Szeretetből eddig jól vizsgáztak a reformátusok az ukrajnai menekültválságban

Hogyan segítettük eddig a háború elől menekülőket?

Az ukrajnai háború kirobbanása óta a Magyarországi Református Egyház és a református gyülekezetek, szervezetek mind igyekeznek kivenni részüket a menekültek megsegítéséből. A legtöbb munkát természetesen a Magyar Református Szeretetszolgálat és a határhoz közeli gyülekezetek végzik, de az egész ország megmozdult.

A szeretetszolgálat a munka sűrűjében

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) elsődleges segítségnyújtó helyszínét a határ közelében, Záhonyban alakították ki, a határátkelőhelyen át több ezren érkeznek oda Ukrajnából. A településen a hajnali óráktól késő estig ásványvizet, teát, szendvicseket osztanak az érkezőknek, valamint – az MRSZ-nél regisztrált és nyilvántartott lehetőségeket felkutatva – segítséget nyújtanak a rászorulóknak a szálláskeresésben és abban, hogy eljussanak rokonaikhoz vagy a nekik talált szállásra.

MRSZ Budapest  -ukrajnai válság - 2022. február

A Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei a budapesti pályaudvarokon is segítik a menekülteket

Fotó: Magyar Református Szeretetszolgálat

Február 27-én a délutáni órákig az MRSZ 4,5 millió forint értékű adománnyal segített a záhonyi vasútállomáson, valamint Juhász Márton, az alapítvány ügyvezető igazgatója személyesen juttatott át tartós élelmiszerekből és higiénés termékekből álló segélyszállítmányt Kárpátaljára.

Az MRSZ munkatársai és önkéntesei Budapesten is aktívak, a reggeli óráktól egészen éjfélig fogadják a menekülőket a Keleti és a Nyugati pályaudvaron, jelenleg a legnagyobb próbatétel a szálláshelyek szűkössége. Az MRSZ saját menedékhellyel Budapesten rendelkezik, az Alagi úton található telephelyét alakította át már csütörtökön menedékhellyé, de ez az átmeneti szállás más vasárnapra megtelt. A szabad kapacitások az MRSZ országos adatbázisa alapján nagyon hamar betelnek. A legnagyobb próbatételt a nagycsaládosok jelentik, hiszen viszonylag kevesen tudják vállalni akár 8-10 fő befogadását.

A Nyugati pályaudvaron számos segítő keresi fel az MRSZ munkatársait: gyümölcsöt, gyógyszert, tisztálkodási szereket, üdítőket visznek, melyekből az önkéntesek egységcsomagokat készítenek, kiosztják a helyszínen. A tartós élelmiszerek befogadására Budapesten, Debrecen-Ebesen és Gelénesen egész napos ügyeletet tartanak az MRSZ raktáraiban.

MRSZ Budapest, pályaudvar  -ukrajnai válság - 2022. február

Fotó: Magyar Református Szeretetszolgálat

Sokan pénzt küldenek a menekültek megsegítésére, vasárnap délutánig több mint 34,5 millió forint érkezett be a Magyar Református Szeretetszolgálathoz.

A felajánlások a menekültek elszállásolására sorra érkeznek önkormányzatoktól – Hajdúszoboszló például 40-50 fő ideiglenes befogadását jelezte –, magánszemélyektől és gyülekezetektől is. Az MRSZ adminisztrációs munkatársai szinte egész nap a beérkező felajánlások rögzítésével, majd a segítségnek a menekült családokhoz való eljuttatásával vannak elfoglalva.

A szeretetszolgálat a múlt héten önkéntesek toborzásába is kezdett, de olyan sokan jelentkeztek, hogy lezárták az online jelentkezés lehetőségét. Közel 1500-an jelezték, hogy segítenék az MRSZ munkáját.

