Akik a kéményfüstöt lesik

Furcsa feladata lesz a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) Felzárkózó Települések Programja (Fete) munkatársainak, akik a téli krízishelyzetre készülnek. A huszonegy településen szolgáló százhúsz „fetés” Hajdúszováton találkozott október 27-én, hogy megbeszéljék, mire kell odafigyelni a közelgő nehéz időszakban, például a kémények füstjére.

téli gondoskodás, idősek Felzárkózó Települések program - Fotó: MRSZ

Nagyon oda kell figyelni a lakosokra, különösen az egyedül élő idősekre és a nagycsaládosokra

Fotó: MRSZ

– A tél amúgy is krízisidőszak a szeretetszolgálati munkában, de most különösen nehéz hónapokra számítanak az MRSZ-nél. Több fontos gyakorlatra is felhívták a munkatársak figyelmét az értekezleten, például arra, hogy mindig figyeljék a házak kéményét a faluban – mondta el Böröcz Lívia, az MRSZ felzárkózási ágazatvezetője. Ha egy kémény nem füstöl, az komoly baj jele is lehet, olyankor be kell csöngetni az adott házhoz. Nagyon oda kell figyelni a településeken a lakosságra, különösen az egyedül élő idősekre és a nagycsaládosokra. Másik ilyen gyakorlat, hogy a krízishelyzeteket az önkormányzattal, védőnővel, kisebbségi önkormányzattal együttműködve kell kezelni, és ez nemcsak a fizikai krízisekre igaz, mondjuk a tűzifa hiányára, hanem a lelkiekre is, amikor egy beszélgetésre van szükség.

Tűzifa, Felzárkózó Települések program - Fotó: MRSZ

A tél amúgy is krízisidőszak, de most különösen nehéz hónapok jöhetnek

Fotó: MRSZ

A Fete program egyébként 2019 júliusában több karitatív szervezet részvételével indult útjára, az MRSZ ekkor öt településen kezdte meg a munkát, míg ma huszonegy községben végeznek felzárkóztató és fejlesztő tevékenységet Jelenlét pontjaikon keresztül, ahol helyben vagy a környéken lakó munkatársak dolgoznak.

Felzárkózó települések munkatársi értekezlet, 2022. október 27. Hajdúszovát - Fotó: MRSZ

Mindenki a közösség elé tárhatja tapasztalatait

Fotó: MRSZ

A munkatársi értekezleten az ismerkedés mellett a szakmai témák is nagy szerepet kapnak, hogy mindenki a közösség elé tárhassa tapasztalatait, bevált gyakorlatait. Most elsősorban a télen rájuk váró feladatokról volt szó, de a résztvevők a szakmai előadások és kiscsoportos beszélgetések mellett elsőként tekinthették meg a felzárkózó településekről készített kisfilmet és kiadványt is.

Idén a Fókuszban a gyermek elnevezésű program a Fete egyik súlypontja, amely a kora gyermekkori fejlődést középpontba helyező, de a családok egészével foglalkozó kezdeményezés. A program szociális családkísérést, a szülői kompetenciák kialakítását és megerősítését, valamint a korai mozgásfejlődést támogató foglalkozásokat biztosít. Hivatalosan december 31-én véget ér, de Böröcz Lívia elmondta, hallani arról, hogy tervezik a meghosszabbítását. Az ágazatvezető kiemelte, hogy ezért is – meg azért, mert még két hónap van az év végéig – nem búcsúztatták vagy értékelték a programot, hanem arról beszéltek, milyen feladataik vannak még.

