Közös szolgálat a menekült gyermekek ellátásáért

Támogatási szerződést írt alá a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Bethesda Gyermekkórház 2023. szeptember 6-án. Az együttműködésnek köszönhetően több mint két és fél millió forint értékben szerezhet be új eszközöket az egészségügyi intézmény, melyekkel kifejezetten az orosz–ukrán háború elől hazánkba menekült gyermekeket segíthetik. Az anyagi támogatás mellett az ötéves születésnapját ünneplő Mentő Maci program ikonikus plüssfigurájából háromezer darabot adtak át a gyermekkórháznak.

MRSZ-Bethesda együttműködés támogatás 2023 szeptember 6. Fotó:MRSZ

Fotó: MRSZ

A most aláírt támogatási szerződésnek köszönhetően tovább bővülhet a gyermekkórház eszközparkja, olyan műszerekkel, amelyeket más forrásból nem tudott volna megvásárolni az intézmény: a speciális kerekesszék mellett egy ultrahangos hólyagtelítettség-mérő készüléket vásárol a gyermekkórház, amely mobil szűrővizsgálatok esetén is hasznosítható.

Kollák Zita. MRSZ-Bethesda együttműködés támogatás 2023 szeptember 6. Fotó:MRSZ

Kollák Zita, a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgató-helyettese

Fotó: MRSZ

A támogatási szerződés aláírását követően a kórházi fekvőbetegosztályokon tettek látogatást a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai, ahol az első Mentő Macikat át is adták a kezelt gyermekeknek. – Régi vágyunk volt már annak az aktív, összecsukható kerekesszéknek a beszerzése, amellyel most elsőként egy menekült gyermeket tudunk segíteni a mozgásában. Olyan hiánypótló eszközöket kaptunk, amelyek a betegek kényelmét és szakszerű ellátását biztosítják – mutatta be az eddig megvásárolt eszközöket Kollák Zita, a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgató-helyettese.

Juhász Márton. MRSZ-Bethesda együttműködés támogatás 2023 szeptember 6. Fotó:MRSZ

Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója

Fotó: MRSZ

– Nyár elején történt már egy beszerzés hasonló értékben, amelyekből ambuláns vérnyomásmérő monitorokat, pulzoximétereket és egyéb informatikai eszközöket tudott vásárolni az intézmény. A mostani megállapodásnak köszönhetően újabb speciális gyógyászati eszközök beszerzéséhez segíthetjük hozzá a Bethesda Gyermekkórházat, amelyeket a jövőben a menekült gyermekek ellátásakor tudnak hasznosítani – mondta el Juhász Márton, az Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: örül, hogy az anyagi támogatás mellett újabb háromezer Mentő Macit is átadhat, amelyekkel a kórházi ellátásra szoruló gyermekeket ajándékozhatják meg. Hangsúlyozta azt is, hogy az együttműködés elsősorban nem eszközökben, kilogrammokban vagy összegekben mérhető, hanem lelki tartalomban.

Velkey György. MRSZ-Bethesda együttműködés támogatás 2023 szeptember 6. Fotó:MRSZ

Velkey György főigazgató

Fotó: MRSZ

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója elmondta, hogy a háború kitörése óta 1300 járóbeteget láttak el, valamint száznál több fekvőbetege is volt az intézménynek. – Hosszú évtizedek óta állunk a menekültek, valamint a kárpátaljai magyarok szolgálatára. Az egyik legnagyobb gyermekkórházként rengeteg feladatunk van a menekültek ellátását illetően. Ezekben az esetekben komplex ellátási igény jelentkezik, a családok elhelyezésétől kezdve rengeteg szociális és karitatív kérdés is fölmerül, amelyek megválaszolásában jó társra találtunk a Magyar Református Szeretetszolgálatban – méltatta az együttműködést a főigazgató.

MRSZ-Bethesda együttműködés támogatás 2023 szeptember 6. Fotó:MRSZ

Fotó: MRSZ

A Magyar Református Szeretetszolgálat évente több tízezer családnak nyújt segítő kezet adományain és felzárkóztató programjain keresztül, valamint rendszeresen támogatja azokat az intézményeket is, amelyek a betegeket, árvákat, időseket, bajbajutottakat segítik. Ebben a szolgálatban kiemelt jelentőségű a Magyarországi Református Egyház fenntartásában működő Bethesda Gyermekkórház, ahol napi több száz gyermek gyógyításáért és ellátásáért felelnek a szakemberek, de emellett a diakóniára, a lelkigondozásra, a nehéz helyzetben lévő családok vigasztalására, támogatására is nagy hangsúlyt fektetnek. A kórház az orosz–ukrán háború kitörése óta segíti a hazánkba menekült gyermekeket is.