció és a búcsú volt hátra. A becsekkolásnál a török légitársaság munkatársai óriási hálával fogadták a honfitársaik segítségére induló különítményt. A csomagok kezelése nem volt egyszerű, hiszen nem egy-egy kézipoggyászról volt szó, hanem húsznál is több ládáról és számos táskáról. A pakolás és ügyintézés közben azért arra is jutott idő, hogy a viszontlátás reményével megtörténjenek a búcsúk. Mire a kedves olvasók egy reggeli kávé vagy tea mellett ezt a cikket olvashatják, az MRSZ Kutató- és Mentőcsoportjának tagjai már valószínűleg romba dőlt épületek halmaira hágnak fel fogvacogtató hidegben, hogy életeket mentsenek. Az Úr vigyázza lépteiket és tegye sikeressé útjukat!

Törökországba indul az MRSZ Kutató- és Mentőcsoportja 2023- február 7. Fotó: Todoroff Lázár

Fotó: Todoroff Lázár

Adománygyűjtés

A Magyar Református Szeretetszolgálat gyűjtést is szervez a földrengés károsultjainak támogatására. Az összegyűlt pénzből átmeneti szállást és ellátást kívánnak biztosítani azoknak, akik mindenüket elvesztették a katasztrófában.

A gyűjtést a szeretetszolgálat honlapján bankkártyával vagy a Magyar Református Szeretetszolgálat CIB Banknál vezetett 10702019-85008898-51100005 számú számlájára utalással támogathatják. A közleménybe írják bele: „Adomány, földrengés”.

Ezenkívül a 1358-as adományvonal felhívásával vagy az ADOMANY szó SMS-ben való elküldésével 500 forinttal segíthetik az MRSZ munkáját.