Erőt kapsz, ha lehajolsz máshoz

Az idei Dizseri-díjas Mikos Borbála élete egy kis falusi közösség mindennapjaiból Magyarország egyik legrangosabb kórházának orvosigazgatói tisztjéig vezetett. Mesélt arról, miként vált valóra fiatalkori álma, a betegek lelki egészségét is szem előtt tartó ellátás, hogyan jut ideje az önkéntes munkára, de szóba került a kiégés veszélye is. Mikos Borbála élete tanulságos példa: megmutatja, honnan meríthet erőt az, aki mindennap a gyengeséggel néz szembe.

Amikor beszélgetésünkhöz kis zugot kerestünk a Bethesda Református Gyermekkórházban, aki csak szembe jött a folyosón, nagy mosollyal köszönt rá. Szeretet és kedvesség áradt felé, ahogyan belőle is szeretet sugárzott. Az intenzív betegellátás mellett számos más szakterületen is jelentős eredményeket ért el, legyen szó akár a betegek biztonságáról, akár génterápiáról. Mégis zavarba jött, meglepődött, amikor közölték vele: ebben az évben ő a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díj kitüntetettje.

sl00734-2b5b75843e.jpg

Mikos Borbála orvosigazgató, a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díj átadóján

Fotó: Sebestyén László

Hallgassa meg Mikos Borbálával készült interjúnkat

Élete nehéz szakaszában váratlanul jutott ki Haitire, hogy a 2010-es földrengés sebesültjein segítsen. Korábban nem járt hasonló küldetésen, oltások nélkül, fehér telitalpú kiscipőben jelent meg a reptéren. A furcsán kezdődő út aztán élete egyik legmeghatározóbb élménye lett: az önkéntesmunka függőjévé vált. Azóta segített a cigánymissziónál, éveken át volt szakácsa a drogmisszió nyári táborának, dolgozott árvizeknél, határon túli magyar közösségekben, és tette mindezt a felívelő szakmai út mellett szabadidőben, hálából. Interjúnkban egy szerény, mély érzésű embert ismerhetnek meg.

b1027750-1eb2e50017.jpg

Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatója

Fotó: Sebestyén László

A beszélgetés a Kossuth Rádió Minden időben című református félórájában hangzott el. Műsorunkat minden szerdán 13.30-tól hallgathatják. A Mikos Borbálával készült interjút elolvashatják a Reformátusok Lapja legfrissebb számában is.