Elkezdődött a huszonnégy kárpátaljai szeretetkonyhát támogató program

A Kárpátaljai Református Egyházkerület idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Ez alkalomból különleges ajándékkal készült a Magyar Református Szeretetszolgálat: az egyházkerület fenntartásában működő 24 ingyenkonyha működését összesen harmincmillió forint értékű élelmiszer-adománnyal támogatja. A szeretetszolgálat fontosnak tartotta, hogy olyan módon emlékezzen meg a századik évfordulóról, hogy egyúttal a gyülekezetben élő rászoruló testvéreket is segíteni tudja. Az adománynak köszönhetően a következő tíz hónapban ötven tonnányi élelmiszer érkezik Kárpátaljára, ebből közel kétszázezer meleg étel készül majd.

24 kárpátaljai szeretetkonyhát támogat az MRSZ 2023 - Fotó: MRSZ

Czibere Károly és Zán Fábián Sándor aláírják a támogatási szerződést

Fotó: MRSZ

A szerződés aláírásakor, december 14-én sajtótájékoztatót tartottak a Kárpátaljai Református Egyházkerület Püspöki Hivatalában, Beregszászban.

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke az eseményen elmondta, hogy a rászorulók az emberi segítségen túl az isteni szeretetet is megtapasztalhatják. Véleménye szerint ez ennek az egésznek a lényege, és kifejezte, hogy rendkívül hálásak az együttműködésért és a támogatásért. – A hitünkhöz a cselekedetek is hozzátartoznak. Fontos a szorgalmas, hűséges helytállás, amivel jelezzük azt, hogy az egymás mellé állás és együtt haladás tesz tanúbizonyságot Istenről – zárta szavait az egyházi elöljáró.

24 kárpátaljai szeretetkonyhát támogat az MRSZ 2023 - Fotó: MRSZ

Fotó: MRSZ

Czibere Károly, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy a szükséget szenvedő ember mellé kötelességünk odaállni. – Magától értetődő volt, hogy segítjük kárpátaljai testvéreinket. Hálásak vagyunk a sok-sok egyeztetésért, megbeszélésért, amelyeken mindig áldás van, ezen múlik a szeretetmunka eredményessége. A szoros egymásra figyelésnek, felelősségvállalásnak és együttműködésnek az eredménye ez a program. Az ötven tonnából pedig hat tonnát a felzárkózó településeinken élő, hátrányos helyzetben lévő testvéreink termesztettek, termeltek, készítettek, akik valódi, segítő és értékteremtő munkát végeznek – mondta a szeretetszolgálat elnöke.

Czibere Károly. 24 kárpátaljai szeretetkonyhát támogat az MRSZ 2023 - Fotó: MRSZ

Czibere Károly a beregszászi gyülekezet ingyenkonyháján

Fotó: MRSZ

Katona Viktória, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető-helyettese, a határon túli kapcsolatokért felelős lelkipásztora részletesen tájékoztatta a programról a jelenlévőket.

24 kárpátaljai szeretetkonyhát támogat az MRSZ 2023 - Fotó: MRSZ

Katona Viktória és Czibere Károly a gáti óvodásoknak is vittek ajándékot

Fotó: MRSZ

A támogatási szerződések aláírását követően a vendéglátók a vendégekkel közösen megtekintették a beregszászi gyülekezet ingyenkonyháját, majd a gáti óvodába látogattak el, ahol megajándékozták a gyermekeket. A délután folyamán a Magyar Református Szeretetszolgálat küldöttsége a szernyei gyülekezetet is felkereste.

24 kárpátaljai szeretetkonyhát támogat az MRSZ 2023 - Fotó: MRSZ

Fotó: MRSZ

A Magyar Református Szeretetszolgálat négyezer Nyilas Misi-pakkot adományoz Kárpát-medence-szerte, ebből mintegy kétezer csomagot juttat el Kárpátaljára.

24 kárpátaljai szeretetkonyhát támogat az MRSZ 2023 - Fotó: MRSZ

Fotó: MRSZ

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2006-os megalakulása óta támogatja a határon túli magyarságot különböző adományozási programjain keresztül, legyen szó akár tartós élelmiszerekről, tanszeradományokról vagy gyermekek nyári táboroztatásáról. A kárpátaljai magyarság támogatását mindig is szívügyének tekintette a szeretetszolgálat, de az orosz–ukrán háború kitörése óta minden eddiginél fontosabb a térségben élők megsegítése: tavaly február óta már több mint 955 tonna tárgyi adományt juttatott el Kárpátaljára.