Folytatódik a digitális tanulás Ózdon

Ebben a tanévben már 120 diák vesz részt a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) digitális programjában. Nemcsak digitális eszközökkel segíti őket a szervezet, hanem szakmai segítséget is nyújt nekik a tanulásban, majd később a pályaválasztásban.

MRSZ_digitális tanévnyitó_2.jpg

Fotó: Kalocsai Richárd

Az MRSZ Válaszút Digitális Programja az ózdi leszakadó térség fiataljai számára nyújt segítő kezet, mégpedig kortárs segítők bevonásával, felhasználva a technika adta vívmányokat. A projektben eddig 60 gyermek vett részt, hozzájuk csatlakozott most újabb 60 diák. Az induló, hetedikesből álló csoport az augusztus 28-án, Ózdon megtartott digitális tanévnyitó ünnepségen vehette át a tanulás megkezdéséhez szükséges tableteket, melyeket a Szeretetszolgálat biztosít számukra. Mindannyian saját SIM-kártyát is kaptak a programot támogató Telenortól, havi 30 gigabájtos adatcsomaggal együtt.

Az EFOP-5.2.1-17-2017-00011 „Válaszút – Komplex digitális program a sikeres életpályáért” elnevezésű projekt több összetevős, komplexen foglalkozik a hátrányos helyzetből induló fiatalokkal.

  • A szervezet munkatársai, önkéntesei, mentorai révén segítséget nyújt a tanulásban, majd később a pályaválasztásban, mentálhigiénés és életvezetési tanácsokkal segíti a fiatalokat.
  • Családgondozás révén az egész családdal foglalkozik.
  • A fiataloknak mindemellett különböző csoportos tematikus foglalkozásokat is tart a Szeretetszolgálat, ahol a tudásmegosztás mellett fontos ügyekre is ráirányítják a gyerekek figyelmét. Így például központi téma – többek között – a drogprevenció és bűnmegelőzés, a pénzügyi tudatosság, vagy épp a biztonságos internetezés fontossága.

Tavasszal a koronavírus nem várt próbatétel elé állította a közoktatásban résztvevő tanárokat és diákokat: az országnak hirtelen át kellett állnia digitális oktatásra, ami komoly kihívást jelentett a nehéz anyagi körülmények között nevelkedő diákok számára. „Ez az időszak megmutatta, hogy a digitális oktatás nem a jövő, hanem a jelen. A programunkban részt vevő gyerekek számára nagy segítséget jelentett, hogy megfelelő eszközök, internetelérés és azok használatához szükséges ismeret is rendelkezésükre állt a tanuláshoz” – mondta el Lutár Balázs, a Szeretetszolgálat igazgatóhelyettese. „A program izgalmas fázisához érkezett: az első csapatunk 8. osztályosként továbbtanulás, pályaválasztás előtt áll, 7. osztályosainkkal pedig az eddigi tapasztalatainkat összegezve kezdjük meg a közös munkát” – tette hozzá a vezető.

MRSZ_digitális tanévnyitó_4.jpg

Fotó: Kalocsai Richárd

A digitális tanévnyitóra küldött videóüzenetében Mészáros Attila, a Telenor Magyarország vállalati kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy cégük hosszú évek óta elkötelezett támogatója a digitális oktatásnak, a digitális oktatási módszertanok fejlesztésének és a tudatos internethasználat népszerűsítésének. „Nagy örömünkre szolgál, hogy lehetőséget adunk arra, hogy a gyerekek olyan hasznos ismeretekhez jussanak, amelyek a későbbi tanulmányaikban, a munkájukban és magánéletükben is minden bizonnyal hasznosak lesznek számukra” – fogalmazott. A mobilszolgáltató nemcsak internetelérést biztosít a 120 diák számára, hanem a nyár folyamán online előadásokat tartottak a fiataloknak a tudatos internethasználatról.

A Magyar Református Szeretetszolgálat digitális tanévnyitóján Pásztor Dániel tiszáninneni lelkészi főjegyző tartott áhítatot, köszöntőt mondott Riz Gábor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri biztosa, Sörös István, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága Gyermekesély Főosztályának vezetője, Bakos Zsuzsanna, a „Válaszút-projekt” szakmai vezetője is. A programot Papp Róbert televíziós riporter, rendezőasszisztens motivációs előadása és a Szendrőládi Roma Kurziós Kórus produkciója zárta.