Kétszázezer megsegített ember

Egy éve, a háború kirobbanása óta segíti az Ukrajnában zajló háború elől menekülő és a Kárpátalján kitartó embereket a Magyar Református Szeretetszolgálat. Erre emlékezve február 24-én sajtótájékoztatót tartott a szervezet, ahol beszéltek arról is, hogy eddig több mint kétszázezer emberen segítettek.

mrsz facebook nyugati menekültek

A Nyugati pályaudvaron szinte már az első menekülteket zöldkabátos MRSZ-önkéntesek fogadták

Fotó: MRSZ

Több mint ezer tonna segélyszállítmány. Ennyivel támogatta a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) a befolyt adományokból az ukrajnai háború menekültjeit és a kárpátaljai magyarokat. Politikai, vallási és nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül nyújtottak segítséget körülbelül kétszázezer embernek a háború egy évvel ezelőtti kirobbanása óta. Ahogy Juhász Márton, az MRSZ ügyvezető igazgatója fogalmazott, „nem kilóban mérik a szeretetet”, de azért nagy dolog, hogy ennyit tudtak tenni.

– Egy éve, amikor felébredtünk, szembesültünk vele, hogy megtörtént az, amit előző nap még elképzelhetetlennek tartottunk – mondta Juhász Márton a szomszédunkban zajló háborúról. Elmondása szerint a hazai karitatív szervezetek közül elsőként reagáltak a menekültek érkezésére. Nagyon meghatónak nevezte, hogy az önkénteseket kereső felhívásukra már az első este több mint kétezer-ötszázan jelentkeztek.

Az MRSZ az elmúlt egy évben összesen huszonkilenc helyszínen nyújtott ellátást háromezer-négyszáz önkéntesével. Százötven orvos és ezerszázötven tolmács segítette a munkájukat.

Betlehemi Csillag adomány Kárpátaljára 2022. december 20. Fotó: MRSZ

Adományok Kárpátaljára

Fotó: MRSZ

Több száz „fordulóval” vittek Kárpátaljára adományokat, jellemzően tartós élelmiszert, higiéniai termékeket, ruhákat, tisztító- és tisztálkodási szereket, a Covid elleni védekezéshez kapcsolódó fertőtlenítőszereket, egészségügyi felszereléseket, gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket. Ebben stratégiai partnerük a Kárpátaljai Református Egyház, amely több szociális és gyermekvédelmi intézményt is fenntart Kárpátalján.

Az ügyvezető igazgató kifejezte az iránti vágyát, hogy egy év múlva már béke legyen, és ne kelljen majd a háború miatt találkozni ilyen sajtótájékoztatón.

MRSZ 1 éves a háború sajtóttájékoztató + gyerekfoglalkozás 2023. február 24. Fotó: MRSZ

Ukrán kislány a kapott plüssmacikkal és Katona Viktóriával

Fotó: MRSZ

Nagy Gábor, az MRSZ ügyvezető-helyettese elmondta, munkatársaik az első perctől jelen voltak a határon, elsősorban Záhonynál. A határ menti településen a mai napig szolgálnak önkénteseik, ahogy a budapesti BOK Sportcsarnokban is a többi karitatív szervezettel karöltve. A fővárosban adománypontot is működtetnek, és integrációs programjaik is vannak, amelyekkel a menekülteket a lakásszerzésben, a munkaerőpiaci elhelyezkedésben és a gyerekek iskolába járatásában segítik. Emellett szerveznek nekik közösségi programokat is, de igyekeznek elérni, hogy az ukrán közösség maga szervezzen programokat. Főleg a gyerekeknek biztosítják a magyar nyelvoktatást is. Integrációs programjaikban több mint ezer menekült vesz részt. Azt is elmondta, hogy hetvennyolc olyan közösséget támogattak egyenként kétmillió forinttal, amelyek a menekülteket segítik. A programot, amelynek tervezik a folytatását, főleg külföldi támogatásból tudták megvalósítani.

– A kárpátaljai szolgálatot korábban is kiemelten kezeltük, de a háború elindulásával még inkább fókuszba került – mondta el Katona Viktória lelkipásztor, az MRSZ másik ügyvezető-helyettese. A szervezet hetvenhat gyülekezet rezsiköltségét támogatta, emellett számos oktatási és egészségügyi intézménynek vitt adományokat. Csaknem háromszáz Nyilas Misi-csomagot vittek Kárpátaljára rászoruló diákoknak, és száz gyermek tanszervásárlását támogatták. Tavasszal pedig harmincmillió forint értékben vittek vetőmagot. Katona Viktória hangsúlyozta: a Kárpátaljai Református Egyházzal folyamatos kapcsolatban állnak, hogy mindig azt tudják adni a kárpátaljaiaknak, amire tényleg szükségük van nekik.

MRSZ 1 éves a háború sajtóttájékoztató + gyerekfoglalkozás 2023. február 24. Fotó: MRSZ

Juhász Márton és az MRSZ vezetői ukrán menekült gyerekekkel beszélgetnek

Fotó: MRSZ

Példaként hozta fel, hogy a négy református líceumban csak azzal a feltétellel indulhatott el a jelenléti oktatás szeptemberben, ha megfelelő óvóhelyeket biztosítanak a tanulóknak és a dolgozóknak, ezért az MRSZ támogatta a négy iskola és a beregszászi idősek otthona óvóhelyének kialakítását és felszerelését. Így a líceumok óvóhelyein a légiriadók idején is tudják folytatni az oktatást. Az áramkimaradások miatt természetesen aggregátorokat is vittek a határ túloldalára, de a tárgyi dolgok mellett arra is figyelnek, hogy megfelelő lelki támogatást is nyújtsanak. A kárpátaljaiakkal folyamatosan tartják a kapcsolatot, az ukrán menekülteknek pedig ukrán nyelvű bibliákat és gyermekfoglalkoztatókat vittek. Támogatták abban is a gyülekezeteket és az intézményeket, hogy a Kelet-Ukrajnából Kárpátaljára érkező menekülteket el tudják látni, számos ingyenkonyha üzemeltetéséhez járultak hozzá. A kórházaknak pedig gyógyszereket és egészségügyi felszereléseket vittek. – Lehet, hogy szolgálatunk csak cseppnek tűnik, de a tenger is cseppekből áll, így naggyá nőhet a sok összeadódó segítség – mondta Katona Viktória.

Juhász Márton hangsúlyozta, hogy az MRSZ a Magyarországi Református Egyház, valamint a hazai és a külhoni gyülekezetek adományainak és támogatásának köszönhetően tudja segíteni a háború miatt szenvedő embereket.

MRSZ 1 éves a háború sajtóttájékoztató + gyerekfoglalkozás 2023. február 24. Fotó: MRSZ

Fotó: MRSZ

A sajtótájékoztató után az MRSZ Erzsébet körúti irodájában ukrán menekült gyerekeknek tartottak foglalkoztató programot és meseolvasást, a szeretetszolgálat vezetői pedig Mentő Macikkal kedveskedtek minden gyereknek. A plüssállatok pólóját a gyerekek kedvük szerint rajzolhatták, festhették tele. A medve szóval könnyen elboldogultak, hiszen az mindkét nyelvben ugyanaz, de egy részük már magyarul köszönt el tőlünk. Az MRSZ vezetői azért tolmács segítségével beszéltek velük, és elmondták nekik: szívesen látják őket, de azért imádkoznak, hogy minél hamarabb hazatérhessenek. A gyerekek elmondták, nem érzik itt rosszul magukat, de a nagymama, a kutyus és a cica hazavárják őket, és már szeretnének otthon lenni.