Fa emlékoszlopot küld a törökországi földrengés helyszínére a Magyar Református Szeretetszolgálat

A törökországi és szíriai földrengés áldozataira emlékezve a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója, a törökországi szolgálatban személyesen is szerepet vállaló Juhász Márton és édesapja, Juhász András fafaragó közösen készítettek emlékoszlopot a mentésben részt vevő összes magyar mentőcsapat nevében. Az oszlopot szeptember 28-án adták át Törökország budapesti nagykövetének és a kezdeményezés mellé álló szervezeteknek.

Juhász Márton, Juhász András, Gülşen Karanis török nagykövet, Azbej Tristan - Emlékoszlop átadása a földrengés áldozataira emlékezve 2023 szeptember 28. Fotó:MRSZ

Juhász Márton, Juhász András, Gülşen Karanis és Azbej Tristan az emlékoszloppal

Fotó: MRSZ

Ilyenkor látszik csak igazán, mennyire törékenyek vagyunk. Mindaz, amiért egy életen át küzdünk, az otthon melege, egy autó, egy jó munkahely, mind-mind csak illúzió, ami pillanatok alatt az enyészeté lehet. Ebből is látszik, hogy a mi életünk végső soron nem a földi életre kellene, hogy berendezkedjen, hanem az örökkévalóságra, ahol a földi kincsek nem számítanak. Valahol ezt az örökkévalóságot és a teremtő, mindeneket fenntartó, szerető Istent hivatott bemutatni az a motívumrendszer, amelyet édesapámmal és több más alkotóval közösen jelenítettünk meg ezen az emlékoszlopon, melyet a Hungary Helps ügynökséggel közösen tervezünk felállítani az áldozatok és a mentésben részt vevő magyar szervezetek emlékére Hatayban, Antakiában, vagy ahogy mi nevezzük, Antiókiában mondta az oszlop átadásakor Juhász Márton.

Juhász Márton Emlékoszlop átadása a földrengés áldozataira emlékezve 2023 szeptember 28. Fotó:MRSZ

Juhász Márton: A mi életünk végső soron nem a földi életre kellene, hogy berendezkedjen, hanem az örökkévalóságra, ahol a földi kincsek nem számítanak

Fotó: MRSZ

Azbej Tristan, az üldözött keresztyének megsegítéséért felelős államtitkár úgy fogalmazott: – Minden egyes emberi élet a világmindenség megmentése. A magyarok több világmindenséget mentettek meg Törökországban, nehéz is felmérni azt a vigaszt és segítséget, amit nyújtottak. Ennek az együttérzésnek és szolidaritásnak az egyik jelképe ez az emlékfa, amely nemcsak az örökkévalóságot és az újjáéledés reményét jelképezi, hanem a magyar és török emberek barátságát is.

Azbej Tristan - Emlékoszlop átadása a földrengés áldozataira emlékezve 2023 szeptember 28. Fotó:MRSZ

Azbej Tristan szerint az emékoszlop a magyar és török emberek barátságát is szimbolizálja

Fotó: MRSZ

Gülşen Karanis, a Török Köztársaság budapesti nagykövete hálás szívvel mondott köszönetet a magyarok segítségéért: –Kivételes látni a sok segítséget és önkéntes munkát, amit kapunk. Mindig emlékezni fogunk erre a szeretetre, kedvességre, szolidaritásra és támogatásra, ami árad a magyarokból.

Emlékoszlop átadása a földrengés áldozataira emlékezve 2023 szeptember 28. Fotó:MRSZ

Fotó: MRSZ

Fél évvel ezelőtt az egész világot megrázta a Törökországban és Szíriában pusztító földrengések híre. A katasztrófa közel hatvanezer emberéletet követelt, és több mint kétszer ennyien megsérültek, miközben emberek százezrei váltak otthontalanná. Közel száz országból érkeztek mentőcsapatok a helyszínre, Magyarországról 167 fő, akiket 29 mentőkutya is segített. A hazai kutató-mentő szolgálatok 35 túlélőt mentettek ki a romok alól, közülük öt személyt a Magyar Református Szeretetszolgálat kutató-mentő csoportja.

Emlékoszlop átadása a földrengés áldozataira emlékezve 2023 szeptember 28. Fotó:MRSZ

Fotó: MRSZ

A fából készült emlékoszlopot még idén felállítják Törökországban, a földrengés helyszínén, ahol a magyar csapatok végezték kutató-mentő szolgálatukat februárban.