Gondos előkészületek és szervezettség

A református gyülekezetek is országszerte mozgásba lendültek, és mindenki úgy segít, ahogy tud. A legtöbbet persze a hatához közelebbi gyülekezetek tudják tenni. A szatmári és a szabolcs-beregi egyházmegye gyülekezetei emberfeletti erőfeszítésekkel próbálnak segíteni a menekülőkön. Ez a határ menti gyülekezetekre fokozottan igaz.

A Mátészalka Kertvárosi Református Gyülekezet Facebook-oldalán Nagy György lelkész és dr. Makrai Tibor főgondnok beszámoltak róla, hogy a Szatmári Református Egyházmegye több gyülekezete is ott van a frontvonalban, önkéntes gyülekezeti tagokkal szendvicseket készítenek, forró teát osztanak egész nap. A tiszakóródi és tiszabecsi gyülekezet elsők között ajánlotta fel gyülekezeti termét, parókiáját, míg a csengersimai lelkésznő a közösség gyülekezeti központját nyitotta meg a menekültek részére.

A Tiszántúli Egyházkerületben is szerveztek gyűjtést, a pénzadományokat a kerület számlájára gyűjtik, és onnan juttatják el a rászorulókhoz, míg a tárgyi adományokat egyházmegyénként a határhoz közeli gyülekezetekben fogadják.

MRSZ adomány  -ukrajnai válság - 2022. február

Fotó: Magyar Református Szeretetszolgálat

A „második vonalban” küzdő egyházmegyék gyülekezetei is készek megtenni mindent, az abaúji egyházmegyében például már most körülbelül 160 férőhelyet készítettek elő, és jelezték az MRSZ-nek, hogy készek fogadni bárkit. Ahogy a Tiszántúlon telítődnek majd a férőhelyek, várhatóan a Tiszáninneni Egyházkerületbe is egyre több menekült érkezik majd. A göncruszkai gyülekezet télen egyébként keveset használt táborát például már fűtik, hogy az érkezők ne hideg falak között hajtsák majd álomra a fejüket.

Sohajda Levente, Göncruszka lelkipásztora a Reformatus.hu-nak elmondta, hogy szerinte egy nagyon tragikus helyzetben állították nagy vizsga elé a református gyülekezeteket: ők gyorsan reagáltak, és nyitották meg a szívüket. A határ menti gyülekezetek órákon belül válaszoltak: megpróbáltak nemcsak szabadcsapatként kivonulni a határra, hanem alapos előkészületekkel, szervezetten léptek fel. Kiemelte, hogy jelentős koordinációs munka zajlik, amelynek a dandárját a református szeretetszolgálat végzi, és azt is számottevő teljesítménynek nevezte: a szolgálat úgy csatornázza be a gyülekezetekből jövő önkénteseket, hogy az hatékony legyen. „Az önkéntesek kezdettől jelentkeztek és lendülettel munkálkodtak; mennyei mozgósítás volt ez, amivel bennünket megindított a lélek, és egymásra találtunk: lelkipásztorok, gyülekezetek, szeretetszolgálat abban, hogy igazán jól együtt tudunk cselekedni” – vallotta. Elmondta, hogy az első menekülők családi vagy gyülekezeti szálak útján már pénteken megérkeztek hozzájuk, vasárnap pedig a kijevi egyetem két nigériai cserediákját szállásolták el. „Ez is mutatja, hogy ami történik, az egész teremtettséget érinti.”

MRSZ Keleti pályaudvar adomány  -ukrajnai válság - 2022. február

Fotó: Magyar Református Szeretetszolgálat

Hangsúlyozta, hogy minden segítség fontos, de a legfontosabb talán az ukrán és orosz nyelvtudás: amikor valaki a menekülőnek anyanyelven tud információt adni, az olyan, mint egy ölelés. Sohajda Levente úgy gondolja, hogy meghaladták önmagukat az emberek, és bár mindenki számára új volt ez a helyzet, de jól vizsgázott a rendszerünk, szeretetből mindenképpen. Reméli, hogy egyszer valaki majd összegyűjti ezt a sok önzetlen jótettet, hogy számon tarthassuk, hogyan tud áthatni és mozgósítani bennünket az Úr egy ilyen ügyben.

