Óvóhelyek létrehozásában segít a Magyar Református Szeretetszolgálat

A Magyar Református Szeretetszolgálat az orosz–ukrán háború kirobbanása óta folyamatosan segít a bajba jutottaknak határon innen és túl. A mögöttünk álló hat hónapban a szervezet élelmiszerrel, vetőmaggal, egészségügyi felszereléssel és egyéb tárgyi adományokkal látta el a rászorulókat, most pedig a kárpátaljai óvóhelyek létrehozását támogatja. Az eseményen részt vett: Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke, dr. Czibere Károly, a Magyar Református Szeretetszolgálat elnöke, Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnoka, Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója, valamint Katona Viktória, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető-helyettese, kárpátaljai szolgálatokért felelős lelkipásztora.

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) az orosz–ukrán háború kitörésének első napjától nyújt segítséget mind a Magyarországra menekülteknek, mind a Kárpátalján maradottaknak. Február 24. óta több mint 675 tonna adományt gyűjtött a szervezet a nélkülözőknek, ebből mintegy 418 tonna került közvetlenül Kárpátaljára.
Mint ismeretes, az ukrán állam az oktatási, valamint a szociális intézményeket óvóhelyek kialakítására kötelezte. Ezek kivitelezéséhez a Magyar Református Szeretetszolgálat 81 millió forint pénzügyi támogatást nyújtott a Kárpátaljai Református Egyházkerületnek. A befolyt összegből a négy református líceum, továbbá a KRE által fenntartott beregszászi idősotthon óvóhelyeinek a kialakítására és berendezésere nyílik lehetőség.

MRSZ óvóhelytámogatás (5).jpg

Fotó: Magyar Református Szeretetszolgálat /Facebook

– A kárpátaljaiak segítése nem a háborúval, hanem a Magyar Református Szeretetszolgálat 2006-os születésével kezdődött, azonban a fegyveres konfliktus kitörése óta kiemelten fontos, hogy segítsünk a terhek elhordozásában. A nyári időszak legfontosabb feladata volt, hogy a szociális-és oktatási intézmények mindent megkapjanak és a jelenléti oktatás tudjon folytatódni. Az elmúlt hónapok az óvóhelyek tervezésével és kivitelezésével teltek, emellett gyermekek táboroztatását támogattuk, és kiürült raktárainkat újratöltölttük élelmiszerekkel, hogy a telet felkészülten várhassuk – foglalta össze az elmúlt időszak feladatait dr. Czibere Károly, a Magyar Református Szeretetszolgálat elnöke.– A háború idején nyújtott szolgálatunk során olyan összefogásnak lehettünk tanúi a Magyar Református Egyház intézményei és gyülekezetei, valamint az egész társadalom részéről, amelyre korábban még soha nem volt példa – tette hozzá az elnök.

MRSZ óvóhelytámogatás (2).jpg

Fotó: Magyar Református Szeretetszolgálat /Facebook

A Kárpátaljai Református Egyház által fenntartott beregszászi idősek otthona mellett még jelenleg is folynak a munkálatok a megfelelő óvóhely megépítésére. A református líceumok mindegyikében megkezdődhetett szeptembertől a jelenléti oktatás, sikerült kialakítani a megfelelő védelmi helyszíneket az intézmények közelében.
– Készülünk arra, hogy az idősek biztonsága is meglegyen. Óvóhelyet építünk a Magyar Református Szeretetszolgálat támogatásából, de közben ott a szívünk mélyén a kívánság, hogy ne legyen rá szükség, ne legyen bombázás, csata, ne feszüljenek egymásnak a nagyhatalmak és ne pusztítsák el Kárpátalját – öntötte szavakba reménységét az épülő óvóhely mellett Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke.

MRSZ óvóhelytámogatás (1).jpg

Fotó: Magyar Református Szeretetszolgálat /Facebook

Az óvóhelyek létrehozásán kívül a gyülekezetek is részesülnek a támogatásokból. A szeretetszolgálat alapítványának kuratóriumi döntése alapján három hónapon keresztül mind a 76 kárpátaljai gyülekezet rezsiköltségét átvállalja a szervezet. Az MRSZ munkatársai – tekintettel a közelgő télre – tartós élelmiszerekkel töltik fel a szolgálat raktárait, így a következő hónapokban élelemmel is tudják majd segíteni a kárpátaljai magyarokat.