Aki csak látott, jó bizonyságot tett rólam – Juhász Zsófiára emlékeztek

„Tiszta és szeplőtlen kegyesség az Isten és Atya előtt” – ezzel az igerésszel jellemezte Czibere Károly Juhász Zsófia szolgálatát. A református lelkész, gyógypedagógus születésének 95. évfordulója alkalmából emlékezett a Református Szeretetszolgálat április 19-én Budapesten, a Hungária körúti székháza Bodoky Richárd termében.

Juhász Zsófia emléknap 2023. április 19. Budapest, MRSZ székház - Fotó: MRSZ/Szirák Sára

Fotó: MRSZ / Szirák Sára

„Boldogok az irgalmasok” – kezdte a Máté evangéliumából vett igerésszel az általa tartott áhítatot Vörös Éva. A lelkész szerint az irgalmasság mára kiment a divatból, és olyan szavakat használunk helyette, mint például a jótékonyság, amely csakis emberek közötti kapcsolatot jelöl, és kihagyja az isteni elemet.

Vörös Éva - Juhász Zsófia emléknap 2023. április 19. Budapest, MRSZ székház - Fotó: MRSZ/Szirák Sára

Vörös Éva tartott áhítatot Máté evangéliuma alapján

Fotó: MRSZ / Szirák Sára

Vörös Éva úgy véli, hogy óriási irgalmasságdeficit van a világban. – Az irgalmasságot újra szakralizálni kell, mert Isten az irgalom atyja, tőle kaphatunk mintát – mondta a lelkipásztor, és hozzátette, hogy hiánylények vagyunk azóta, hogy az Éden kapuja becsukódott mögöttünk, ezért irgalomra szorulunk.

– Ki fog veszni a régi nehéz időben, az állami támogatások előtti korszakokban szolgálók tudása, ha nem őrizzük meg – jelentette ki Czibere Károly, a Református Szeretetszolgálat főigazgatója. Pál Timóteushoz írt levelét idézve elmondta, hogy Juhász Zsófia igazi példája a református diakóniának.

Czibere Károly. Juhász Zsófia emléknap 2023. április 19. Budapest, MRSZ székház - Fotó: MRSZ/Szirák Sára

„Magától értetődő természetességgel gurult ki belőle a szeretet és az irgalom” – mondta Juhász Zsófiáról Czibere Károly

Fotó: MRSZ / Szirák Sára

– Magától értetődő természetességgel gurult ki belőle a szeretet és az irgalom – emelte ki a főigazgató, aki szerint sokszor nehezen váltjuk át saját életünk cselekedeteire az istentiszteleten hallott vagy a Bibliában olvasott Igét, de Juhász Zsófia könnyen váltotta szeretetre az evangéliumot és fordította át az Igét a mindennapok nyelvére, cselekedeteibe. – Az ő szolgálata ma is időszerű, mert Krisztusra támaszkodik – mondta Czibere Károly. Emlékeztetett, a diakónia attól lesz több, mint a világi munka, hogy a nagypénteki áldozatért érzett hála hatja át, a Krisztusból való napi megújulás jellemzi, és hogy Isten dicsőségére végzik. Persze a biblikusság nem zárja ki a szakmai felkészültséget, sőt, a főigazgató szerint aki nem felkészült, az nem kellő alázattal végzi a munkáját. Czibere Károly úgy fogalmazott, ha egyetlen igehellyel kéne összefoglalni Juhász Zsófia szolgálatát, akkor Jakab leveléből ezt a részt választaná: „Tiszta és szeplőtlen kegyesség az Isten és Atya előtt.” Ugyanakkor a főigazgató szerint az is igaz volt az egykori lelkészre és gyógypedagógusra, hogy „aki csak látott, jó bizonyságot tett rólam”. Czibere Károly arra is felhívta a figyelmet, hogy a fogyatékos ember ugyanúgy hordozza Isten képmását, mint más, így ugyanúgy emberi méltósága van, Juhász Zsófia pedig ezt jól látta.

Czibere Károly és Juhász Zsófia. Juhász Zsófia emléknap 2023. április 19. Budapest, MRSZ székház - Fotó: MRSZ/Szirák Sára

Czibere Károly és Juhász Zsófia az emléknapon

Fotó: MRSZ / Szirák Sára

– Juhász Zsófia fontosnak tartotta intézményt vezető lelkészként elsajátítani a gyógypedagógiát, hogy mindent megadhasson a bentlakóknak – mondta el előadásában Juhász Zsófia, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthonának és Iskolájának igazgatója. – Korát megelőző szakember volt, hiszen a világi intézményekben a fogyatékosokat 1994-ig képezhetetlennek tartották, ő pedig már az 1970-es években foglalkozott a „képezhetetlenek” képzésével – tudhatta meg a hallgatóság Juhász Zsófiáról, aki elfogadta a fogyatékkal élőket olyannak, amilyenek voltak, mégis igyekezett mindent megtenni a fejlődésük segítéséért. – 1982-ben öt fogyatékost segített el a konfirmációig, ami sokak számára emlékezetes maradt – emlékeztetett az előadó, és hozzátette: azóta mások is követték az első konfirmandusok példáját.

Ezután személyes történetekkel emlékezett Juhász Zsófiára több egykori kollégája, barátja: Derencsényi Zsuzsanna, Péter Mária, Kurgyisné Balla Zsuzsanna, Vörös Éva és Kövér Imre osztotta meg emlékeit a megjelentekkel. Az őrbottyáni Juhász Zsófia Református Szeretetotthon, Fogyatékosokat Ápoló és Gondozó Intézmény lakói és munkatársai verses, zenés műsorral szolgáltak.

Juhász Zsófia emléknap 2023. április 19. Budapest, MRSZ székház - Fotó: MRSZ/Szirák Sára

Zenével és verssel szolgáltak az őrbottyáni Juhász Zsófia Református Szeretetotthon, Fogyatékosokat Ápoló és Gondozó Intézmény lakói és munkatársai

Fotó: MRSZ / Szirák Sára

A budapesti megemlékezés után Őrbottyánban emléktáblát avattak Juhász Zsófia emlékére.