Az ország más területein is aktívak a gyülekezetek, a Kaposvári Református Egyházközség felhívására több tonna adomány gyűlt össze. Számos környékbeli református gyülekezet, intézmények, civil szervezetek, cégek, vállalkozók, szülői munkaközösségek és magánszemélyek fogtak össze. Az adományokkal kilenc mikrobusz indul útnak kedd hajnalban Beregsurányon át a Beregszászi Diakóniai Központba.

A kaposvári gyűjtés  - 2022 február - ukrán válság - -forrás Facebook-Somogy TV.jpg

Kaposváron is szépen gyűltek a dobozok

Fotó: Facebook/Somogy TV

Kollégiumi helyeket ajánl fel Sárospatak

Kocsis Sándor, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia szeniora fogja össze az intézményben a menekültek segítésére irányuló kezdeményezéseket. Arról számolt be, hogy három internátusukban voltak szabad helyek, ezeket felajánlották menekültek elszállásolására, most harmincan vannak náluk, köztük kisgyerek is. A szállás biztosítása után most az egyéb szükségleteiket mérik fel, nemrég volt ott három orvos, hogy megvizsgálja az érkezetteket. Amikor Kocsis Sándort elértük, éppen gyógyszert vitt az egyik gyereknek. Az akadémia ezenkívül igyekszik 16 kárpátaljai hallgatóját is anyagilag támogatni ebben a nehéz helyzetben.

MRSZ Záhony ukrajnai válság - 2022. február

Fotó: Magyar Református Szeretetszolgálat

A sárospataki gimnázium kollégiumában nem voltak szabad helyek, ahogy Beidek Endre, a gimnázium igazgatóhelyettese fogalmazott: „cipőkanállal” se tudtak volna senkit elhelyezni ott, ezért ők a Sárospatakon elhelyezett menekültek étkeztetését vállalták. Tehát az intézmények egymás között is koordináltak, ki mit tud vállalni, hogy a terhek egyenlően legyenek elosztva.

A Bethesda Gyermekkórház orvosi segítséget nyújt

A Bethesda Református Gyermekkórház állandó orvosi jelenléttel segíti a Nyugati pályaudvaron a rászoruló menekülteket. A hétvégén a Nyugati pályaudvarról az orvosok már továbbküldtek a kórházba is gyerekes családokat, őket az ambulancián kezelték. Tamásné Bese Nóra, a kórház társadalmi kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója elmondta, hogy holnaptól Záhonyban is háromtagú csapataik nyújtanak majd orvosi segítséget az Ukrajna felől érkezőknek. Két orvos és egy asszisztens lesz minden nap készenlétben a Magyar Református Szeretetszolgálat önkéntesei és munkatársai mellett. Más szervezetek is csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez, például a Házi Gyermekorvosok Egyesülete is gyűjt önkéntes orvosokat, így a Bethesdára koordinációs szerep is hárul.

MRSZ Keleti pályaudvar -ukrajnai válság - 2022. február

Fotó: Magyar Református Szeretetszolgálat

A másik vonal, amin elindultak, hogy a kórház alapítványa elkülönített egymillió forintot a Kárpátalján már most hiánycikknek számító gyógyszerek vásárlására és kiküldésére. Munkácsra, a Keresztény Egészségügyi Központba küldik majd ezeket a gyógyszereket, és ott osztják szét a kárpátaljai kórházaknak. Nem ötletszerűen állítják össze az adományt, pontos listát kaptak, hogy mire van szükség. Már olyan készítmények sem elérhetőek Kárpátalján, amelyek a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás, és más krónikus betegségek kezelésre szolgálnak.

Tamásné Bese Nóra hangsúlyozta, hogy szervezetten, más szereplőkkel – elsősorban a szeretetszolgálattal – egyeztetve igyekeznek segíteni, hogy valóban oda vigyék a segítséget, ahol arra a legnagyobb szükség van.