Ideiglenes tető a leomlott templomtoronyra

Tovább folyik a gyűjtés a viharkárt szenvedett csokonyavisontai épület helyreállítására

A Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsoportja végezte el harminchét méter magasban, a múlt hónapban megrongálódott csokonyavisontai református templom tornyában a szükséges állagmegóvási munkákat. A gyülekezet és az egyházmegye tovább gyűjti az adományokat a templom helyreállítására.

Csokonyavisonta templomtorony javítás - MRSZ Kutató-mentőcsoport 2022. június - Fotó: MRSZ

Fotó: MRSZ

Újabb állagmegóvási munkákat végeztek a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsoportjának tagjai tegnap, a május végén viharkárokat szenvedett csokonyavisontai református templomon. A tomboló vihar következtében kettétört a templomtorony, amelyet egy emelődaru segítségével múlt héten sikerült eltávolítani. Két hete a főrész cserepeit javították, tegnap pedig ideiglenes ponyvával látták el a templomtorony tetejét, hogy megóvják az épületet a beázástól addig, amíg az új süveg elkészül – mondta el Hegedűs Gábor, a Kutató-Mentőcsoport vezetője. Harminchét méter magasságban kellett dolgozni. Le is mérték a templomtornyot széltében-hosszában a javítást tervező mérnök számára. Egy új templomsüveg persze nem olcsó, és hónapokban mérhető, mire felkerül majd a végleges fedés. Hegedűs Gábor abba is beavatott minket, hogy a mentőcsapat többször segédkezett már viharkárok javításánál, készítettek hátrányos helyzetű család házára ideiglenes tetőszerkezetet egy tűzeset után, vagy épp egy december 24-én leégett hetedik emeleti lakásra raktak fel ideiglenes nyílászárókat. Egyházi ingatlanon most először dolgoztak.

Hella Ferenc, a Somogyi Református Egyházmegye esperese pedig azt osztotta meg, hogy érkeztek már felajánlások a gyülekezethez és az egyházmegyéhez is, de még épp csak megkezdődtek a gyűjtések. Azt is kiemelte: Csokonyavisonta környékén a katolikus testvérek is gyűjtést szerveztek a reformátusok megsegítésére.

Galéria a munkálatokról

Viaskodnak egyébként a biztosítóval is, mert a kárfelmérés során korhadt gerendákra hivatkozva a cég ellenőrei kifogásokat fogalmaztak meg. Várjuk a költségterveket, és a biztosító által megállapított kártérítés összegét, valamint azt, mennyi támogatás gyűlik össze, hogy tudjuk, utána mennyi kormányzati támogatást kell kérnünk a helyreállítás befejezésére – mondta Hella Ferenc.

A csokonyavisontai gyülekezetnél és a somogyi egyházmegyénél továbbra is várják a támogatásokat a templom tornyának helyreállítására.

A támogatásokat ide küldhetik:
Csokonyavisonta II. Református Egyházközség
OTP BANK 11743033-20034553