Böröcz Lívia, MRSZ felzárkózási ágazatvezető Felzárkózó települések munkatársi értekezlet, 2022. október 27. Hajdúszovát - Fotó: MRSZ

Böröcz Lívia elmondta, hogy nem búcsúztatták a programot, hanem a még hátralévő feladatokról beszéltek

Fotó: MRSZ

A Fete fontos része a kiskertek létesítésének támogatása is a falvakban, így nem kerülhettük ki a kérdést, hogy az idei nagy szárazsággal hogyan küzdöttek meg. Böröcz Lívia elmondta, sajnos idén nagyon sok nehézséggel szembesültek ezen a területen, már a vetőmagokhoz is későn jutottak hozzá, az aszály pedig csak súlyosbította a helyzetet, de reméli, hogy a családoknak nem ment el a kedve, és jövőre is csatlakoznak a programhoz, amelyben például Bagamér településen példaértékű munkát végeznek.

Kiskertek, Felzárkózó Települések program - Fotó: MRSZ

Remélhetőleg nem vette el a családok kedvét a kiskertek létesítésétől az idei aszály

Fotó: MRSZ

Persze egyik év sem könnyű, a munkatársi értekezleten Juhász Márton, az MRSZ ügyvezető igazgatója is emlékeztetett, hogy a 2019-es indulás óta sok akadály nehezítette a munkát, elég csak a koronavírus-járványra vagy az orosz–ukrán háborúra gondolni.

Juhász Márton MRSZ ügyvezető igazgató, Felzárkózó települések munkatársi értekezlet, 2022. október 27. Hajdúszovát - Fotó: MRSZ

Juhász Márton: „Sok akadály nehezítette a munkát”

Fotó: MRSZ

De nem csak nehézségei vannak a Fete programnak: nagy siker például a Mozgó játszótér. Egy kisbusz, két munkatárs, Zsuzsa és Csaba, akik a huszonegy településen nem formális pedagógiai módszerrel és készségfejlesztő csoportos játékokkal próbálják fejleszteni a gyermekeket, elindítani valamiféle játékos közösségfejlesztést. Emellett segítenek azoknak az intézményeknek és helyi közösségeknek, amelyek meghívják őket és szeretnék, hogy a gyerekeket tartalmas szabadidő-eltöltéssel segítsék.

Mozgó játszótér, Felzárkózó Települések program - Fotó: MRSZ

Huszonegy települést szolgál ki a kisbuszba rejtett játszótér

Fotó: MRSZ

Böröcz Lívia azt is elmondta, hogy akkora az igény a játszóbuszra, hogy a program huszonegy településére is kevés ez az egy busz és két ember, sőt más, a programon kívüli településekről is megkeresik őket. Szerinte jó lenne még ilyen buszokat szolgálatba állítani.

gyerekek Felzárkózó Települések program - Fotó: MRSZ

Óriási az igény a játszóbuszra

Fotó: MRSZ

Idén sok időt és energiát elvett más programoktól, teendőktől a Ukrajna felől érkező menekültek segítése. Juhász Márton kiemelte, hogy a határ közelsége egyértelművé tette, a felzárkózó településeken szolgáló kollégáknak is mindent félre kellett tenni annak érdekében, hogy segítsenek azoknak a rászorulóknak, akik a háború szörnyűségei elől menekültek Magyarországra.

Felzárkózó települések munkatársi értekezlet, 2022. október 27. Hajdúszovát - Fotó: MRSZ

Fotó: MRSZ

– Az MRSZ megítélése és elismertsége sokat változott az elmúlt hónapokban, amihez ti is hozzájárultatok, ezért köszönettel tartozunk mindannyiótoknak. Adjon Isten bölcsességet ahhoz, hogy a jövőben is felismerjétek azt a határt, ameddig szívből, szeretettel, Krisztus elhívására tudtok szolgálni, és nem a saját emberi gondolatainkat követve – kívánta a résztvevőknek Juhász Márton az értekezleten, ahol Ferenczi Pál hajdúszováti lelkész tartotta az áhítatot, és Váradi Jenő, a település polgármestere is köszöntötte a vendégeket.

Felzárkózó települések munkatársi értekezlet, 2022. október 27. Hajdúszovát - Fotó: MRSZ

„Köszönettel tartozunk mindannyiótoknak”

Fotó: MRSZ